El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dur al·legat de l’advocat de la Banca Privada d’Andorra: “No puc més!”
  • CA

Un dels judicis claus per entendre l’operació Catalunya de la policia espanyola, el primer judici del cas Banca Privada d’Andorra (BPA), va implosionar dilluns. El motiu: el lletrat de sis dels acusats, Josep Antoni Silvestre, va renunciar a continuar amb la defensa. No només d’aquesta causa, sinó de les que cuegen en les diferents batllies i jutjats andorrans arran del tancament d’un banc, víctima col·lateral de l’operació Catalunya. De fet, Silvestre havia denunciat diverses vegades l’alt contingut polític de la vista fins a titllar-lo de “faràndula”. El Món ha tingut accés al seu al·legat on assegura que deixa la defensa, amb l’acord dels seus clients, “per consciència”, “per salut” i perquè “no té prou convenciment” per continuar amb la causa.

La renúncia de Silvestre arribava després de diverses interrupcions de la vista arran de la pandèmia de la Covid. De fet, un accident d’un dels defensats de Silvestre, que l’obligarà a estar de baixa una llarga temporada per una fractura de tíbia i peroné, va obrir un nou teva-meva entre advocat i tribunal aquest mateix dilluns. Els magistrats es van negar a suspendre la vista al·legant que podia veure els vídeos –un cop celebrada la sessió– una mesura que Silvestre veu fora de qualsevol consideració garantista d’un procés penal.

En tot cas, després de recusacions i diverses incidències processals, Silvestre deixa entreveure els motius d’apartar-se del judici en els seus arguments. “El tribunal segurament és imparcial, la justícia andorrana és imparcial. La meva percepció, la meva consciència, des del meu punt de vista, no la percebo així. És una percepció meva i aquesta percepció m’obliga a l’objecció de consciència i deixar la defensa”, va argüir. Així, va remarcar que el “tracte als meus clients d’aquest tribunal no és adient ni respectuós”.

No puc més!”, clamava l’advocat Silvestre des de la seva tribuna de defenses. Una expressió que li va servir per denunciar “amenaces de membres de l’administració de justícia”, “missatges en relació a la seva feina” o pressions dels “mitjans de comunicació”. “No disposo de la salut ni del convenciment per seguir a la causa”, va reblar. En aquest sentit, el lletrat també va advertir que sense ell no hi haurien més “pals a les rodes”.

De fet, l’estratègia de Silvestre és mostrar que la vista no deixa de ser una posada en escena d’un interès polític. Una causa oberta, arran del cas Emperador –com se l’anomena a Espanya– però amb una ascendència clara de l’operació Catalunya, en el benentès que el BPA va tancar les portes després d’una nota informativa negativa del Tresor nord-americà per operacions de blanqueig –que després va ser retirada– i que va servir al Banc d’Espanya per intervenir la seva filial espanyola, Banco Madrid. Tot, arran de la negativa de la direcció i la propietat del banc de donar dades bancàries dels líders sobiranistes. Sis anys després, tant la justícia com l’administració espanyola admeten que no es va poder acreditar cap acció de blanqueig en la filial espanyola.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 19, 2022 | 17:22
    Ricard gener 19, 2022 | 17:22
    Segueix l'escàndol per l'agressió pancastellanista d'un banc andorrà. El seguiment del tema per part dels mitjans més avall de Sant Julià de Lòria és nul-la, tret de l'honorable excepció del Sr. Sallés, encara que no hi pugui dedicar gaire temps.
  2. Icona del comentari de: ESPANA A LA PUTA HOGUERA a gener 19, 2022 | 21:04
    ESPANA A LA PUTA HOGUERA gener 19, 2022 | 21:04
    Espanya sempre emmerdant tot el que toca, quin país més miserable.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 20, 2022 | 14:37
      Pere Llimonera i Citronell gener 20, 2022 | 14:37
      Si estas haciendo ese comentario es porque ya estas fanatizado, radicalizado como tantos separatas suprematas seguidores del Nacional-Catalanismo; porque un fanático no escucha otra opinión solo la descalifica... no tiene criterio propio, solo repite los mantras con que le han adoctrinado o lo que dice su Líder... No acepta ser interpelado, porque no entiende que otros piensan diferente; no tiene capacidad de debatir porque esta inoculado del dogma de la Fe de su Verdad absoluta... No sabe discernir información de manipulación; y sobretodo, no razona, no piensa , es un fanático, exactamente como tú... En Democracia (claro que ni los ultras de Derechas ni los ultras de Izquierda suelen ser Demócratas), los argumentos se refutan no se descalifican, ni se veja al oponente por sistema, sin ademas dar razones, ni explicar el porqué...
  3. Icona del comentari de: Narcís a gener 20, 2022 | 10:58
    Narcís gener 20, 2022 | 10:58
    Gràcies, Quico, per informà'ns-e ( cosa que, òbviament, no fan els mitjans espanyols ! ) de munt de fets d' allò més calents perpetrats per aquest estat ! PD : només no m' agradà un cop que vares anar contra el MHP Torra sent pro ERC ( un periodista , com deia aquell, ha de ser ' notari ' de la realitat que no pas semblar de part!) !
  4. Icona del comentari de: remigio III a gener 20, 2022 | 12:04
    remigio III gener 20, 2022 | 12:04
    Total, han arruïnat periodistes i bancs que no cedien a les seues amenaces. Després resulta que els ha defenestrat tenen raó i, es demostra, però, el mal ja està fet. És una nova tècnica de destrucció social i humana dels poder criminals que ens manipulen. Així han fet i fan amb gent com Valtònyc, els joves d'Altsasua, els exiliats, els polítics presos ... Etc. Sense oblidar el periòdic o periòdics bascos criminalitzats impunement

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa