El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bodil Valero: “El referèndum unilateral és l’única alternativa si Espanya no dialoga”
  • CA

 

Més eurosuports al referèndum unilateral català. L’eurodiputada sueca Bodil Valero, del grup dels Verds – Aliança Lliure Europea, ha defensat que Catalunya voti per decidir el seu futur encara que no hi hagi una consulta pactada amb l’Estat espanyol.

 

  

En declaracions a El Món, Valero ha justificat que “el referèndum unilateral és l’única alternativa que queda per als catalans si Espanya no accepta ni el diàleg ni permet que es voti”.

 

Les 2 opcions que té l’Estat

 

Valero, convençuda que els catalans tenen dret a decidir el seu futur, s’ha mostrat indignada amb la judicialització del procés sobiranista: “No accepto els judicis contra representants electes per escoltar la ciutadania i organitzar un referèndum”.

En aquest sentit, l’eurodiputada sueca ha opinat que, “com més intenti Espanya aturar el referèndum, més desitjaran els catalans la independència”.

 

D’altra banda, Valero ha subratllat que l’estratègia de l’Estat espanyol “és equivocada”. Segons la seva opinió, si Madrid vol convèncer els catalans perquè es quedin a Espanya, hauria d’iniciar un “diàleg seriós” per trobar una solució acceptable. O, si no, “acceptar el referèndum i fer campanya pel No”.

 

L’eurodiputada sueca Bodil Valero (Verds-ALE) defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya | http://bodilvalero.eu/

Intervenció del Parlament?

 

 

Preguntada sobre la reacció catalana a una possible intervenció del Parlament per part de l’Estat, Valero ha manifestat que, davanat d’aquest escenari, Catalunya hauria de mantenir Europa “ben informada”.

 

“Les intervencions poden ser de diferents tipus, i és difícil dir com s’ha de reaccionar. Però fins ara totes les reaccions [de Catalunya] han estat pacífiques, i crec que continuarà sent així”.

 

 

Pressions de l’Estat

 

A més, Valero ha recordat que ha rebut “diverses pressions” en el passat, de part de l’Estat, però no d’eurodiputats espanyols. “Ara ja no en rebo”, ha puntualitzat. L’eurodiputada sueca va denunciar al gener pressions de la diplomàcia espanyola pel seu suport al procés, just abans de la conferència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva a l’Eurocambra.

 

Valero és membre de la Comissió de Llibertat Civils, Justícia i Afers Interiors, de la Subcomissió de Seguretat i Defensa, i de la Delegació de l’Assemblea Parlamentària Paritària ACP-UCE. També és membre de la Comissió d’Afers Exteriors, de la Delegació de les Relacions amb l’Amèrica Central, i de l’Assemblea Parlamentària entre Europa i Llatinoamèrica.

 

 

Companys catalans

 

Valero comparteix el grup dels Verds Aliança Lliure Europea amb els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), i Ernest Urtasun (ICV).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa