La justícia ha donat la raó a Albert Rivera en la seva querella contra Jordi Morgou en 2018, quan aquest va dir en la xarxes socials que Rivera era el major cocaïnòman polític. La justificació de la condemna, que el tuitaire ha acceptat, és la voluntat d’injúria que acompanyava la informació, amb independència que fos certa o no, doncs en les injúries és aquella voluntat i no la veritat de la informació el que resulta determinant.

Ja fa més d’una dècada que l’Audiència Nacional va condemnar els humoristes que van fer la portada de la revista El Jueves on sortien els aleshores prínceps d’Espanya en posició juganera practicant sexe, i a judici dels autors, buscant així, la paga que per fill havia decidit donar l’aleshores el president Zapatero. També ho va fer amb la crema de fotografies del Rei que es va produir en diverses manifestacions a la mateixa època. Tanmateix sobre aquestes es va pronunciar onze anys després el Tribunal Europeu de Drets humans, condemnant Espanya per haver perseguit com a delicte el que la instància europea entenia que sols era llibertat d’expressió.

Quina és la diferència entre el que pensa a l’Audiència Nacional sobre la llibertat d’expressió i el que ha manifestat el TEDH? Sense dubte una part de la diferència rau en el temps que ha passat, doncs l’abast de la llibertat d’expressió ha anat creixent al llarg del temps (el cas de la Tamara Carrasco i la seva absolució en pot ser exemple dins de la justícia espanyola), però també en el fet que en molts aspectes i àmbits a la justícia europea s’ha imposat la versió americana de la rellevància que té per a l’opinió publica lliure tot el que la gent pensa i expressa, i per això ha dit el Tribunal que la llibertat d’expressió s’estén a “informacions” o “idees” que ofenen, xoquen o molesten. Així doncs, no sabem què passaria amb Morgou si fes arribar la seva causa a Europa, perquè si no hi ha clemència amb el rei, per què n’hauria d’haver amb Rivera? Tot plegat farà difícil saber com s’aplica el delicte d’injúries a les persones amb transcendència pública…potser l’hauran d’esborrar del Codi Penal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa