El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Asens veu marge per un acord amb el PSOE per apujar impostos a les grans fortunes
  • CA

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, creu que “hi ha marge per l’acord” amb el PSOE sobre la fiscalitat de les grans fortunes. En una entrevista a RNE, Asens ha admès que el seu partit aposta per crear un nou impost mentre que els socialistes es decanten per modificar l’IRPF. Tot i així, Asens ha afirmat que s’ha de veure què proposa el PSOE i si amb la reforma que posa sobre la taula es podria aspirar als objectius de Podem, que suposen que la inversió en sanitat sigui el 7% del PIB. D’altra banda, ha considerat que el programa del govern de coalició és “incompatible” amb Cs.

Asens s’ha mostrat obert a estudiar la proposta del PSOE d’una reforma de l’IRPF per a les rendes més altes encara que Unides Podem prefereixi crear un nou impost. Segons Asens, l’objectiu és que els canvis fiscals serveixin perquè els que més tenen paguin l’augment d’inversió en sanitat que es necessita.

El president del grup d’Unides Podem al Congrés reconeix que la relació amb ERC es va “ressentir” en l’última votació sobre la pròrroga de l’estat d’alarma però s’ha mostrat convençut que ara, en la nova etapa de reconstrucció, tornaran els acords amb els republicans. En aquest context, ha argumentat que les propostes d’ERC i del govern espanyol apunten en un mateix sentit. “Tant ERC com nosaltres defensem que la sortida de la crisi no pot ser igual que la del 2008. Segur que ens trobarem una altra vegada”, ha conclòs.

En canvi, segons Asens, l’acord del govern espanyol amb Cs per prorrogar l’estat d’alarma és un acord “circumstancial” que se subscriu només en la lluita contra la pandèmia. El portaveu d’Units Podem ha elogiat “la lliçó política” que, segons diu, el partit d’Inés Arrimadas ha donat als seus socis de la dreta ja que ha demostrat “estar a l’alçada de les circumstàncies i actuar com a dreta responsable”.

Tot i així, ha volgut deixar molt clar que això “no té res a veure amb el programa polític d’uns i altres” i que serà “molt difícil” un acord de Cs sobre la sortida de la crisi.

Finalment, Asens ha avançat que en qüestió d’hores presentaran juntament amb el PSOE una iniciativa al Congrés per retirar les condecoracions a l’excomissari franquista acusat de tortures ‘Billy el Niño’. Es tracta, segons Asens, d’una proposició no de llei “per posar fi a la vergonya” i ha lamentat que el sistema democràtic hagi assumit la impunitat i li hagi donat prestacions econòmiques. ‘Billy el Niño’ va morir la setmana passada amb totes les condecoracions vigents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa