Un poble que no defensa la seva llengua, no se la mereix

El tema de la llengua no el resoldrem. Em sap molt de greu dir-ho així, cruament, sense embuts, però em sembla que l’autoengany en què vivim té mala peça al teler i no veig Catalunya disposada a agafar el bou per les banyes per defensar la llengua catalana amb totes les conseqüències. L’autoengany ha anat arrelant entre nosaltres gràcies a dos factors clau: el pànic de la classe política dirigent a anar més enllà d’allò que se’n diu ‘anar trampejant” i la nostra crèdula predisposició a interioritzar el missatge cofoi dels altaveus oficials. Creure que tot va bé resulta molt més còmode que no creure-s’ho. Això, és clar, té un preu caríssim que tard o d’hora cal pagar, però com que es tracta d’un pagament ajornat, podem comprar la mentida fent veure que som rics. Ja s’ho trobaran els qui vinguin després.

Hi ha qui pensa, o vol pensar, que si la llengua se’n va sortir, amb el règim del 1939, també ho farà en el segle XXI. Santa innocència! Les mesures que es van prendre després de la mort d’en Franco formaven part d’un context sociopolític en què partíem gairebé de zero i teníem un munt de vies d’aigua a taponar. Però el món d’avui no té res a veure amb el dels anys vuitanta, només cal mirar de quina manera l’evolució tecnològica ha modificat les diferents formes de comunicació. L’anglès s’ha consolidat com ‘l’idioma’ del planeta i el mercat ja només accepta aquelles llengües que tenen mecanismes d’autodefensa prou potents per resistir. 

Quins són els principals mecanismes d’autodefensa d’una llengua? Bàsicament, dos: voluntat de ser i estructura política. El primer demana amor propi, el segon demana un Estat. En temps antics potser n’hi podia haver prou amb la voluntat de ser, però en el món actual cal que aquesta voluntat disposi d’unes eines que només estan a l’abast dels estats. Tenir un Estat és condició sine qua non de tota llengua per subsistir. Però compte! La tinença d’un Estat esdevé inútil sense el primer requisit, que és la voluntat de ser. El cas més gràfic el tenim ben a prop i es diu Andorra. A Andorra, el català és llengua oficial única, i, tanmateix, és absolutament innecessària per treballar en infinitat de llocs. Es pot viure a Andorra sense parlar un borrall de català però no es pot viure sense saber espanyol, llengua no oficial. Fins i tot són moltíssims els portuguesos residents que, vista la realitat, opten per aprendre espanyol en comptes de català. Quines ganes de perdre el temps, oi? Quan el coneixement de la llengua per treballar darrere un taulell és un requisit inferior al de saber sumar i restar, o ni tan sols és un requisit, passa això. 

Entitats com la Plataforma per la Llengua, la CAL, Som Escola, etc, fan una feina immensa; en fan tanta, que no sé pas en quin estat de postració estaria el català si no existissin. I també fan una gran feina el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Voluntariat per la Llengua. Però, per dir-ho en termes de salut, no passen de ser l’equivalent a un ambulatori. Són vitals assistencialment, però les intervencions quirúrgiques es fan als hospitals, que són la màxima autoritat; i la màxima autoritat de diagnòstic i execució en el cas de la llengua són les autoritats científiques i les governamentals, cosa que ens porta al moll de l’os de la qüestió, ja que aquestes autoritats, immerses en el cofoisme (“el català va molt bé, el català va endavant, el català té una mala salut de ferro…”), continuen aplicant l’any 2021 la mateixa política lingüística dels anys vuitanta. Exactament la mateixa! Talment com si el món no hagués canviat i com si de sis milions de catalans no haguéssim passat a set i mig fruit, en bona part, de la recepció de nouvinguts hispanoparlants. Doncs, a diferència del que faria qualsevol país receptor de similars dimensions, no hem pres cap mesura en consonància. Cofoisme i més cofoisme, i, per descomptat, burla i desqualificació dels advertiments de les veus discrepants.

Mentrestant, ens posem les mans al cap en veure que Espanya continua amb la seva dèria secular de fer desaparèixer la llengua catalana o, en el millor dels casos, reduir-la a l’àmbit domèstic. “No hi ha dret!”, clamem. Molt bé, aquesta frase farà que Espanya tremoli de por. Però, a part d’això, quin és el pla de xoc dels departaments de Presidència, Educació i Cultura catalans contra les agressions dictatorials dels tribunals espanyols per carregar-se les minses i encara vigents mesures lingüístiques establertes en els anys vuitanta? Cap pla. No hi ha pla de xoc. Ja hem vist Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra Republicana, fent fàstics de les paraules de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que, amb tota lògica, ha demanat que el conseller d’Educació, Josep González Cambray, assumeixi la direcció de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, i es negui a acatar ordres dictatorials. Doncs no. La resposta: submissió, submissió i submissió, que vol dir cap cot, resignació cristiana i un discurs digne d’un funeral: “No hi podem fer res, hem d’acatar els tribunals, però recorrerem”. A qui recorreran? Al mateix inquisidor? 

¿De tribunals franquistes, de tribunals inquisidors, de tribunals ideològics, de tribunals ultranacionalistes espanyols, en diem “tribunals”? Déu meu! És el Govern qui ha de donar cobertura a les escoles, assumint-ne tota la responsabilitat, amb totes les conseqüències, per tal que no s’acati cap sentència que sigui contrària a les lleis del Parlament de Catalunya. No hi ha hagut mai cap esclau que s’hagi alliberat acatant les lleis injustes que l’encadenen. Cap ni un. 

Amb tot, sóc conscient que això que dic és picar ferro fred. El govern de Catalunya acota el cap, l’escola Turó del Drac i l’alcaldessa de Canet de Mar reben trucades feixistes que els amenacen de mort, el 25% d’ensenyament en espanyol serà una realitat i no passa res. I s’estan gestant el 30%, el 40%, el 50%… Però no passa res. Submissió absoluta. Senyors i senyores del Govern de Catalunya, permeteu-me que us ho digui: un poble que no defensa la seva llengua, és un poble que no se la mereix. Si creieu fermament que sí que ens la mereixem, si creieu que els catalans sí que ens mereixem la llengua catalana, digueu-me, si us plau, per què acateu les sentències dictatorials que l’anorreen?

Comentaris

  Ricard Desembre 14, 2021 | 19:59
  Castella continua amb la seva dèria secular de fer desaparèixer la llengua catalana. I només hi ha els catalans per defensar-la, costi el que costi. Repeteixo, costi el que costi.
  Anònim Desembre 14, 2021 | 20:03
  Pues en el País Vasco el unico que defiende su lengua es Bildu. Corolario: El PNV es un impostor y/o un traidor.
   Anònim Desembre 16, 2021 | 17:52
   El 67% dels pares han triat estudiar en vasc pels seus fills. Si la llengua tant sols l'apoies Bildú, tindrien majoria absoluta. Potser que repassis les teves fonts d'informació
  muy bien dicho Desembre 14, 2021 | 20:16
  Pero hace falta que te revises dos cosas: la ley de inmersion (por favor leetela y luego nos cuentas) y saber que los padres del niño reclaman un 75% de Catalán. El resto es para echarle de comer a los cerdos... que por cierto hace tiempo que la piara no se pasea por las calles de Barcelona.. y hay que azuzarles para que salgan a dar un paseo..
   Luisnomeacuerdo Desembre 15, 2021 | 15:21
   Bien dicho,
    Gonzalo Desembre 15, 2021 | 15:48
    Bien tocayo. Tenemos como españoles el derecho de arrearos bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cojones derecho e izquierdo. Aunque eso no es un derecho ni un izquierdo. Es un chute español.
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:43
   La piara, com has escrit, sou tu i la colla de xarnegos genocidas que intenteu escriure merda en aquest diari. Si us pagan, mal fet perquè sou un desastre que tant sols us doneu suport entre vosaltres i no sou ni capaços d'ampliar la penya. Si no us paguen, es que sou idiotes
  Una pregunta Desembre 14, 2021 | 20:21
  No deciais que en una Cataluña independiete los derechos de los castellanos hablantantes se respetarian? Me explicas cómo, si como autunomia no lo haceis. Es otra mentira? Quereis un referendum, pero "sin bases" sin explicar "que pasará" ni ley de claridad como en Canadá. Me diras es que no habia opcion, ok, pero para hacer leyes ilegales y una pseudo-consittucion si? no es mas importante hacer un documento con una declaracion de intenciones de como se iban a legislar y regular muchos asuntos? (un programa electoral si lo quieres llamar asi) Es decir detras de todo no habia nada de nada, incluidas propuestas e intenciones.
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:45
   Noi, si a aquestes alçaldes i després de 10 anys encara no te n'has assebentat de res, es que no tens remei. En fi....
  Luisnomeacuerdo Desembre 14, 2021 | 20:35
  La estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad, seguid así que vais bien.
   Gonzalo Desembre 15, 2021 | 15:21
   Bien dicho.
  Pero, qué me estás contando? Desembre 14, 2021 | 20:41
  Parrafo 1) si tras la DUI de 8 segundos huyeron en maletero y despues solo se colgo una pancarta en cuetro años que quieres? defensar la llengua catalana amb totes les conseqüències? jojojojo Parrafo 3) Bàsicament, dos: voluntat de ser i estructura política. Al caso de Andorra le falla la voluntad de ser? de ser qué? catalanes o andorranos? Además falta otra condicion las condiciones externas y lo pragmatico (o es que Andorra esta en una burbuja sideral?) en que se base el PIB de Andorra en el utoconsumo y exportacion de nabos? El modelo de la republica catalana es una burbuja/autraquia basada en qué? Parrafo 4) no sé pas en quin estat de postració estaria el català, quieres decir que seria del catalan si no estubiera impuesto e hiperprotegido, es decir si la gente tuviera libertad de eleccion. no me molesto la respuesta la sabemos todos, cuando la libertad prima sobre la imposion en todos los casos y en este concreto. Parrafo 5) Espanya continua amb la seva dèria secular de fer desaparèixer la llengua catalana o, en el millor dels casos, reduir-la a l’àmbit domèsti. En el ambito domestico esta desarrollada, fuera de el ¿que utilidad tiene? Leete la ley de inmersion y de educacion y me cuentas que interes tenemos los españoles es detruir tu lengua: niguno, y tu por destruir el castellano? Parrafo 6) Espanya continua amb la seva dèria secular de fer desaparèixer la llengua catalana o, en el millor dels casos, reduir-la a l’àmbit domèstic. Esto no es cierto. Eres un mentiroso o un ignorante, subido a un minarat cual talibán.
   Luisnomeacuerdo Desembre 15, 2021 | 15:21
   Bien dicho.
  Torquemada Desembre 14, 2021 | 20:47
  hablando de autoengaños, la Generalitat no existe como tal , es solo un apéndice de la delegación de gobierno de madrid, con un gobierno títere , que baila según ordene la moncloa, el Parlament lo han convertido en un circo , sin valor alguno , sin poder legislativo, nada. , vivimos en una autonomía de mierda, con servicios muy precarios, un expolio brutal , genocidio cultural ..y no pasa NADA. por eso un pueblo que no se rebela ante semejante daño, cultural, económico, nulo poder legislativo..judicial..policial etc etc . No merece tener una lengua ni una cultura ni autogobierno , nada.
   Doctor Strangerlove Desembre 15, 2021 | 15:22
   Bien dicho.
  El català és un mal invent; només existeix el tortosí Desembre 14, 2021 | 22:16
  Els catalans, i aquesta banda de terroristes de la llengua que són els filòlegs de TV3, han destrossat el bell idioma de Jazir Ben Ibn Fayed i l'han transformat en l'argot de Pompeu Fabra, un químic frustrat que va convertir la normativa gramatical en un garbuix de fórmules.
   Luisnomeacuerdo Desembre 16, 2021 | 08:26
   La estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad, seguid así que vais bien.
    Luisnomeacuerdo Desembre 16, 2021 | 12:10
    Bien dicho.
  Justa la fusta Desembre 14, 2021 | 23:14
  Gràcies mestre!
  LlunyDeCat Desembre 15, 2021 | 01:19
  Tota la web del Món plena de comentaris dels Espanyols. Només puc imaginar que algú els paga per fer-ho. Per què no els filtreu ? ElPuntAvui ho va fer fa anys quan Espanyols començaren a penjar comentaris en Espanyol.
   Uyuyui Desembre 16, 2021 | 08:10
   Tu tienes el cerebro infiltrado de totalitarismo ..
  Jordi (Català i Suís) Desembre 15, 2021 | 01:56
  "Esperant el Milosevic Espanyol". Any 1992. Un metge serbi m'explicava com Milosevic i els Comunistes havien iniciat les guerres (Eslovènia, Croàcia, Bòsnia, Kosove, etc). Els calia manipular el jovent serbi i montenegrí i van atiar la por presentant eslovens, croates i bosnians com a monstres que volien exterminar els serbis residents a les diferents repúbliques. Eslovènia fou la primera però per no tenir pas gaire serbis no varen pas insistir. A Bòsnia hi tenien molts serbis i allà feren el que tothom sap: un genocidi. En Joan Rovira ha anunciat que el Milosevic Espanyol arribarà. I la guerra contra els Catalans que ara és amb la llengua - només cal veure la presència massiva d'Espanyols a la web del Món - pujarà un graó i probablement començaran les agressions dels pistolers Espanyols com feien els Falangistes del pistoler Primo de Rivera. Mai havia arribat tanta purriassa espanyola a aquesta web. Tot forma part d'una Guerra Total i sense cap escrúpol. Preparen el terreny per a la fase de sang i fetge. I Europa no podrà pas fer-hi res. Són la Bèstia de l'Apocalipsi. Som en plena Apocalipsi i Europa en serà l'epicentre. El Mal s'estén i els Malvats s'associen. A l'Índia en diuen la fi del Kali Yuga, el periode de la foscor. Lectors Catalans: no llegiu pas els comentaris dels Espanyols. Són el Mal, la Bèstia encarnats. Són soldats de les Tenebres. És una guerra a mort. Pàtria o Mort !
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 15, 2021 | 10:59
   Los Milosevic catalanes ya se dieron... pero fue en el siglo pasado... acabaron huyendo por la alcantarillas.... (gents de claveguera, el seu lloc natural)... Si fuera el caso hoy día, al salir de las alcantarillas les esperaría el Tribunal de La Haya...
    Pere LLimonera i Citronell Desembre 15, 2021 | 15:23
    Bein dicho.
   Demà aniré a la perruqueria Desembre 15, 2021 | 12:49
   Ha arribat l'apocalipsi i jo amb aquests cabells.
  Català Desembre 15, 2021 | 07:52
  Perquè els nostres polítics acaten les sentències que anoreen el català?. doncs està ben clar: per defensar el seu sou. Si no ho fan, inhabilitats i al carrer.
  Miren Desembre 15, 2021 | 08:22
  Davant d'un conflicte, la Generalitat fa com Rajoy "el tiempo lo arregla", només que Rajoy tenia un Estat darrere i nosaltres anem despullats. El MENTRESTANT famós són les engrunes, i ni això sabem gestionar. Diuen que cada poble té el govern que es mereix, ¿tan baix hem caigut? Entenc que el 2017 no comptéssim amb la reacció violenta de l'estat, però ara ho tenim clar. Com que el temps va contra nostre ¿tenen algun projecte per tirar endavant? O... com que jo estic bé, el demés se me'n fot. "El govern assistirà aquest dissabte a la manifestació de Som Escola" És que no tenen vergonya? Aquesta és la "gestió" que toca?
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:48
   30 anys sense fer res, ni una trista inspecció i ara la culpa és dels altres. En fi ..
  Veterà antifranquista. Desembre 15, 2021 | 08:43
  Burla i desqüalificació de les veus discrepants. Exacte: és el que vaig patir jo quan advertia del perill, ja fa molts anys. Ara em diuen "Teníes raó". A bona hora......
  Veterà antifranquista. Desembre 15, 2021 | 08:43
  Burla i desqüalificació de les veus discrepants. Exacte: és el que vaig patir jo quan advertia del perill, ja fa molts anys. Ara em diuen "Teníes raó". A bona hora......
  Aturem el feixisme propi d'epaña del tita suelta carlitos Desembre 15, 2021 | 08:43
  Defensar el català es no contracta a cap espanyol resident. Cal esser practic i apartar als genocides
  Qui no té feina... Desembre 15, 2021 | 09:10
  Tanta xerrameca buida per justificar un parell d'insults? Decididament, n'haurieu de fer neteja. Per culpa d'alguns poca-soltes habituals, que no saben llegir ni escriure, almenys en català, aquesta secció de comentaris resulta cada cop més prescindible. Pel que fa a l'article, crec que és dels millors que he llegit.
  Narcís Desembre 15, 2021 | 09:29
  Ras i curt : 1. el més graciós de tot és que es/ se'n diuen espanyols ..si fossin espanyols ensems amb constitucionalistes .. ' respectarien i protegirien el català ' ( com diu sa constitució ) àdhuc l' estimarien ! 2. així doncs, no ho són gens ni mica, ni poc ni gaire, d' espanyols; a l' inrevés, sempre cercaren i cerquen espanyol sigui sinonímia de castellà .. espanya sinònim de Castella o com encara diuen ' ancha es Castilla ' ! I 3. Conclusió : no podem ser espanyols perquè no ens deixen, atès que no ens deixen ser catalans .. per ventura, ells serien espanyols si no els deixessin ser castellans ? PD : a hores d' ara ni afluixant els catalans fora mida serviria de res que no fos per a facilitar l'" etnocidi " , etnocidi que hi estàn fregant, damunt dient ' por espanya ' . . hom pot ser més descarat, més desvergonyit, més cínic , tot plegat, més delictiu ?
