Arribem al dia de la Constitució del Parlament de Catalunya sense un acord estratègic de legislatura per part dels partits independentistes. Matí d’infart i corredisses fins l’últim moment, per variar. El debat s’ha centrat en qui presidirà la cambra catalana i no en com avançarem en l’exercici del dret d’autodeterminació. A mi, la veritat, em preocupa més que la Mesa i la nova segona autoritat del país siguin capaces de mantenir la sobirania parlamentària, sense doblegar-se a les prohibicions, amenaces i imposicions de la justícia espanyola, que no pas el nom de qui la presideixi. Això sí, millor si és dona. Aquesta Mesa ha de ser també un fre antifeixista i demòcrata als discursos d’odi que els electes de Vox intentaran fer des del faristol parlamentari dia sí i dia també. No caldria contribuir a difondre’ls, perquè qui no respecta els drets humans no pot apel·lar a la seva llibertat d’expressió.

De les eleccions del 14 de febrer n’ha sortit una majoria independentista i d’esquerres. Aquest és el gran canvi que cal saber llegir, aquest és el nou cicle que ha de ser possible. La gent ha parlat a les urnes per dir que el procés d’independència ha de continuar amb més polítiques socials, ecològiques i feministes, per trencar amb un sistema capitalista i uns lobbies de poder que escanyen la ciutadania. Més encara en aquests temps pandèmics, de crisi socioeconòmica, que ens ha tocat viure. No ens podem permetre repetir invertida la fórmula de la passada legislatura amb un govern de gestió autonomista socialdemòcrata, per dir-ho finament, d’Esquerra i JxCat. No ens podem permetre no adoptar polítiques valentes que posin la gent al centre, ni passar més anys en un bipartidisme desconfiat mútuament, més preocupat per les quotes de poder que amb sentit d’Estat. Cal virar a l’esquerra i, per fer-ho, no n’hi ha prou amb ocupar un lloc a la Mesa.

És l’hora de la CUP-Guanyem. En aquest context i amb aquests resultats, torna a ser decisiva, com en aquella onzena legislatura que, amb la seva fermesa, perseverança i implicació, ens va portar al referèndum de l’1 d’octubre tot mantenint ferma la sobirania parlamentària. Però, dels temps del referèndum, vam aprendre que un Parlament sobirà de poc serveix si el Govern que ha d’aplicar les lleis que s’hi aproven no segueix el mateix ritme ni la mateixa estratègia. Si la CUP – Guanyem no assumeix responsabilitats, tal i com va prometre durant la campanya electoral dia sí i dia també, tornarem a repetir un govern nefast i desavingut, els que hem tingut aquests darrers tres anys. El volem? La llarga travessa del desert continuarà, ara amb la gent més cansada de la política que mai. El nou cicle a obrir, és aquest, per preparar, des de l’esquerra, el nou embat amb l’Estat, per respondre, des de l’esquerra, a les necessitats de les classes populars.

No són temps per conformar-se amb una mica d’incidència parlamentària i oblidar el debat important de veritat, el d’entrar a Govern per tal d’aplicar les lleis autodeterministes i socials que una majoria parlamentària independentista que vira cap a l’esquerra, que vol poder parlar i legislar de tot, pugui aprovar. Per mi, la línia a seguir per l’esquerra independentista i anticapitalista sembla clara : com més compromisos de ruptura social i nacional assumeixin els partits independentistes majoritaris, més cal comprometre’s per tal de que es duguin a terme, perquè no caiguin en sac buit, ni quedin supeditats a la bona voluntat d’uns partits massa pendents encara de disputar-se l’espai electoral entre ells. Quan la CUP-Guanyem hi és, passen coses. Doncs que passin, si us plau.

Sabem què volem i estem disposades a assumir les responsabilitats necessàries, es deia en campanya. Necessitem avenços i la CUP – Guanyem ha demostrat amb escreix a nivell municipal no només que és capaç de governar bé, sinó que sap fer-ho des d’una visió àmplia que aglutini les esquerres sobiranistes i independentistes. La coalició pot ser, si ho vol, garant de dues coses: per una banda, d’un acord nacional per l’autodeterminació i l’amnistia que defineixi les condicions per al nou embat en forma de referèndum a finals de la legislatura que comença, un cop s’esgoti la fase actual de pseudodiàleg amb el govern més pseudoprogressita de la història. Per això cal estructures republicanes, feina internacional i reactivar el contrapoder de la mobilització ciutadana i l’assemblea de càrrecs electes. Per altra banda, d’un programa social per un nou sentit comú majoritari en una societat majoritàriament independentista que vira cap a l’esquerra. No parlo del Govern comunista que no tindrem, malgrat que el voldria, sinó del que afronti els reptes de la crisi del capitalisme amb mesures de mínims. Cal consolidar unes reivindicacions dels moviments socials que cada cop són més majoritàries a la nostra societat (en habitatge, salut, educació, feminisme, sobirania alimentària i transició ecosocial), però, sobretot, cal dur-les a terme i no només aprovar-les al Parlament.

Per últim i no menys important, de lluny, la fórmula que més temen l’Estat i els seus poders econòmics i judicials és la d’un govern independentista que fa més polítiques d’esquerres que la Moncloa de PSOE i Podemos. La patronal ja ens ho va deixar clar fa unes setmanes amb aquella foto d’empresaris a l’estació del Nord. Els volem a ells? No. És a les nostres mans gestionar les contradiccions, que hi són i moltes, i demostrar que podem, sabem i volem assumir la responsabilitat en aquest nou cicle. Per guanyar. Com ho hem fet sempre des del municipalisme rupturista.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 11, 2021 | 21:22
    Luisnomeacuerdo març 11, 2021 | 21:22
    Bla bla bla el mismo rollo de siempre pero en cuanto la justicia del único país que hay, España, el resto son regiones, os de un toque ya veréis la cagalera que os entra, recuerda a torrente el brazo tonto de fray junqueras.
  2. Icona del comentari de: Rosa a març 11, 2021 | 23:57
    Rosa març 11, 2021 | 23:57
    Ja s'enten perquè la sra Boya ja no està a la CUP. La CUP no fa mai el que promet ni fa el que reclama als altres que facin. Junts ha prioritzat un acord sobre el què abans que sobre els càrrecs i la CUP els ha criticat. També els crítica per "posar en risc els acords", cosa que la CUP a fet centenars de vegades. I qüestiona "les ombres judicials" sobre Laura Borràs, per un procés inventats per la policia espanyola, quan la Sra. Sabater, cap de llista de la CUP està investigada per un delicte urbanístic, quan era alcaldessa de Badalona. Conclusió: La CUP no és de fiar. En això no han canviat gens ni mica.
  3. Icona del comentari de: Miquel a març 12, 2021 | 00:06
    Miquel març 12, 2021 | 00:06
    L'única manera de combatre el discurs de Vox és deixar-los en ridícul
  4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 12, 2021 | 08:48
    Veterà antifranquista. març 12, 2021 | 08:48
    No és moment de picabaralles (ni ara ni mai). Però de le CUP jo me'n fio menys que d'un cairat corcat.
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 12, 2021 | 09:55
    Doctor Strangelove març 12, 2021 | 09:55
    Serem el primer lloc d'Europa on els comunistes antisistema entren a un Govern. Fàtic de país! Sí fàstic, quan Europa és la dreta la que entra aquí deixem entra els ultres "fatxes", totalitaris i comunistes! Quina pena, i tot això és culpa del sistema educatiu que només es dedica a crear gent que no raona. En fi, ja ens ho estem trobant! Doc.
  6. Icona del comentari de: Narcís a març 12, 2021 | 10:32
    Narcís març 12, 2021 | 10:32
    Ras i curt : 1. Què vol dir ' polítiques d' esquerres .. polítiques socials .. ' , per ventura, beneficència, caritat .. cues i més cues rere la subsistència, subsistència de tota mena . . . en lloc d' allò que cal fer segons dret i raó ? I ' classes populars ' .. , per ventura, no ho som majoria aclaparadora de corrents i ordinaris ? En l' endemig, vingui tothom .. som a Xauxa .. i els propis deixats a sa sort ( ja posats, on van a petar 450.000.000 d' euros .. o 600 .. a banda de mantenir " milers ' d' Ong's governamentals d' allò més ? ) ! 2. Vós se'n diu comunista .. això què vol dir, ser tots tractats com a remats que no pas llurs capitans manaies, llurs sàtrapes .. no n'és una mena de feixisme o dictadura .. censura .. i vés a saber si no corporativista, imperialista, racista .. ( en aquest cas ) contra els propis, contra els catalans, sota excusa de tenir un cèntim àdhuc cap .. s'ha de ser forà ? No n'és millor ser com països centreeuropeus sinó dels mateixos nòrdics . . . i uns quants d' altres ? i 3. Diu de guanyar l" esquerra ' , quina esquerra .. la de les criatures són de la tribu? la de la copa menstrual ? la de la falsa humanitat vers estrangers ( som plens de propis abandonats ! ) ? la que canta tanta missa sense revisar/ intervenir tanta explotació ? la que va a nostre Parlament o edifici que ha de revestir l' existència catalana .. en pijama o camisa de dormir ? la que sembla tenir enveja o gelosia de qui està millor en lloc de cercar la justícia ( social ) de debò ? PD : de la CUP ningú n' esperi res, no pas mentre viure o ben viure de baliga-balaga, valgui la pena, que no pas riscos i persecucions .. cal posar exemples ?
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a març 12, 2021 | 10:51
    Gonzalo març 12, 2021 | 10:51
    Si van a enfrentarse al estado, que le pregunten a la alcaldesa de Berga, Montserrat venturós, que ella sabe como hacerlo..... Jajajajaja!!!!!!!
  8. Icona del comentari de: Dolors Sabater a la Conselleria d'Interior a març 12, 2021 | 12:31
    Dolors Sabater a la Conselleria d'Interior març 12, 2021 | 12:31
    És la millor manera de calibrar la gestió de la CUP a un govern regional; potser l'única forma. Ja els va passar a Joan Saura d'IU i Felip Puig de CiU i encara tenen malsons.
  9. Icona del comentari de: Alerta a març 12, 2021 | 16:00
    Alerta març 12, 2021 | 16:00
    No hi he trobat pas a l'article cap esment a allò que ja és una evidència i que ha estat amagada durant dècades: el Sud dels PPCC patim simplement una Ocupació i Colonització dels Espanyols. En Partal a Vilaweb fa temps que escriu - no ho feia pas avant - "Nació contra Nació" i parla d'Espanyols contra Catalans i no pas d'aquesta collonada del Règim del 78. Que és evident que no és pas del 1978 sinó del 1707-1714. Aquesta dèria - ja la tenia el PSUC i la Rosa Sensat - de desviar i amagar el Colonialisme que els Catalans pateixen és típica de gairebé tota l'esquerra sud-catalana i malhauradament de la resta de l'espectre polític per raons molt diferents. Els únics que ho tenen clar són els Espanyols. Per això ens diuen "Polonesos", ens insulten, boicoten i agredeixen des de fa anys i panys SENSE CAP MENA de resposta dels nostres governants i parlamentaris. Els Espanyols fa anys que han encetat una guerra total i exterminadora a l'estil dels Comunistes Xinesos amb Hong Kong. Així, doncs, la nova legislatura serà la mateixa vergonya que la precedent. Els Espanyols saben fer la guerra. I és evident que els Catalans només saben fer el pepet. Fins ara.
    36
    Icona de dislike al comentari de: Alerta a març 12, 2021 | 16:00 35
    Respon
    • Icona del comentari de: Alerta Berta, tanca la puerta a març 12, 2021 | 16:18
      Alerta Berta, tanca la puerta març 12, 2021 | 16:18
      Aquest @Alerta sembla un altre tonto inútil. Ni tan sols queda clar si parla de conya.
  10. Icona del comentari de: Luna Barceló a març 12, 2021 | 21:11
    Luna Barceló març 12, 2021 | 21:11
    Esperem que la CUP desprès de tant predicar i ara que té la oportunitat demostri que són conseqüents amb el que han exigit sempre als altres. És prou difícil creure en ellas/ells ja que sempre es queden a la porta de tot i criticant sense banyar-se. Desitjo que respectin als catalans i a Catalunya amb fets i no amb discursos. A per feina, visca la República Catalana, endavant Independència!
  11. Icona del comentari de: jacqme de Montpeller a març 13, 2021 | 10:34
    jacqme de Montpeller març 13, 2021 | 10:34
    El problema de la CUP és que parlen molt però enraonen poc. Això vol dir que o bé no saben de que parlen o bé que no s'ho creuen ni ells. De mullar-se, res. Sempre amagats i furgant darrere o entre la majoria independentista. Són incompatibles amb ells mateixos i això els fa feixucs i poc útils per a aquella majoria i els seus votants, que en són molts més. Volen "condicionar", i fins i tot amenacen. ERC i JpC diuen que volen una Catalunya lliure dins la Unió Europea, i això és incompatible amb el que "exigeix" la CUP, com ho va ser per al independentisme els seu deshonor a la fallida (per la seva culpa) de la investidura del Sr. Turull, empresonat al dia segënt pels que els de la CUP titllen d'enemics. Espero que el nou govern els pugui domesticar com ho va fer el president Puigdemont.
  12. Icona del comentari de: Bot a març 13, 2021 | 11:46
    Bot març 13, 2021 | 11:46
    El cup sempre serà per fer vi, no enganyeu ningú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa