La política no és només el terrabastall de banalitats que omplen de gom a gom l’esfera pública en un vertigen de platós, micròfons i diaris. De vegades, en meitat de l’enrenou a l’escenari, els protagonistes aturen una estona la picabaralla i, com si fessin un apart dirigit al públic, formulen alguna mena de projecte col·lectiu, de programa de major abast que intercanviar insults.

Després d’abandonar la política pràctica, en la que no ha deixat una empenta digna de recordació, i de donar-se un temps de reflexió, Pablo Iglesias ha reaparegut com a tertulià en influents mitjans espanyols i catalans. Sembla una activitat més adient al seu tarannà. I és des d’aquestes tribunes, en presència de gent de l’alçada intel·lectual de les exministres Carmen Calvo i García-Margallo, des d’on el fundador de Podemos enuncia el projecte de la bona vella/nova esquerra, marmessora del moviment antisistema.

És un programa al voltant d’una triada a l’estil hegelià: república, plurinacionalitat i confederació. Una triada tan versemblant com la de la santíssima trinitat que habita un cel encara per conquistar. No només perquè Espanya mai l’acceptarà, sinó perquè tampoc ho farà l’independentisme català. Almenys l’independentisme de debò: la república espanyola -suposat que es materialitzi- no serà millor per a Catalunya que la monarquia; el seu hipotètic caràcter plurinacional és irrellevant per l’independentisme per definició; la confederació és un sofisma perquè per a confederar-se, abans cal ser independent.

L’episodi del segrestat escó del diputat Alberto Rodríguez i la previsible reacció d’Unidas Podemos plegant-se a l’arbitrarietat són la prova fefaent que aquest partit és l’enfant terrible del règim del 78, monàrquic, mononacional i unitari. Terrible, sí, però enfant. La triada d’Iglesias té la mateixa importància per a l'”esquerra de debò” que la independència de Catalunya per a ERC.

Del costat republicà, Raül Romeva presenta un projecte de debat col·lectiu al si d’ERC sobre la qüestió de “per a què volem la independència?” El retret que es fa sovint als republicans és que el seu independentisme és fictici, fals, un mer esquer per capturar vots independentistes de bona fe. Encara fa uns mesos, el mateix Romeva considerava “irreversible” la independència. Òbviament, volia dir “inevitable” car no es pot dir irreversible una cosa que encara no s’ha aconseguit. Doncs, si és inevitable, no cal plantejar-se la seva conveniència. Fer-ho és reconèixer obertament que mai ha estat un objectiu de debò.

Tothom troba raonable aturar-se alguna vegada per reflexionar sobre el sentit de què es fa. Però quan es reflexiona sobre el “per a què”, es qüestiona el sentit mateix de què s’està fent. Plantejar-se “per a què” es vol alguna cosa és adoptar un punt de vista instrumental. La independència, però, no és cap instrument, sinó un fi en si mateixa.

La proposta de debat es presenta com a un exercici de democràcia interna del partit. Els militants a les agrupacions debatran les propostes i presentaran esmenes fins a acordar un document final per majoria a un congrés que es celebrarà dins quatre o cinc mesos. Un document que decidirà per a què vol el partit ERC la independència. Amb aquesta perspectiva instrumental una de les respostes possibles és “per a res”. Això deixaria en clar que el fi en si mateix no és la independència sinó l’hegemonia del partit.

L’enganxada de Junqueras i Jordi Sánchez a causa de la participació en la taula del diàleg, ens permet albirar l’ànim de la coalició de govern i la relació entre independència i hegemonia. JxC es resisteix a plegar-se als dictats del seu soci. Primer, el MHP Aragonès va vetar representants de JxC perquè no eren consellers. Després Oriol Junqueras, que és qui talla el bacallà, exigeix que JxC proposi els seus representants a la taula al mateix temps que rebutja una posició comuna envers els pressupostos. La raó és palesa: a ERC li interessa donar versemblança a la taula del diàleg per al qual li cal la presència de JxC, però no l’interessa compartir les seves relacions, pactes i acords amb el PSOE. És el principi de l’hegemonia de partit. Res a veure amb la independència.

L’últim projecte ha estat el del president Puigdemont que reitera la seva voluntat de tornar a Catalunya com a ciutadà lliure a acabar la feina aixecant la DUI. Tothom de bona fe, suposo, celebrarà el seu retorn en les condicions que diu perquè és un acte de justícia. No hi ha cap raó per dubtar que el seu propòsit sigui el que diu.

La qüestió és com ho farà, amb quines forces.

Comentaris

  Anònim Octubre 26, 2021 | 22:25
  El para qué y el por qué son dos palabras que se traducen mal de catalán al castellano y viceversa. Quizás Romeva dijo Por qué quiere Cataluña la independencia? y no Para que quiere Cataluña la independencia.?
  Luisnomeacuerdo Octubre 26, 2021 | 23:29
  Otro día más que el lisensiado de Castilla mete el dedo en el culete al pastelero loco, venga que lo tienes a tocar un carguillo en la repugblica de tractoria.
  ernst Octubre 26, 2021 | 23:30
  Companys un "santet" per a la tropa de ERC va proclamar el 1934 L'Estat Catalá" dins de la Republica Espanyola. Els ona a independentista aquesta proclama?
  Erc banda de quinquis de DON FERROVIAL IL JUNQUERAS.155 Octubre 27, 2021 | 06:22
  Junqueras es ESPAÑA, i enganyar wl seus votats tontets es facil, posant.se la sotana el MOLT LLADRE FERROVIAL, pura indecenciacatolica.lladregota. FORRAR AL GERMA ES ERC
  Jaume2 Octubre 27, 2021 | 08:32
  Esquerra es neoplatonisme en estat pur.
  Sió Octubre 27, 2021 | 17:49
  Una altra de les coses que va dir Romeva ahir en aquest mateix diari "la DUI va ser una decisió de Puigdemont" i també que "la resta de consellers del Govern la van "secundar", Sembla que no recorda les 155 monedes de Rufián i la bel·ligerància de la Marta Rovira perquè Puigdemont ho tires endavant. A més... "de per a què volem la independència". O sigui que ens tracten de tontos i de no entendre res. Els hem de tornar a dir perquè la volem? Escolten a algú que no siguin ells mateixos? O esperen que amb tots els tripijocs, manipulacions verbals, rendició... amb tots els mitjans a favor, nosaltres ho deixarem córrer, com si no hagués passat res? Avui Julià de Jodar ens planteja qui pot ser el Lerroux d'ara. Jo crec que té molts caps.
  federalista Octubre 27, 2021 | 18:39
  lo que digui aquest mamaous vell i xarnego, mentra es menja algu ou, o be un pepino ple de suc neoconvergent em dona lo mateix, i em temo que nomes importi a aquell home on el vell xarnego tinga ficada la seua vella boqueta hahaha res a dir el merda espanyol aquest es retrata ell solet.PD be si que voldria dir una cosa cotalelo dema a la nit estic lliure i catxondo vine i em treballes una estona els baixos, o el orto, hahahah no el orto millor sudaca fachin que es argenti, i sap on el tinc hahahahahahahahahahhahahaha.
   Que algú li ensenyi al poca pena del federalista com es tradueixen els textos.. Octubre 28, 2021 | 08:53
   Doncs això que escriu el inútil aquest es un altre idioma, no?
  Groc Octubre 27, 2021 | 19:34
  Apa "PENYA" l'omilia de cada dimecres Que Deu li conservi la vida , es el benefector espiritual dels anti ERC
  Erc.155, por la gracia del Dios FERROVIAL Octubre 27, 2021 | 21:21
  Junqueras el VICARIO RETRO.FERROVIAL.155
  Erc el neo.nazisme ferrovial Octubre 28, 2021 | 05:57
  Entre el federalista racista iel neo.fatxa groc erc es un partit Nazional.Socialista del furer Junqueras.Heil
  jordi Octubre 28, 2021 | 11:00
  No se com EL MON deixa fer aquests comentaris tant espanyolistes, i a mes tant de JxC.
   Pregunta Octubre 28, 2021 | 14:15
   Pots entendre que molta gent diverssa estigui emprenyada amb els Nostres Traïdors?
   ERC franquisme junqueras Octubre 28, 2021 | 17:56
   Censura junquera, heil TV3.ERCorruptes Ferrovial
  Narcís Octubre 28, 2021 | 12:40
  Tothom se n' adona ERC no duu cap batuta .. tot plegat, ser paperot o día passa, any empenya !PD : el fascisme o catalanofòbia és el mateix, es digui partit espanyol com es digui .. això que ve el doberman n' és massa vist ( si són el mateix .. fos només per mateixa por a ser jutjats pels fàctics de sempre sota excusa prevaricadora que vulguin buscà'ls-e ! ) !
  Rosa Octubre 28, 2021 | 16:48
  La deriva d'ER cap a l'extinció és innegable. Si es pregunten per a què volen allò que fa anys que diuen que persegueixen, és que han estat mentint o fent l'imbècil durant tot aquest temps. A la fanfàrria d'aquesta pregunta (per a què?) només faltaria afegir: per a quan volen la independència?. Les respostes són clares 1- per a res (o per amagar la lluïta per l'hegemonia). 2- per mai (o pel temps necessari poder seguir entabanant els votants que es creuen independentistes). Sel's veu el llautó d'hores lluny.
   Erc, saldos i monges Octubre 28, 2021 | 17:59
   Junqueras dona de menjar als seus babaus com el torrent un pocasolta escolanet ridicul

Nou comentari