El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Patim una democràcia de molt baixa qualitat
  • CA

En el molt interessant llibre La difícil democràcia l’autor, Boaventura de Sousa Santos, diu que cal que evitar la trivialització del feixisme, però que igualment cal evitar la trivialització de la democràcia. I ho fa a partir d’una valoració molt suggerent dels actuals sistemes polítics occidentals, que qualifica de democràcies representatives i feixismes socials. De Sousa sintetitza, grosso modo, el feixisme social en el feixisme de l’apartheid, el contractual, el territorial, el de la inseguretat i el financer. Més enllà del concepte, que sempre pot ser problemàtic, el que cada dia es fa més evident és que la democràcia va reduint-se cada vegada més al fet de votar periòdicament entre opcions més i més semblants i que els vots siguen considerats en la pràctica propietat exclusiva dels aparells dels partits, absolutament dependents de les institucions. És com si arreu s’estiguera vivint una involució cap a formes habituals abans de 1789 i com si a casa nostra mai hagueren superat del tot eixa data. De fet, encara tenim i patim les testes coronades.

A l’estat espanyol per parlar de dèficits democràtics només cal referir-se a un tema que de tan obvi es converteix en el paradigma d’aquests dèficits: la privació del dret a votar l’autodeterminació nacional en referèndum i que els resultats siguen acceptats. El marc jurídic espanyol mai no ha constituït cap avantguarda en l’ampliació dels espais democràtics, però des de la Transició postfranquista assistim a unes formes democràtiques que van nàixer molt limitades i que a més des de fa dècades participen del retrocés generalitzat de les democràcies representatives. Un exemple són els nostres estatuts d’autonomia, que mai han estat acceptats completament tal com eixien de les respectives cambres (limitadament) legislatives.

L’òrgan aprovatori definitiu sempre és l’estatal, on personatges i institucions amb molt de poder i poc tarannà democràtic sempre poden passar el ribot de fuster. Al contrari que l’Estat, que pot intervenir i retallar els estatuts o qualsevol llei emanada dels parlaments autonòmics, les autonomies no tenen reconeguda cap capacitat per poder participar en una possible reforma de la Constitució estatal. Aquesta realitat asimètrica converteix els estatuts d’autonomia en mers sistemes de descentralització administrativa de l’Estat. Més enllà d’això ens topem amb l’atzucac dels tribunals i amb una deriva molt perillosa com l’autolimitació dels mateixos partits i de la societat.

Tanmateix, i deixant de banda l’aspecte macrojurídic (Constitució, estatuts, etc.) hom podria pensar, i així se’ns havia venut, que en altres aspectes que en principi no qüestionarien la intocable arquitectura estatal, sí que hi cabria la possibilitat d’avançar. La realitat del present i la història recent mostren el contrari: l’estructura jurídica estatal no és un marc on la resta de desenvolupaments democràtics podrien tenir-hi cabuda, sinó que aquest mateix marc és precisament l’eina per poder impedir-ho. Una prova d’això són totes les lleis emanades del Parlament de Catalunya o de les Corts Valencianes que han estat rebutjades. Al País Valencià, per exemple, encara no hem pogut recuperar el nostre Dret Civil.

El fet de poder votar amb els paràmetres occidentals s’ha convertit en l’axioma que determina l’existència o no de la democràcia. No importa que els vots no tinguen cap capacitat real per decidir el model territorial o l’econòmic, ni el social, ni la inclusivitat de les minories ni de les persones nouvingudes, ni servisquen de garantia dels drets lingüístics, o d’un sostre digne, ni tampoc cap poder real per a garantir el respecte a la natura, o com es gestiona una pandèmia sanitària, ni tan sols si ens involucren o no en una guerra… de fet ja ens han convertit en possibles objectius en una guerra sense ni tan sols portar el debat al(s) parlament(s). El més curiós és tan evident que tothom sap que, fins i tot quan s’aprova una llei en seu parlamentària, només té garantit el seu compliment si no qüestiona l’statu quo dels poders realment existents.

Els fets conviden al desencís i, malgrat tot, cal defensar cada dia la democràcia. La persistència, però, en la defensa dels valors democràtics hauria d’anar acompanyada de la finalitat de millorar-la, no només de recuperar allò que s’ha perdut sinó per avançar cap a formes de democràcia participativa, econòmica, etc. En paraules de Boaventura de Sousa, ens cal democratitzar la democràcia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 28, 2022 | 08:18
    Pere LLimonera i Citronell gener 28, 2022 | 08:18
    España es la crema de la democracia, basta de falsedades.
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 28, 2022 | 08:24
    Veterà antifranquista. gener 28, 2022 | 08:24
    Aquesta pseudodemocràcia és el que el Poble va acceptar (Amb Catalunya al davant) en aprovar la Constitució Espanyola del 1978.
    • Icona del comentari de: Un català del segle, menor d'edat el 1978 a gener 28, 2022 | 18:57
      Un català del segle, menor d'edat el 1978 gener 28, 2022 | 18:57
      El poble català no el veus madur ni capaç de reaccionar i rectificar 44 anys després ? Els catalans que varen votar el 1978 sortien de la dictadura espanyola imposada del 1939 al 1978 i tenien molta voluntat de deixar enrere el malson franquista i refer-se. Moltíssims varen pensar que no hi havia altra alternativa en aquell moment. Per una altra banda durant aquella època fins i tot el P.S.O.E. tenia en el seu programa polític l'autodeterminació dels pobles que formaven l'estat espanyol. Ara que molts de catalans han provat i vist amb els seus ulls com funciona l'estat espanyol, per quins set sous no podem decidir i votar una altra "cosa" en la repetició d'un referèndum fet l'1 d'octubre del 2017 ? El teu comentari no aporta res de nou, prou que ho sabem això que escrius sempre. Ara més que escriure obvietats repetitives i que no aporten res de nou, cal actuar i aconseguir, si molts de catalans ho volem, fer efectiva la independència política respecte a Espanya, la resta donar voltes per a seguir igual, benvolgut "veterà".
  3. Icona del comentari de: Al autor a gener 28, 2022 | 09:06
    Al autor gener 28, 2022 | 09:06
    Es usted un estúpido. Todo su artículo sería aplicable a cualquier país de la Unión Europea y, añadiría, del mundo. Solo tendría que sustituir "España" (o "estado español" con minúsculas, como a usted le han enseñado) por el nombre del país en cuestión. Ninguna constitución europea reconoce el derecho de autodeterminación y, por supuesto, las regiones no van por ahí invadiendo competencias estatales aprobando leyes para hacer el paripé y luego llorar porque se las han tumbado. De gracias a que en España hay comunidades autónomas y pueden legislar en algo, cosa que no sucede en la mayoría de países del mundo. Si las cosas fuesen como usted dice y los estados no fuesen soberanos, cada mes tendríamos varios paises nuevos hasta que los estados dejasen de existir. Si quieren legislar, ya tienen a sus diputados en el Congreso cobrando bien. Que trabajen.
  4. Icona del comentari de: MHP a gener 28, 2022 | 10:28
    MHP gener 28, 2022 | 10:28
    Antonio, entenc que et refereixes a Catalunya, estem d'acord que aqui, a Catalunya, tenim una democràcia de molt, molt baixa qualitat. Els iluminati mai han servit per gaire sino és per enfosar el que toquen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa