Quan el president de Catalunya s’avergonyeix de la llengua

"Perquè, si és el mateix president qui actua així, què es pot esperar dels qui estan jeràrquicament per sota?"

Un poble que amaga la seva llengua és un poble que s’avergonyeix de si mateix, i un poble que s’avergonyeix de si mateix no només no inspira cap respecte, sinó que, en el millor dels casos, és tractat amb condescendència per aquells a qui pretén raspallar. La llengua és el tret idiosincràtic més definitori de tota col·lectivitat humana, ja que és l’expressió de la seva intransferible concepció del món i de la seva actitud davant la vida. Amagar, per tant, la llengua catalana, en benefici de la llengua espanyola, com van fer Pere Aragonès i la seva consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, en la recepció als cònsols estrangers celebrada al Palau de la Generalitat, constitueix, a més d’un acte d’autoinferiorització, una exhibició de raquitisme, de servilisme i de pusil·lanimitat vergonyants.

La llengua pròpia de Catalunya és el català, senyor Aragonès i senyora Alsina. És el català. Vostès tenen tot el dret d’amagar-la a títol personal en la intimitat, però no pas en els actes oficials, perquè en aquests darrers, d’acord amb el càrrec que els ha estat confiat, ostenten una representació institucional, cosa que significa que cada cop que inferioritzen la llengua inferioritzen el país. És a dir, l’humilien. I a inferioritzar-lo i a humiliar-lo no hi estan autoritzats. No tenen cap dret a fer extensius a tot un país els seus complexos d’inferioritat relatius a Catalunya i a la seva llengua. No en tenen. I si no es veuen amb cor de superar-los haurien de cedir els llocs que ocupen a persones que no arrosseguin aquest feixuc i malaltís llast psicològic.

No val la pena entrar en el terreny de la comprensió de la llengua per part dels presents, perquè no és aquesta la qüestió. Estem parlant d’un acte oficial, no de la cita posterior amb els canapès i les croquetes. Amb una croqueta a la mà, cadascú parla en la llengua que vol. Però no pas en el torn de la declaració institucional. Per això, dedicar uns escardalencs segons a la llengua catalana, mostrant-la com una llengua merament ornamental, com un simple gerro amb flors que no té cap altra funció que fer bonic, suposa un menyspreu que adquireix la màxima magnitud quan és, ni més ni menys, el president del país qui el protagonitza. Perquè, si és el mateix president qui actua així, què es pot esperar dels qui estan jeràrquicament per sota?

Cal remarcar que hi ha cònsols que són catalans i també d’altres que, sense ser-ho, ja fa temps que viuen a Catalunya. Però, en el supòsit que n’hi hagi algun que no entengui el català, és obvi que la seva obligació és aprendre’l. És el requisit bàsic de tot membre d’un cos diplomàtic: conèixer la llengua del país on exerceix. No estem parlant de persones analfabetes o que han arribat amb pastera per raons de subsistència, sinó de persones amb estudis superiors que es passegen amb cotxe oficial. Tanmateix, encara hi ha un altre detall que fa més vergonyant l’arraconament de la llengua catalana per part de Pere Aragonès i Victòria Alsina, i és que tant el discurs de l’un com de l’altra estava escrit i, consegüentment, podia ser lliurat després a tothom traduït a l’anglès.

La senyora Alsina va parlar trenta-set segons en català i sis minuts i mig en espanyol. I Pere Aragonès va parlar un minut i vint-i-vuit segons en català i sis minuts i tres segons en espanyol. Sumant el temps de tots dos, hi trobem que president i consellera van parlar dos minuts i cinc segons en català i dotze minuts i trenta-tres segons en espanyol. Per simplificar-ho a números rodons: català, dos minuts; espanyol, dotze i mig.

Són ben sàvies aquestes paraules d’un senyor de l’antiga Roma que es deia Tàcit: “La marca de l’esclau és parlar la llengua del seu senyor.” Ha transcorregut més de mig segle d’ençà que Miquel Martí i Pol va escriure aquella sàtira que deia:

«El papà, que és fabricant,

cada mes dóna un tant

per a l’Òmnium Cultural

i al despatx diu que farà

escriure en català

quan tot vagi com cal.»

I també fa mig segle que Pere Quart ridiculitzava els catalans que consideren ofensiu parlar la seva llengua davant de tota persona que no sigui catalana de soca-rel. Era el “Romanço del fill de vídua” que cantaven Els Tres Tambors:

«Però sóc catalanista

i a casa, amb la mamà,  

quan no hi ha visita,  

parlo sempre en català.»

La part més servil i humiliant va venir al final, quan Pere Aragonès va dir: Permítanme acabar con unes palabras en catalán. No fos cas que s’ofenguessin per la gosadia de parlar en català a Catalunya! I va dedicar-hi 24 segons. El president de Catalunya, en un acte oficial al Palau de la Generalitat, pregava que se’l deixés parlar en català el 14 de juliol de 2021. Comprèn, el lector, per què aquest país no és lliure i serà molt difícil que ho pugui ser amb dirigents així? Ho comprèn? Un president de 38 anys, nascut després de la mort de Franco, exhibia davant dels representants internacionals a Catalunya el seu hispanocentrisme i el seu acomplexament com a català.

Estic content que Miquel Martí i Pol i Pere Quart ja no hi siguin, sentirien vergonya aliena en veure l’esborronadora vigència de les seves sàtires dues generacions després. Les van escriure en ple franquisme i encara estem igual. La diferència és que ara és molt més greu, perquè no hi ha excusa. Ara tenim el govern de Pere Aragonès, un govern que a casa parla sempre en català. Si no hi ha visites, és clar.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 26/07/2021 9:11 pm
  El problema es cuando los fascistas independentistas utilizáis la lengua para utilizarla como motivo de exclusión y señalamiento al más puro estilo nazi. Lo bueno es que sois tan cutres y paletos que dais pena y risa en vez de miedo. Solo hay que ver a los que os manifestais en estos medios de la madriguera groc.
   Luis 27/07/2021 8:59 am
   I jo em pregunto... hi haurà algun tonto que respongui a aquest individu?
    Sergi 27/07/2021 8:44 pm
    Jo li diria quan la ignorància crida la intel•ligencia calla. La teva pau i tranquila valen més.
   ferran 27/07/2021 12:47 pm
   este señor ni sabe lo que es fascismo.
    Frank 27/07/2021 10:14 pm
    Aquest sr te un problema gris. Li han menjat el coco i diu el que li han incultat.
   Josep M. 27/07/2021 6:07 pm
   Tú saps què és el nazisme ? tú tens idea del que va passar en la segona guerra mundial a Alemanya ?. Si ets una persona rigorosa, sabràs que el feixisme i el nazisme, o nacional-socialisme, de cap manera es poden atribuïr als catalans, senzillament perquè en la història no consta enlloc, per tant, manifestant aquestes bestieses, no fas res més que possar en evidència la teva incultura. Ara, Franco, si que va ser feixista /Nazi, i no era precisament català.
   Fertxox 28/07/2021 9:59 am
   Eres un miserable
   Luissimeacuerdo 28/07/2021 12:20 pm
   Fascista es la españa que vota fascista. Fascista son las instituciones corruptas engendradas en el franquismo. Fascista es el ejercito, la policia y la guardia civil en su gran mayoria y los mossos en un numero significativo. Fascista es la iglesia que trata al colectivo gay de enfermos y hace misas a franco. Fascista es un rey corrupto hasta las trancas. Fascista es una judicatura retrógrada que en vez de garantizar libertades, las quita. Fascista son los herederos del franquismo, como muchos políticos de vox, c's, psoe y pp. Fascista es el oligopolio de las energéticas que exprimen a un pais gracias a un chiringuito muy bien montado. Fascista es una clase política que usa las puertas giratorias para colarse en una gran empresa cobrando un sueldazo a costa de su pueblo. Fascista es que los empresarios puedan pagar para sentarse con un ministro. Fascista es la corrupción infinita en este pais. Fascistas son gran parte de la prensa rancia que inculpan a personas y partidos de delitos no cometidos, simplemente con mentiras. Fascista es el inda, maruenda, ana rosa y su tropa de perros. Fascistas son los neoliberales y neocons. Fascistas son esos delincuentes que propinan palizas hasta la muerte a aquellos que no son como ellos y fascistas son todos aquellos que no dicen nada. Fascista son todos aquellos que solo quieren una lengua, la del reino y desprecian las demás. Fascista, amigo Luisnomeacuerdo, eres tu.
   Ich verstehe nur Bahnhof 28/07/2021 9:15 pm
   Worüber ruderst du, Ludwig?
   David 28/07/2021 9:29 pm
   "Luisnomeacuerdo" o com culpar algú del que un mateix és.
  SAOVEM EL CATALÀ, FORA JUNQUERAS L'ESPANYOLISTA DE TV3 26/07/2021 10:04 pm
  Es el que hi ha, un espanyolista d'erc.psoe. junqueras amoliant la base castellana a tv3, un pocavergonya pel genocidi del català
  Georgiana 26/07/2021 11:05 pm
  Tenim tota mena de piròmans.
  Hay que ser "franco" 27/07/2021 12:16 am
  Taula de diàleg... en castellano, claro está. Aquesta i no pas una altra, és la política de la dretana casa i l'hortet, que per covardia ha votat (per interès espuri) a les izquierdas falsament Universales, però. Ambdues han sumat per matar Catalunya. Hauria de dir Quo Vadis erc, però fa tant de temps que us conec, que seria hipòcrita no citar-vos Espriu... Hem viscut per salvar-vos els mots. Que vosaltres esteu mata'n.
  Pere 27/07/2021 12:23 am
  Estic trist , Víctor!!! Molt! Un president de Catalunya que demando perdón per parlar ama Català. Ámbar les ositos que hem rebut, físiques, sÍ! Vergonya! No por ser el meu president, en tot cas un president en minuscule. Bon veni i barca nova! Ho has clavat, Víctor, com sempre. Ja esci menys trist.
  ernst 27/07/2021 12:33 am
  Es que es Una autentica vergonya que el gosset del futur Marques de Junqueras sigui el PRESIDENT DE CATALUNYA
   Quim 28/07/2021 8:24 am
   El Cigronet és patètic. Jo crec que amb Pokémon de Waterloo tot aniria com una seda. Va estudiar cursos de dignitat mentre estava amagat sota el pont per fugir en cotxe a Bèlgica després de proclamar la fake DUI.
  LlunyDeCat 27/07/2021 12:59 am
  En Junqueras ja ho va deixar clar a l'inici del Procés quan hi hagué el debat de la llengua oficial de la República Catalana. Es despenjà amb la collonada botiflera "l'Espanyol és patrimoni de Catalunya". Només cal veure tota la púrria espanyola infectant la web i el país amb la seva llengua d'Ocupants i Colons. Fa molts anys que recordo a tots els independentistes que conec que la llengua és l'eina clau per derrotar i fer fora els Espanyols. Però ningú vol confrontar-se amb això perquè al Sud CAT hi tenim tota la Colònia Espanyola. El futur ja es dibuixa amb un nou partit independentista i patriota sense tots aquests complexos de miserable esclau i clarament anti-espanyol.
  Ona 27/07/2021 3:11 am
  I malgrat tot, ho permetem
  Català 27/07/2021 7:14 am
  Doncs si. Com a la Russia zarista, on els nobles parlaven francés perquè era més elegant. Recordeu com van acabar?. Tan de bo els polítics d'avui facin la mateixa fi.
   MHP 27/07/2021 9:56 am
   Si, com a Catalunya als començaments del segle XIX, els avantpassats d'aquesta colla burguesa que ens governa, parlava español perque el català era se pagesos, de "paletos" Sense comentaris.
  Jordi Garcia 27/07/2021 7:16 am
  Es català qui parla i pensa en català. Prou pujolisme genocida del català.
  Erc falangisme psoe 27/07/2021 7:17 am
  Aragones es espanyol com el junqueras.ferrovial.ibex35.sanchez
  JOSEP EL CATALÀ EMPRENYAT 27/07/2021 8:22 am
  PERE ARAGONES Vol con JORDI PUJOL Que le den en ESPAÑA ..EL ESPAÑOL DEL AÑO i va per bon cami ..
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 27/07/2021 8:24 am
  PERE ARAGONES Vol con JORDI PUJOL Que le den en ESPAÑA ..EL ESPAÑOL DEL AÑO i va per bon cami ..
  JOSEP EL CATALÀ EMPRENYAT 27/07/2021 8:28 am
  LO DEL PRESIDENT PERE ARAGONES Es podria dir SER UN PUTA CATALÀ RENEGAT UN TRAÏDOR A CATALUNYA I ELS CATALANS I CATALANES ..Un Covard un ANTI-CATALÀ SUMATE DE GABRIEL RUFIAN Estaran contentostambe son anti-catalans .
  JOSEP 27/07/2021 8:29 am
  LO DEL PRESIDENT PERE ARAGONES Es podria dir SER UN PUTA CATALÀ RENEGAT UN TRAÏDOR A CATALUNYA I ELS CATALANS I CATALANES ..Un Covard un ANTI-CATALÀ SUMATE DE GABRIEL RUFIAN Estaran contentostambe son anti-catalans .
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 27/07/2021 8:29 am
  LO DEL PRESIDENT PERE ARAGONES Es podria dir SER UN PUTA CATALÀ RENEGAT UN TRAÏDOR A CATALUNYA I ELS CATALANS I CATALANES ..Un Covard un ANTI-CATALÀ SUMATE DE GABRIEL RUFIAN Estaran contentostambe son anti-catalans .
  AFM 27/07/2021 8:54 am
  quin nivell de periodisme...mare de Déu senyor. Odi, rancúnia i atac personal, tan de bo la foscor que destil.la l'article no tingui gaires adeptes.
  MHP 27/07/2021 9:56 am
  Si, com a Catalunya als començaments del segle XIX, els avantpassats d'aquesta colla burguesa que ens governa, parlava español perque el català era se pagesos, de "paletos" Sense comentaris.
  Donec Perficiam 27/07/2021 10:49 am
  Qué podem esperar d'un gobern i uns politics que ja han avançat intencions que a la futura República Catalana s'hauria de tenir dues llengües oficials...dues...no pas una (el català evidentment)....no fa falta dir res més.
   fat boy 31/07/2021 5:42 pm
   Naturalment que ha de tenir dues llengues oficials, el catala i l'aranes.
  President d¡un país que renega de la seva llengua (mig país , el de la immigració franquista no adaptada que parla castellà l'acompanya) 27/07/2021 11:36 am
  Som un poble sotmès que tenim complexe d'inferioritat. ERC fa pena, ho fa tot per fer content al Sánchez de Madrid. Ja ho va fer durant tot el procés. Penseu que de petit anava d'aprenent de polític amb l'avi franquista, alcalde del seu poble... Penseu que des d'economia el Junqueras, l'Aragon´ès, el Jove s'havien d'ocupar del futur econòmic i poc hi van pensar: ai si no tenim res preparat... Això era un pacte amb Madrid? Ara Jonqueras diu que havien de preservar Aragonès per tal d'arribar a la generalitat. I els catalans què? que ens fotin com sempre amb la col·laboració dels botiflers que viuen a catalunya. És una merda.
  ton c. 27/07/2021 3:14 pm
  i aquest homenet ens representa, estem ben fotuts.qui ho havia e dir que els d´ERC, es tornaríen tant......
  Ara ploreu com a nens i nenes? 27/07/2021 6:24 pm
  No vareu votar junquerisme? Doncs ja el teniu! A la pròxima torneu-hi.
  Narcís 27/07/2021 6:29 pm
  Si això ha estat així .. n' és del tot incomprensible .. així com imperdonable .. atès que si no parla català a Catalunya, on ? PD : verament ha estat un tret al propi flanc ! Nota : ja pot sortir a explicar el perquè actuà així ! Anotació al marge : la llengua catalana n' és sagrada .. n' és conseqüència de massa història, de massa cultura i de massa amor per a ser bandejada pels propis i a ca pròpia !
  lluiset 27/07/2021 8:35 pm
  Ets el millor Victor!!!!
  Doctor Strangelove 28/07/2021 7:40 am
  I tu no t'avergonyeix se un sicari corruptgent? Doc.
  jg 28/07/2021 2:35 pm
  mis felicitaciones al mhp aragones....poc a poc catalunya retornará al bon trellat
  Jodido Tururull 28/07/2021 8:04 pm
  Será porque usando el catalán su mensaje es mas que limitado? Propongo que China e india con mas de 3000 Millones de almas se les aplique desde ya la inmersion en catalán para evitar estas cosas.... todas las horas en catalán y dos en chino en el recreo...
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 28/07/2021 9:27 pm
  Hi ha molts indicis de l'interès d'ERC per castellanitzar Catalunya. Des de que ERC controla Òmnium que es dedica a tot excepte la defensa de la llengua. TV3 cada dia fa més fàstic i has de desconnectar-la 5 minuts després d'haver connectat si no vols aguantar tota mena de continguts en llengua colonial sense subtitular ni traduir. Com canvien de llengua els seus polítics a les rodes de premsa tan punt algun periodista inadaptat els fa alguna pregunta en la llengua dels castellans (per cert, Jordi Sànchez de JUNTS també fa el mateix) etc
  Ermessenda de Carcassona 28/07/2021 10:11 pm
  Veritablement vaig passar molta vergonya i vaig sentir ràbia en veure l’actitud el president Aragonés i de la consellera Alsina.
  GROC 29/07/2021 10:29 am
  Tots els tarats mentals a vomita a les ordres d'el inclit periodista autor La mostra es les gran frases . Ferrovials, 155, traidors , el sigronet , el mosen , la nova convergencia, falangistes catalans ,etc etc. Totes les rates seguin al Flutista, felicitats , no canvi-is ets el millor

Nou comentari