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen Desembre 15, 2021 | 09:38
  en fi altre tarat al psiquiatric infermera garcia on es que s'ha tret la camisa de forca,ah ja el veig es al meu ordinador escrivint bajanades, en fi el tal alexandre ja l'he vist, infermera s'ha de prendre la pastilla, una pel cul i l'altra per la boca, jajaj en fi i al llit miri baix que no n'hagi monstres ni dragons ni espanyols que el tarat tira escuma per la boca , i despres infermera la camisa de forca, la peli de 4 hores de vietnam amb hispans desangrant-se i plorant d dolor en el seu idioma, els segadors a tope de fort, i despres molt important, la barretina enroscada a tope aquest tarat no es xarnego, i com es una mica hiperventilat, ha de xuclar al menys els dues ous incorruptes del wellos, i pot ser infermera faca falta tambe el membre incorrupte del wellos per que xucle, ho te tot apuntat infermera garcia,si director johansen ho tinc tot, apa vinga a donar-li el tractament a aquest cinque tarat que ha vingut al hospital.
  Cèlia Estrada Canela Desembre 15, 2021 | 09:44
  Per salvar el català. La Generalitat hauria de fer.... Els polítics haurien de fer allò .... El que és segur i efectiu és que ..... El que hem fer fer la gent és parlar sempre el CATALÀ, si ho fem així, el català no es perdrà. Parlar català a tot arreu sí que és una desobediencia efectiva i no et poden denunciar.
  albert Desembre 15, 2021 | 10:48
  Totalment d'acord amb l'article. I més important: posa el dit a la nafra quan diu que parlar català ha de ser NECESSARI, i jo afegeixo IMPRESCINDIBLE per fer vida normal a aquest país. L'exemple d'Andorra ho il.lustra. Respectant drets esclar, però aplicant la persuasió cohercitiva i si cal la coherció persuassiva. La gent reacia a la vacuna ha anat a vacunar-se massivament, quan se'ls ha dit que si no, no podrien fer determinades coses. La salut és molt important, però per a un país la llengua encara ho és més, perquè és la seva salut com a poble. O tirem pel dret o el nacionalisme castellà se'ns endrapa definitivament!
  Director psiquiatrico lejano Thomas johansen Desembre 15, 2021 | 11:00
  En fi ja tenim infernera García altre tarat mes a l,hospital el Suis i l,Alexandre ja tinc set ,l hospital no dona abast amb tanto de tarat on son infernera García els dues tarats,son director al seu despatx escrivint bajanades,vagi a pero ells i els trau que els tinv que donar les dues antipsicotics, el anal i el bucal,venga i ara el tractament pel dues tarats apunti infernera García 1 peli de quatre hores amb hispans desangrant -se c i plorant de dolor en el seu idioma 2 l himne Dels segadors a tope de fort pel dues igual 3 ACI canvia el tarat Alexandre nomes cal que Chucli el dues ous incorruptes del wellos L'Altre tarat nou el Suis, cal que chucli tambe el membre incorruptes del wellos, en lo referent a la barretina infermera García els dos amb la barretina Ben posada en la mica de Cervell que en cara tenén sa ho está anotant tot infermera García i be per ultim pero no menys important cal que abans tinguin la camisa de forca, Miri voste baix del llit, pero que no ni haja ni dragons ni ni monstres ni castellans ni diccionaris de Castellar es molt llarg el tractament infermera pero es necesari pero curar als tarats molt bé director johansen es fara com diu voste
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen Desembre 15, 2021 | 11:39
  perque com psiquiatra llunya que soc srs del mon no em publiqueu, els dona por tindre 7 pacients al meu hospital llunya
  Uyuyui Desembre 15, 2021 | 11:56
  Cada día das más grima el catalán ....lo han convertido en un idioma antipático
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:52
   Tranquil. Ni cal que el parlis ni que vinguis aquí a Fer res. Au, Pal pueblo
  Què és del PP, Sr. Alexandre? Desembre 15, 2021 | 12:54
  Algunes vegades ha parlat de "racisme lingüístic" i ara ve Casado i parla d'"apartheid lingüístic", que si fa o no fa....
  Jordi (Català i Suís) Desembre 15, 2021 | 12:59
  Cal que les elits independentistes catalanes i els Catalans en general revisin les hemeroteques europees (incloses les catalanes i espanyoles) de finals dels anys 20 i dels 30 del segle XX. Si em focalitzo a França, l'odi que hom destil.lava als diaris francesos era tan bèstia que la gent de l'època el considerava normal. L'odi als jueus formava part de la mentalitat francesa i europea. El totalitarisme comunista imposat per la sang a Rússia generà una resposta sagnant amb els grups de pistolers de la Cagoule finançats entre altres pels amos de la Michelin. Tot preparava el terreny per a l'Apocalipsi del 1939-45. I enguany som a un punt molt similar. Tenim milions de refugiats de països musulmans, tenim nazis i feixistes arreu d'Europa (potser no ho sabeu pas però a Itàlia és ja la normalitat. Només cal estar-se un temps a Verona o a Roma). I heu copsat que un nostàlgic de l'URSS com Poutine té tots els trets i comportaments d'un dictador totalitari ? I farà el que calgui per neutralitzar Ucraïna com el genocidi per la fam als anys 30, organitzat per Stalin per esclafar l'independentisme dels ucraïnians. L'altre símptoma inquietant és el silenci dels governs i parlaments europeus amb els Criminals Espanyols i llur persecució dels Catalans. És el mateix que feren a Europa amb els Alemanys quan anexaren Àustria i els Sudets: cedir per contenir la Bèstia. Tenim la Bèstia arreu d'Europa: Rússia, Polònia, Hongria, Itàlia, França i Espanya. És un còctel molt inquietant.
  Tots som Turó del Drac Desembre 15, 2021 | 13:02
  No estic segur de si la visió tan pessimista del senyor Alexandre, sobre la nostra llengua, serà confirmada pel futur o no però, com que del que no hi ha cap dubte és de que la situació és molt greu, cal assegurar un nucli dur, blindat contra els atacs de l'enemic, capaç de preservar la llengua el temps que calgui en un context hostil (recordem l'exemple dels jueus que han convertit el que era una llengua pràcticament morta, d'us gairebé només religiós, en la llengua de l'estat d'Israel). Si resulta que després no cal, que el senyor Alexandre s'equivoca i que la guspira actual en defensa de la llengua es converteix en un incendi, que és alguna cosa més que foc d'encenalls, fantàstic
   Jo no sóc Turó del Drac Desembre 16, 2021 | 11:38
   No m'agraden les gossades de matons.
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:51
   Tota la raó
  Eleccions unilaterals Desembre 15, 2021 | 14:21
  Mentrevels partits cobrin del estado, no hi ha res a fer, tots son uns venuts covards. Cal fer caure el Govern de Vichy i convocar eleccions. I presentar partits només registrats a Catalunya, muntar unes eleccions unilaterals.
   Anònim Desembre 16, 2021 | 12:55
   Clar que si xato, al millor estil Putin. 30 anys sense fer res, ni una trista inspecció i ara la culpa és dels altres..... Igual igual que el reietó de waterloo.
  Cabezaladrillo Desembre 15, 2021 | 15:25
  Bien dicho.
  Epaño idioma de genocides des de 1492 Desembre 15, 2021 | 16:16
  Qui parla latino, pa Seviya i bogota. Catalunya neta de genocides latinos
  LlunyDeCat Desembre 15, 2021 | 16:48
  Per als qui no ho saben el miting d'en Zemmour a París tingué una dosi de violència que com ha recordat en Partal a Vilaweb que és ja un signe dels temps que vindran. La violència i l'odi que s'estén arreu d'Europa sembla basada en situacions diferents però si burxem hi trobarem els següents elements: 1-Massiva immigració africana i dels països musulmans; 2- Gravíssim problema de seguretat a la societat que les elits malden per amagar o minimitzar; 3- Pujada general dels Feixistes, Nazis i tota mena d'extrema-dreta (el cas francès és paradigmàtic: els antics votants del PC voten ja fa anys FN) i des de l'arribada d'en Trump (Steve Bannon), el Feixisme s'organitza internacionalment; 4- Greu crisi social arreu d'Europa amb part de la població entrant a allò que s'anomena working poors; 5- L'UE fa els ulls grossos amb Polònia, Hungria i el més greu, amb Espanya i la repressió contra els Catalans. Comissió Europea i Parlament també. Aquest punt és el més semblant als anys 30 del segle XX. Tot plegat ja està creant una caldera de volcà que no trigarà a esclatar. A Espanya ja preparen als bastidors la barreja de Milosevic-Franco-PrimoDeRivera. Primer preparen els Espanyols mentalment per tal que puguin acceptar l'inacceptable que voldran dur a terme. La invasió d'Espanyols a la web és el senyal de la implicació dels Colons Espanyols a la guerra contra els Catalans. Però jo crec que cal estar amatent a qualsevulla oportunitat històrica enmig del caos europeu per fer fora els Espanyols del Sud de l'Albera. I després crear un veritable exèrcit per prevenir qualsevol intent dels Espanyols de reconquerir la nostra terra. Evidentment el millor serà destruïr-los militarment per erradicar la Bèstia per sempre. Com varen fer els Aliats amb els Nazis Alemanys. Catalans: no llegiu els Espanyols que vénen a la web. Ignoreu-los.
  Director psiquiatrico l Thomas johansen Desembre 15, 2021 | 17:59
  Altra vegada s ha escapat el lluny de Cat del seu Quarto, infermera García, que li he dit dues vegades, a banda de donar-li el dues antipsicotics, cal sempre infermera García que tinga el tarat la camisa de forca posada, ho sento señor director estava mirant Baix del llit,per dir al tarat que no havia ni monstres ni dragons ni castellans, i s ha escapat director johansen no passará mes,be agafe-ho i al llit la barretina enroscada li dona de mamar els dues ous incorruptes del wellos, i Li posa la peli de 4 horas de hispans desangránt -se i plorant dedolor en castella, molt bé director johansen,es fara con diu voste.
  Director psiquiatrico Thomas johansen Desembre 15, 2021 | 18:00
  Altra vegada s ha escapat el lluny de Cat del seu Quarto, infermera García, que li he dit dues vegades, a banda de donar-li el dues antipsicotics, cal sempre infermera García que tinga el tarat la camisa de forca posada, ho sento señor director estava mirant Baix del llit,per dir al tarat que no havia ni monstres ni dragons ni castellans, i s ha escapat director johansen no passará mes,be agafe-ho i al llit la barretina enroscada li dona de mamar els dues ous incorruptes del wellos, i Li posa la peli de 4 horas de hispans desangránt -se i plorant dedolor en castella, molt bé director johansen,es fara con diu voste.
  tomas johansen director psiquiatric llunya Desembre 15, 2021 | 18:10
  infermera garcia lluny de cat s'ha tornat a escapar del seu cuart, on es , es a la seua habitacio director escrivint bajanades, be no passa res agafe-ho i despres una tercera pastilleta antipsicotica pel cul tambe, i a l'habitacio a veure la pli de hispans de 4 hores desangrant-se i plorant en castella, amb la barretina enroscada a la mica de cervell sa, i xuclant els dues ous incorruptes del wellos el seu membre, i com es molt hiperventilat, done-li tambe a xuclar una mamelleta incorrupta del wellos,i l'himne del segadors molt fort, molt be doctor johansen es fara com diu voste, ah infermera i miri baix del llit per dir-li al tarat que no n'hiha ni dragons ni monstres ni castellans.
   Menjamerdes tomas johansen de ponent Desembre 15, 2021 | 19:16
   Vostè ha abusat massa de flairar les calces pudents d'Isabel la Catòlica i de prendre infusions de pols de la mòmia de Franco i els efectes ara ja són irreversibles. L'hem posat a la llista de candidats a un implant de cervell. Atesa la seva situació, pensem que amb l'implant d'un cagarro ja hi sortirà guanyant .
  Top Desembre 15, 2021 | 18:58
  Entre la infecció espanyola i els cretins que escriuen en català infecte en modus cagarrines, la web ja és un devessall tavernari pel que fa als comentaris. És evident que caldrà fer allò que va fer ElPuntAvui fa anys: enregistrament obligatori per a poder penjar comentaris. O simplement no permetre'n cap. Així, doncs, ensems, els Cretins Analfabets Funcionals (els cretins de la taverna que deia l'Humberto Eco) que ni tan sols tenen vergonya d'escriure a la web en un Català repugnant, i els Espanyols, hauran d'anar a altres webs - espanyoles de preferència - on abocar llurs deixalles.
   No seras igual Desembre 15, 2021 | 20:33
   Otro nazi totalitario e intolerante? O un creyente que solo quiere oir el sermon del dia sin replica? Vaya tela con los defensores de la libertad, democracia y derechos cicviles.
    Anònim Desembre 16, 2021 | 12:59
    T'has definit molt bé genocida xarnego Encara passeges per damunt de les foses dels que vàreu assessinar tranquilament? Au, tira pal pueblo
  Anònim Desembre 16, 2021 | 09:44
  Ni siquiera Franco pudo con la lengua cátalana. Vais a permitir que estos vendidos y lameculos psoeistas se pasen por el forro de los güevos vuestra lengua madre?
