El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Villarejo es juga 109 anys de presó en el primer judici per les seves extorsions
  • CA

El comissari jubilat de la policia espanyola José Manuel Villarejo serà un dels protagonistes d’aquesta setmana. Per començar, ell será el seu propi advocat defensor en el judici que comença aquest dimecres a l’Audiència Nacional. La magistratura especialitzada jutjarà tres peces separades, Pintor, Iron i Land, de la macrocausa Tàndem. El ministeri fiscal vol que Villarejo sigui condemnat a 109 anys de presó pels seus negocis amb l’empresa  CENYT, que oferia suposats serveis d’espionatge a particulars i importantíssimes empreses de l’Íbex-35. Segons la instrucció de cas, dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Villarejo no només feia aquestes tasques quan encara era comissari en actiu, sinó que utilitzava recursos policials. Villarejo, però, no seurà sol al banc dels acusats. Hi ha més de 30 encausats, com ara el seu soci Rafael Redondo, la seva dona, Gema Alcalà, i la seva mà dreta durant molts anys, el comissari Enrique Garcia Castaño. El ministeri fiscal ha arribat a acords de conformidad amb molts dels encausats. 

La vista oral s’allargarà, atesa la previsió, durant 20 sessions, i Villarejo farà de codefensor de la seva causa amb el seu lletrat Antonio José García Cabrera. Una situació que animarà el judici perquè el comissari podrà interrogar els testimonis i els acusats. Un fet que, segons alguns pronostics, pot oferir matins de glòria al funcional edifici de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares, Madrid. A més, la vista serà densa, per la quantitat de testimonis i investigats arran d’una investigació que va comportar la detenció de Villarejo gairebé fa quatre anys, arran de la quantitat de prova que engrandia un sumari que ha descarnat el funcionament de certs membres de la cúpula del ministeri de l’Interior. La fiscalia anticorrupció, a més dels 109 anys de presó que sol·licita per a l’excomissari, reclama multes de més de 950.000 euros i inhabilitacions, a més de responsabilitats civils cap a diversos perjudicats. 

Les tres peces que seran jutjades són les primeres del cas Tàndem. Una causa incommesurable que s’entortolliga amb trenta peces separades que descriuen els negocis de Villarejo.  La peça Iron, per la que el fiscal reclama 57 anys de presó i 700.000 euros de multa, és la numerada com la peça 2. El sumari ha investigat la contractació de Cenyt, el juny de 2013, per part del bufet d’advocats Herrero i Associats, per espiar un altre despatx de la competència, Balder IP Law, fundat per exmembres d’Herrero i que, de retruc, s’havia endut clients de l’àrea internacional. L’encàrrec era típic de les males arts del comissari: obtenir informació per formular una denuncia policial que fes dany reputacional de la nova firma.  Espionatge, accés a bases de dades reservades i confidencials d’informació bancària i tributària que va aconseguir en la seva condició de comissari. Villarejo va passar una factura de 302.000 euros, evidentment, en negre. La denuncia contra Balder es va arxivar el 2015, just quan el comissari va deixar de prestar serveis per a Herrero. La fiscalia l’acusa dels delictes de suborn passiu i actiu, revelació de secrets, tràfic d’influències i falsedat en document mercantil, tot això amb l’agreujant d’haver-los comès gràcies al seu càrrec públic. 

La peça Land inclou la contractació de Cenyt per part de la companyia Procisa. Aquesta companyia volia informació “sensible” d’altres empreses i treballadors per tal de resoldre “situacions de crisi empresarial”. Tot a canvi de 340.252 euros, que es podrien haver enfilat fins a 425.000. La peça separada té suc. Primer un informe de reputació i activitats sobre una jutgessa que va condemnar a pagar 34 milions d’euros a Procisa en un litigi contra quatre empreses del sector. Posteriorment, Villarejo va portar a terme operacions “d’intoxicació en mitjans de comunicació” per perjudicar la reputació de persones i empreses que podrien ser competència de l’empresa. Per aquest cas, la fiscalia reclama 38 anys i 10 mesos de presó i 252.000 euros de multa pels mateixos delictes que la peça Iron.

La peça 6, batejada com a Pintor, va ser una operació d’extorsió entre dos empresaris i un jutge per tal de revocar una sentència d’insolvència. Fiscalia reclama 14 anys de presó per una extorsió en grau de conspiració i revelació de secrets. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: aneu a cagar a octubre 13, 2021 | 13:01
    aneu a cagar octubre 13, 2021 | 13:01
    jajaja, no fara ni un dia, amb aquesta pseudojusticiacorruptafalangista!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa