Padrins

"S’enfronten Puigdemont, Junqueras i Mas. Qui guanyarà? I què hi guanyarà Catalunya?"

Per a les eleccions del 14 de febrer, que diuen que es produiran estigui com estigui la pandèmia, el catalanisme polític no ha estat capaç de trobar els padrins necessaris per presentar-se, el PSC ha decidit jugar la partida com secundari i la dreta afronta dividida la partida, tots conservant unes essències que són el camí més segur cap a la irrellevància.

També l’independentisme té molt difícil posar-se d’acord, tot i que per a un observador extern poc entès en política ha de ser molt difícil distingir programes polítics que no es fan explícits o determinar quin moment del calendari és òptim per declarar la independència que tots asseguren voler.  Sigui com sigui, tots ells han vist clara la necessitat de trobar avaladors de pes en les diverses posicions, tenint en compte la discreta exposició mediàtica i/o la qüestionable vàlua política de les persones que encapçalen les diverses candidatures, amen en algun cas, de l’absència de drets electorals. No han estat, tampoc ells, capaços de trobar un lideratge inqüestionable i comú entorn el qual vèncer la trampa d’un sistema electoral que prima la unió i castiga les opcions minoritàries. Així doncs és més que probable que el PNC no entri al parlament, que Junts per Catalunya pagui a preu molt alt l’escó que li pugui prendre el Pdecat i que tots plegats, ells i els altres, facin més còmode i contundent l’entrada de VOX a la cambra catalana.

 El resum serà que la propera legislatura ERC governi la Generalitat amb el PSC i els comuns, tot i que sols aquests últims hagin tingut la decència (tampoc perden res, és cert, doncs van a la baixa) de reconèixer que torna el tripartit. La conjunció diabòlica entre aquesta opció probable, la Barcelona de Colau i el constructo que es consolida a Madrid no pot ser més letal per al país, però és el que hi ha i  s’hi aplega el pecat d’omissió de tanta gent.  A més, al fons de l’escenari i per distreure el personal, es juga una batalla molt més personalista i simbòlica entre els padrins que necessiten Junts, Esquerra i el Pdecat: s’enfronten Puigdemont, Junqueras i Mas. Qui guanyarà? I què hi guanyarà Catalunya?

Nou comentari