   Estandart de Santa Eulàlia Desembre 16, 2021 | 10:36
   El poble català no, els nostres polítics de fireta sí. Traducció simultània: El pueblo catalán no, nuestros políticos de feria sí. ( La llengua mare dels polítics es arribar a la poltrona)
   Aquest és un bon eslogan. L'única solució és una Catalunya nació Desembre 16, 2021 | 13:02
   Bién, Franco no lo consiguió peró puso el máximo empenyo. De hecho la Constitución és la rémora del franquismo. A la vista està. Y no lo digo solo yo. La única solución és una Catalunya nación.
  Decreto de Nueva Planta, vivito i coloreando. Desembre 16, 2021 | 10:04
  Queda clar, a Catalunya hi viuen castellans que no s'han assabentat que la llengua propia de Catalunya és el català. Tampoc s'han assabentat que el castellà s'ha imposat per decret reial.
   Pur pujolisme, vivito i coloreando Desembre 16, 2021 | 10:38
   Queda clar, a Catalunya hi viuen catalans que no s'han assabentat que que és tan llengua pròpia de Catalunya lo català com l'espanyol (o castellà). Tampoc s'han assabentat que el castellà no s'ha imposat per decret reial i que l'independentisme quan diu "llengua pròpia" vol dir "llengua única" imposada per llei pujolista a l'ensenyament.
    En català sempre Desembre 16, 2021 | 12:54
    Ensenyem la derogació del Decret de Nova Planta si la trobes. Ho tornaré explicar: A Catalunya el català. A Castella el castellà, car si parlem el català al Congreso de los Diputados ens fan callar. Perquè ens tenim que empassar tots els canals de televisió castellans i estigui prohibida l'audició de TV3 a Madrid? Car no voleu que sigui espanyola Catalunya? Per quins sans collons si estic a Madrid no poc veure TV3 i en canvi els madrileny per dir uns, si venen a Catalunya si que poden veure tota la purrialla de l'altiplà?
    Anònim Desembre 16, 2021 | 12:57
    L'espanyol no existeix idiota
     El que és idiota és creure que l'espanyol no existeix Desembre 16, 2021 | 22:21
     Gilipolles de manual.
  Jo no vaig votar la Constitució perquè ja les veia venir fa quaranta anys Desembre 16, 2021 | 10:51
  Per la defensa cal un líder i de moment a la Generalitat no n'hi ha cap. Una quota de Netflix a canvi d'aprobar los presupuestos, en lloc d'una lluita és un mercadet com els Encants. El que cal es un blindatge i el millor és ser nació.
  Delfí Artós Desembre 16, 2021 | 12:09
  Defensar la nostra llengua és demanar tenir el mateix status que el neerlandès, el txec, el finlandès, el danès, el lletó, l'eslovè, el croat, l'eslovac, el suec, el lituà.. El català és la 13a llengua més parlada d'Europa, més que algunes de les suara esmentades, solament vull afegir que fins i tot el maltès amb 522.000 parlants i el gaèlic irlandès (des del 2007) amb 266.000 parlants son acceptades com a llengües oficials a la Unió Europea. La resta és intentar fer sonar el flabiol mentre l'estat espanyol se'ns rifa. Si això encara no ho capiu, desperteu-vos.
  Hem de començar a sortir de l'analfabetisme d'estat. Desembre 16, 2021 | 13:07
  És en debades anar a buscar els drets dels catalans al Tribunal Constitucional. No cal fer servir la lògica que no hi pot haver justícia si es tribunal i part a la vegada.
  El català no és toca i si es toca revolució! Desembre 16, 2021 | 14:46
  Espanya és una invenció dels castellans per no dir Castella. Només cal veure que els castellans tenen la gran barra de dir-li espanyol al seu idioma, passant passant pel folre els altres idiomes de la península com si fossin una puta merda.
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen Desembre 16, 2021 | 18:58
  parli amb respecte tarat indepre a un psiquiatra llunya i reputat com jo que en tinc 3 premis al meu llunya pais, i si no pregunti al meu primer pacient el lluny de cat es fa dir que va ser dels meus primers tarats que vaig a atendre al meu llunya hospital psiquiatric.
  Andreu Desembre 28, 2021 | 13:27
  Article encertat. Llàstima que, com sempre en aquest articulista, li falta honestedat per omissió: no diu que el poble català demostra que la llengua li porta fluixa i que per això, entre altres coses, vota i continuarà votant els partits inútils que vota.

Nou comentari