El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La versió més solidària d’una mascareta
  • CA

La interrupció de l’activitat com a conseqüència del confinament ha aturat molts projectes però també ens ha obligat a bussejar en els nostres propis recursos buscant alternatives i nous camins per emprendre. Una altra gran lliçó que podem treure d’aquesta situació és que les solucions han de ser col·lectives i ajudar els altres és la millor manera d’ajudar-nos a nosaltres mateixos. És el cas de l’emprenedora María José García Yánez, que va idear la seva pròpia marca de roba Cozeekilla fa ja dos anys gràcies al suport del programa Autoocupació Incorpora. Avui, esquiva la crisi amb la fabricació de mascaretes reutilitzables, que distribueix, sobretot, entre les persones que estan en situació de vulnerabilitat. Us ho expliquem en un reportatge de la sèrie sobre integració laboral del projecte Mirades amb ànima de la Fundació “la Caixa”.

La María José García Yánez és una d’aquelles emprenedores capaces de menjar-se el món. Amb tan sols 24 anys, ja lidera un petit equip dedicat en cos i ànima a una marca de roba, Cozeekilla, d’estil inconfusiblement urbà en el qual el hip-hop exerceix una influència tant estètica com ètica: “El hip-hop dels 90 i la cultura del carrer han tingut molta influència en mi. Els valors del carrer són la lleialtat i la família, i per això considero que Cozeekilla és com una gran família”.

Fotos per al reportatge sobre mascaretes solidàries per la Fundació

Aquesta idea de comunitat es trasllada també als clients, als quals la Maria José considera “membres de la família” i als quals cal tractar com si ho fossin. “Donem molta importància a la personalització de cada peça: afegim els noms o els motius que els nostres clients ens demanen, especialment quan es tracta d’artistes, com Rauw Alejandro o Sami Duque”.

L’emprenedora no va estar sola en el procés de creació de la seva empresa. L’associació Cantabria Acoge, a través del Punt Autoocupació Incorpora, la va ajudar a baixar a la terra el seu projecte, a perfilar-lo i convertir-lo en una realitat. Així, mica en mica, la línia Cozeekilla va anar prenent forma i va començar a guanyar solidesa a finals de l’any passat. Però de sobte va arribar la pandèmia i el consegüent confinament, provocant una interrupció tan inesperada com inoportuna: “Em va enxampar en ple viatge i tot es va aturar de cop”.

No obstant això, va saber reaccionar d’una manera positiva. “El confinament et fa pensar molt, les crisis et donen una oportunitat per reinventar-te i sortir-te’n. Vaig tenir moltes idees però finalment vaig decidir centrar-me a fer mascaretes de qualitat que tinguessin diverses talles perquè s’adaptessin a homes i dones”. Així, va aprofitar aquesta etapa de clausura per investigar quin tipus de teles estaven homologades i eren més adequades; les va trobar, va triar les millors i més resistents (les que es poden rentar fins a 110 vegades) i es va posar a fer-ne desenes. A més, han estat creades amb la màxima cura possible i tenen un disseny ergonòmic perquè aquestes peces, que tant farem servir d’ara endavant, siguin còmodes per a tothom.

No obstant això, veient el gran sofriment que estava generant la pandèmia, la María José va decidir comprometre’s amb els qui més ho necessiten i donar una bona part de la seva producció de mascaretes. Va contactar amb el Banco Obrero de Alimentos de Santander, on fa poc n’ha distribuït 40. “Quan vaig aparèixer amb les mascaretes van estar molt contents, els van agradar moltíssim i me n’han demanat més. Vaig pensar en totes aquelles persones que no tenen gairebé res i que podia ajudar-les perquè, almenys, tinguessin mascaretes per cobrir-se”, diu amb un somriure.

A causa del gran èxit d’acollida, ara té l’objectiu de donar el 60 % de la producció. I, amb el 40 % restant, vol rellançar la seva línia de roba. “Sento que torno a començar de nou”, diu, il·lusionada.

Després de tots els missatges de suport rebuts per continuar endavant, la creadora té clar que cal no rendir-se mai. “Per als joves emprenedors, la Fundació ”la Caixa” és qui ofereix més oportunitats, i jo animo la gent a informar-se i sortir-se’n amb els seus plans”. I si, a més, aconseguim que els nostres projectes afavoreixin el benestar general en moments tan delicats, estarem contribuint a establir vies autènticament solidàries per continuar endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa