El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès i Borràs critiquen la decisió de la JEC i donen suport a Juvillà
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i la presidenta del Parlament, Laura Borràs han mostrat el seu suport al diputat de la CUP, Pau Juvillà, qui ha estat inhabilitat aquest dijous. Els dirigents catalans han criticat la decisió de la Junta Electoral (JEC), afirmant que “només persegueix la llibertat i els drets polítics més elementals”, en paraules del president de la Generalitat. Borràs també s’ha posicionat a favor de l’absolució de Juvillà: “Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d’acompanyament de la persona afectada i la seva organització”, ha piulat a Twitter la presidenta del Parlament.

No han estat els únics en defensar el diputat de la CUP, els diputats d’ERC Engelbert Montalà i Jordi Albert han defensat la “llibertat d’opinió” de Juvillà, i han reafirmat que la decisió de la Junta és “injusta i antidemocràtica“. A aquestes declaracions també si han sumat altres diputats com Mònica Palacin qui ha denunciat la “vulneració dels drets” de Juvillà. La vicepresidenta republicana a la Mesa, Alba Vergés i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez també han mostrat el seu suport i el rebuig a la decisió de la JEC: “Ara que la Junta Electoral ordena retirar el teu escó sàpigues que des de Junts farem el que tu decidiràs fer. La teva dignitat està per sobre de les decisions de la Junta Electoral”, ha afegit Sànchez.

Pel que fa als grups parlamentaris que van presentar la retirada de l’acta de Juvillà -Vox, Cs i PPC- només Carlos Carrizosa, líder de Cs ha celebrat la sentència de la JEC al·legant que “tal com Torra en el seu dia, Juvillà ha de deixar l’escó i a Borràs ja no li queden tripijocs per evitar-ho. L’estat democràtic de dret atura els peus als totalitaris”.

El diputat de la CUP ha estat condemnat -sense sentència ferma- a sis mesos d’inhabilitació per negar-se a treure els llaços grocs del seu despatx a La Paeria. Segons la JEC, el delicte de desobediència pel que ha estat condemnat Juvillà “està inclòs” a la llista de delictes del Codi Penal contra l’Administració Pública, i per tant “s’ha d’entendre que incorre en el supòsit d’inelegibilitat previst a l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG)”. En altres paraules, l’organisme ha denegat el recurs presentat al Parlament en defensa del diputat i ha actua en la direcció que li reclamaven els escrits presentats per Vox, Cs i PPC que sol·licitaven que ordenés la retirada de l’acta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa