Una incògnita (una més) planeja sobre la campanya electoral i no desapareixerà fins el dia 14. És el percentatge de meses que, fruit de les diverses incidències, puguin haver de posposar 48 hores la votació. La qüestió que, segons quina sigui la quantitat de meses afectades, pot semblar irrellevant no ho és tant, si en són moltes, i té una enorme transcendència en qualsevol cas com a símbol de l’obsolescència del sistema. I és que moltes de les circumstàncies materials que es donaven en el moment de promulgar-se la vigent Llei electoral, que és també la nostra per a les eleccions autonòmiques, han anat desapareixent en raó de les innovacions tecnològiques, la consolidació de les grans empreses de comunicació, l’aplicació de la riquesa a l’expansió de l’intoxicació informativa, l’algoritme en general i la transformació dels partits en clústers de classe política professional, més dirigida al màrqueting electoral que a la defensa de les ideologies.

La juntes electorals, siguin de zona o centrals, s’han trobat aquest cop amb un munt d’incidències que no estan previstes en la legislació. La pancarta que el President Torra va penjar al balcó de la Generalitat i que ha desencadenat les presents eleccions i el decret que pretenia ajornar-les per una causa que sembla prou justificable en són en part exemples. Les juntes, però, estaven obligades a aplicar el “manual”. Un manual on no surt la incidència més imprevisible de totes: un allau d’al·legacions per evitar formar part de les meses electorals, moltes d’elles una senzilla disfressa per a l’excusa, tan humana, de la por.

La por existeix com eximent de responsabilitat en la legislació, però ens hem de plantejar la possibilitat que anul·lar les votacions i convocar-les al cap de dos dies de conèixer el resultats no sigui considerat un vici de tot el procés electoral. Cal preguntar-se si no és rellevant votar quan ja se sap el resultat en un país on el dia de reflexió no es permet fer campanya i on molts dies abans de la votació estan prohibides les enquestes. Perquè tindran els votants de les meses posposades la millor enquesta de la que es pugui disposar, i això pot determinar qui sigui el proper President en un moment en què tot està molt ajustat i votar contra algú pot ser més fàcil quan ja se sap la mida de l’adversari, i votar-hi a favor també pot venir condicionat pel poc que li falta per guanyar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miquel a febrer 08, 2021 | 19:20
    Miquel febrer 08, 2021 | 19:20
    Jo hi creuria en les eleccions si posessin en una web les actes de totes les meses electorals. Però això no faran per poder manipular clar. I els vots per correu no són de fiar.. molt fàcil canviar les paparetes.. en fi. Espero en un futur sigui tot més just.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa