Un dels subgèneres cinematogràfics amb un sorprenent nombre de seguidors és el de les pel·lícules de submarins. Espais estrets i angoixants, silenciosos, claustrofòbics que, més enllà d’un periscopi, i ocasionalment un radar o un sonar, pràcticament viatgen a cegues, sense saber què és el que hi ha al voltant.

Si hi ha alguna cosa que caracteritza els submarins és precisament la seva capacitat de fer immersió, és a dir, de submergir-se en un espai desconegut a fi de familiaritzar-t’hi. D’aquí que el procés pel qual hom aprèn una llengua en virtut de viure-la habitualment en la comunicació va prendre aquest nom, com una metàfora marinera. La idea havia funcionat en altres països (al Quebec o a Israel, nació forjada amb milions de persones de llengües, cultures i orígens diversos i que es van fer el ferm propòsit –reeixit– de ressuscitar l’hebreu antic com a koiné).

I allà on s’havia aplicat, la immersió semblava que funcionava, sempre i quan es complissin unes certes condicions. La primera, la més òbvia, la determinació, és a dir, prendre’s seriosament la tasca encomanada. La segona, la professionalitat, que caldria entendre com a antítesi del voluntarisme que ha caracteritzat tota política lingüística dels darrers anys. La tercera, evidentment, comptar amb el suport social adient (que a Catalunya no ha mancat mai). La que ha fallat més estrepitosament és que, per tenir èxit amb qualsevol política lingüística, no has de tenir un estat en contra. I si això succeeix, evitar l’autoengany i creure en no sé quins diàlegs i negociacions on, com hem anat constatant amb els fets i la tossuda evidència, a banda d’inútil, representa una humiliació de calaix, i optar per l’opció més raonable: la independència. Si el català està ferit, Israel ens va ensenyar que quan tens un estat ets capaç, fins i tot, de ressuscitar una llengua morta. I en ple segle XX!

En aquests darrers anys, definitivament en els darrers mesos, s’ha punxat la bombolla de la immersió. Magistrats malintencionats no han fet altra cosa que accelerar el procés. Tanmateix, la principal responsabilitat és d’un Departament d’Educació que és capaç de permetre a directors i directores seleccionar personal a dit –contravenint les lleis i el més elemental sentit comú–, per posar un exemple, per treballar per projectes o per generar discutibles perfils, i en canvi, no és capaç de fer creure aquells mestres i professors que es neguen a fer classe en català. 

El principal problema de la nostra immersió ens remet a les pel·lícules de submarins. El nostre sistema educatiu ha quedat allà, al fons del mar, desconnectat del tot, aïllat. I des de fa vint anys, amb aquestes entitats fantasmes –que sovint han anat mutant, encara que responen indefectiblement a les nissagues franquistes, algunes de les quals viuen instal·lades a Catalunya fa generacions– i amb la cobertura aèria del poder judicial, van anar tirant càrregues i més càrregues de profunditat. I el submarí, cada vegada més tocat per les ones de xoc, amb el buc abonyegat, cada vegada amb més vies d’aigua, cada vegada amb menys oxigen, es troba que no té capità, i que només, de tant en tant, reben en codi morse unes paraules de suport, de copets a l’esquena, d’ànims i tantes coses inútils tan freqüents en els funerals.

En les pel·lícules de submarins, sovint l’única salvació dels que són a dins consisteix a pujar a alçada de periscopi i apuntar i disparar els seus torpedes contra els destructors que els estan atacant. I tot remetent al palíndrom gloriós del meu bon amic Màrius Serra, el català es defensa a l’atac. 

Boniques paraules. I què fem? Comencen a sorgir algunes veus, com les del periodista Andreu Barnils, que plantegen si no fora bo plantejar el model basc –que bàsicament ve a dir que hi ha línies d’euskera, amb assignatura de castellà, línia de castellà amb matèria d’euskera i un tercer mig-mig que està en clara decadència. Les línies en euskera han experimentat una important expansió, no tant pel prestigi de la llengua, sinó perquè a Euskadi, com passa una mica arreu, s’està vivint un important procés de segregació escolar, i el model euskaldun, amb les seves excepcions, atreu majoritàriament les classes mitjanes.

De fet, als Països Catalans, això ja succeïa, fins i tot en ple govern del PP, al País Valencià, quan hi havia línies en català i altres en castellà. La realitat és que, per qüestions de classe social –l’alumnat procedent de localitats mitjanes i petites, amb arrelament al territori, estabilitat geogràfica sol tenir millors resultats escolars–, la demanda de línies de valencià va pujar exponencialment. Els pares, independentment de l’idioma, volen que els seus fills vagin a escoles amb bon nivell, i en termes generals, això passava amb les línies en valencià. El fenomen no va trigar a ser detectat, i el PP, aleshores, va optar per evitar a tota costa l’expansió d’aquestes línies –la ironia és que a títol particular, molts responsables locals del partit, amb un discurs espanyolista a matar, enviaven els seus fills a les línies en valencià.

En arribar el govern del Botànic, teòricament més procliu al català, el conseller Marzà va optar per un Tractament Integral de Llengües, també conegut com a TIL, pràcticament el mateix que van intentar posar en pràctica a les Illes i que va generar una vaga indefinida, un model que bàsicament consisteix que el català perd presència i vehicularitat a les aules, en detriment del castellà i l’anglès. Per cert, 1) el Conseller Bargalló, el 2018 va presentar un document d’”actualització” de la immersió que esdevenia un TIL encobert, i que va ser unànimement rebutjat per la comunitat educativa. Per cert, 2) l’experiència de més de deu anys d’intent de colar l’anglès com a llengua vehicular ha estat catastròfica d’acord amb la recerca acadèmica elaborada des d’algunes universitats, i des de fa un parell d’anys s’està retirant, de manera discreta, en aquelles comunitats on es va implementar.

En resum, la idea d’abandonar la immersió i crear escoles exclusivament en català i en castellà és temptadora, perquè probablement podria succeir el mateix que està passant a Euskadi, i que, a més, després de dades reiterades sobre el suport a l’escola catalana, i l’anecdòtic nombre de famílies que han demanat escolarització en castellà, podria representar una oportunitat per deslliurar-nos de l’aberració jurídica del “si una família vol”. Tanmateix, per a Espanya no funcionen les lleis de la física ni de la decència política. Si un sistema com el basc fos aquí, i cada escola reclamés escolaritat en català o en castellà –és obvi que el català manté el seu prestigi, i continua essent una demanda social–, alguna altra cosa s’inventarien. De fet, està prohibit ser català a Espanya.

Ergo… no hi ha cap altra solució que tirar els torpedes contra els destructors. O la solució israeliana per revifar una llengua malferida: fer efectiva la independència. La llengua només la pot salvar el país, i quan parlo de país no ho faig a un nivell abstracte, sinó concret, que vol dir disposar d’una cadira a les Nacions Unides. S’ha de ser molt ingenu o molt malintencionat per creure que el català pot ser protegit o garantit en el Regne d’Espanya. 

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Desembre 10, 2021 | 23:05
  Con tanta inmersión la falta de aire os ha afectado tanto a los débiles mentes delos fanáticos fascistillas independentistass que ya se ve el nivel. Teneis lo que os merecéis. Gracias por hacer que vox aumente cada día con vuestra asquerosas acciones.
   Cat Desembre 11, 2021 | 21:03
   Au tira pal pueblo genocida feixista
   Fiodor Desembre 11, 2021 | 22:46
   Desgraciat¡
   Anònim Desembre 12, 2021 | 18:55
   per contra, Ejjjjjpaña es un gran i culte pais...per mostra la seva gran resposta i alguna altra que demostra, el to intel.lectual del seus comentaris l'Espanya totalitaria que abans de pròspera i rica, prefereix ser garrula i inculta! seguiu engruixin el vostre pais, a veure fins on baixeu el nivell
  Capità Nemo Desembre 10, 2021 | 23:56
  Un gran article Xavier, però podries haver parlat del paperot que ha fet la inspecció educativa dins del submarí.
  Manolete, Manolete, si no saps que és un palindrom, pa qué te metes Desembre 11, 2021 | 01:19
  "català a l’atac" és un palindrom que ve a la viquipedia. "el català es defensa a l’atac" no té res de palindrom. Em sembla que l'autor de l'article sap diferenciar entre què és una llengua en perill o què és una actitud pujolista tant com que és un palindrom i què no ho és. Plataforma per la Llengua també va en aquesta línia.
  Ok GAL Desembre 11, 2021 | 11:49
  És genocidi i tortura malaia. I diuen que no hi ha motius per tallar amb els tribunals feixistes, amb el gal judicial. Només cal fer vaga, o agafar la baixa, millor, no per raons polítiques, sinó humanitàries. ERCal no vol. Junts i CUP? També surfejant x la neu.
  Francesc Fabre Desembre 11, 2021 | 12:14
  Aquesta frase no s'entén. La podeu revisar, si us plau? "...un model que bàsicament consisteix que el català perd presència i vehicularitat a les aules, en detriment del castellà i l’anglès...."
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 11, 2021 | 16:32
  El Nacional-Catalanismo Tóxico y su Régimen siguen, dale que dale, siempre con la misma canción... esa del grupo 'Metano': "Puchi-Cambray" Puchi y Cambray, dos advenedizos que a veces no se juntan con chorizos Puchi y Cambray son de lo que no hay Puchi y Cambray viven en Paraísos, que ni tu ni yo nos montamos en el piso Puchi y Cambray son de lo que no hay Puchi y Cambray siguen año tras año en su universo ideal y en mundos paralelos; para escapar no les debes votar y al oírles divagar yo me admiro: !Vaya chollo el de Cambray! y al imaginar esa otra Dimensión me pregunto: ¿es real la Burbuja de Cambray? Puchi y Cambray, viviendo del cuento Puchi y Cambray, se tocan los huev0s pachín, pachín 3% y a ellos Plín Puchi y Cambray, no seas genuflexo Puchi y Cambray, al trullo por todo eso; que no hay color, ni hay Estado Opresor. y al oírles divagar yo me admiro: !Vaya morro el de Cambray! y al imaginar otra Dimensión me pregunto: ¿es real, en Cat cuantos T0nt0s hay? Puchi y Cambray son de lo que no hay...
   Fart de pallassos Desembre 11, 2021 | 21:04
   Un que no va aprofitar la immersió lingüística. Au, passa a jeure.
   Fiodor Desembre 11, 2021 | 22:47
   Desgraciat¡
  Anònim Desembre 11, 2021 | 19:12
  Ras i curt : sap l' autor el munt de gent enfilada i pròspera que hi ha defora amb l' excusa d' allò català ( el que sigui àdhuc fal·làcia la que vulguin ! ) ? PD : sigui C's el millor exponent i sinó PP i sinó PSOE ( vegi's mateixos ' baronets ' regionals ) . . . majoria aclaparadora de llurs escons es fonamenten en això . . . així perdran sa bona vida per defendre la veritat, el bé, la raó i el dret . . . aquesta és la integritat moral de país veí botxí !
  Narcís Desembre 11, 2021 | 19:34
  Això és el que estimen espanya : sembrar zitzània tot fent-hi un polvorí contra Catalunya . . sabent-se'n ser majoria així com disposar de tots els poders superiors de l' estat i . . dels no superiors ! PD : els hi agradaria Catalunya fos regió castellana i sinó pengés econòmicament d' ells per a ensabonà'ls- e contínuament .. a tot estirar, quelcom semblant a Galícia ! Nota : com de gent ha ' triunfat ' defora renegant o sent contra allò català amb l' excusa de fer-ho contra representant dels catalans .. començant per aquell director/ actor de companyia teatral ? Anotació al marge : i si afegeixes inadaptats, acomplexats o mateixos ' espanya una ' ensems amb massa de fora que no permet Catalunya sigui per davant d' ells .. n' és tot dit !
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 11, 2021 | 20:56
  ¿Sabies que... el Món es compon de Catalunya i la resta del planeta?... Doncs ja ho saps... "La GENERALITAT al TEU COSTAT"
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 05:31
  ¿Sabies que... Catalunya no té fins i tot Estació Espacial per culpa de Madrit?... Doncs ja ho saps... "La GENERALITAT al TEU COSTAT"
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa. Desembre 12, 2021 | 10:10
  Difundir lo máximo posible este slogan entre la ciudadanía , para que conozcan a estos miserables supremacistas acosadores de un niño de cinco años.
   JordiP Desembre 12, 2021 | 10:53
   No manipulas más porque no sabes, palurdo provinciano. Perdoneu-me, catalans. No m'he pogut resistir: les imbecilitats que vomita aquest desfavorit mental em treuen de pollaguera i em fan perdre la meva tradicional flema anglesa. Es mereix això i molt més.
  JordiP Desembre 12, 2021 | 10:38
  Tot segueix igual. Ja Ferran I, el d'Antequera, va abandonar les seves primeres Corts d'Aragó renegant contra els jueus catalans que no li volien pagar la seva guerreta particular a Castella. Van intentar "que se consiga el efecto sin que se note el empeño", amb un total fracàs. I el Quevedo, no recordeu, que era la mà escriptora del comte-duc? Tota la paperassa embrutada amb insults i odis diversos contra el català podrien enfonçar el pont d'en Calatrava. Però les bestieses emeses amb ocasió de l'intent d'Estatut abans de la Mancomunitat superen quasi tot. Quasi. A Queipo de Llano, l'assassí d'Andalusia, no el supera ningú. Aquesta és la tradició que convergeix en Casado, Arrimadas, El Mundo, etc. Denigrant titllar de jueus els pares que demanen que no s'alteri el sistema d'immersió, i parlar de braçalets d'assenyalament com els nazis als jueus, a part d'una aberrant contradicció, és una autèntica animalada intolerable. Serà possible que la fiscalia entri a analitzar la premsa insultant i filoxenofòbica?
  JordiP Desembre 12, 2021 | 10:51
  Tot segueix igual. Ja Ferran I, el d'Antequera, va abandonar les seves primeres Corts d'Aragó renegant contra els jueus catalans que no li volien pagar la seva guerreta particular a Castella. Van intentar "que se consiga el efecto sin que se note el empeño", amb un total fracàs. I el Quevedo, no recordeu, que era la mà escriptora del comte-duc? Tota la paperassa embrutada amb insults i odis diversos contra el català podrien enfonçar el pont d'en Calatrava. Però les bestieses emeses amb ocasió de l'intent d'Estatut abans de la Mancomunitat superen quasi tot. Quasi. A Queipo de Llano, l'assassí d'Andalusia, no el supera ningú. Aquesta és la tradició que convergeix en Casado, Arrimadas, El Mundo, etc. Denigrant titllar de jueus els pares que demanen que no s'alteri el sistema d'immersió, i parlar de braçalets d'assenyalament com els nazis als jueus, a part d'una aberrant contradicció, és una autèntica animalada intolerable. Serà possible que la fiscalia entri a analitzar la premsa insultant i protoxenòfoba?
   Almenys informa't abans de dir mentides @JordiP Desembre 12, 2021 | 13:12
   Ferran I d'Aragó no va tenir guerres a Castella entre el 1412 i el 1416, període en què va ser rei d'Aragó, però sí a Catalunya. Jaume d’Urgell, que de primer havia acceptat la proclamació d'en Ferran con a rei, es revoltà el 1413, però, mancat de suport suficient, fou vençut, processat i condemnat a presó perpètua i a confiscació de béns. Victoriós en aquest terreny, Ferran hagué de cedir, però, a les corts de Barcelona de 1412-13, a la pressió dels estaments privilegiats i imposar el pactisme, doctrina que limitava l’autoritat reial a favor de les corts i de la Ggeneralitat. La resta de gilipolleces que dius es refuten soles, enmerdator.
  Franck BCN Desembre 12, 2021 | 12:02
  Si realment et creus tot el què surt a premsa toxica es que us falta un bull esteu molt malalts....Canet era un poble tranquil fins que CS.va.encendre.el foc amb gasolina, amb ajuda de digitals ultres fets A.CAT
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 12:51
   Si, Si... siempre son otros y siempre son 'botiflers', 'ñordos' y 'espanyolistes' los que van a incendiar todo y crear problemas... y los que son fachas... En cambio los que son 'molt macos' y NO son fachas, basándose en una Historia inventada y falsificación e la cultura y lengua Catalanas, buscan el separatismo y destruir el país: "Delenda est Espana"... e imponer unicamente una lengua traída por los colonos de Francia -Lemosín, un dialecto Occitano- hace unos pocos siglos; y no dejar que los chicos aprendan en su lengua materna, ni siquiera un 25%, que es ademas la lengua común y oficial del país; algo asumido en cualquier país democrático y cualquier país medio-decente , de la UE, etc...Y los "malos" y fachorros son "los otros"...
  Manel BCN Desembre 12, 2021 | 12:06
  Em sembla be dues línies aixi cadascú amb els seus. Ja imagino una línia amb, catalans classe.mitjana i fills de pares.quecasa volen.q.seusno fills.tinguin la.millor formació, i.altra línia, garrulos, xonis, quillos, latinos, pijos y fills pares espanyolistes...seria guai
   Cat Desembre 12, 2021 | 17:52
   A mi també em semblaria bé, separar la purria faria que els nostres nanos tinguessin millor educació i valors
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 21:41
   Heil, Manel... Das ist richtig... Katalonia über alles...
  ton c. Desembre 12, 2021 | 17:08
  de veritat que fitlreu tots els insults que publiqueu d´aquesta colla de tarats espanyols? O potser ja us està be, per fer bullir l´olla.
  federalista Desembre 13, 2021 | 09:51
  hahahahahhahaha com es poden dir tantes imbecilitats en tan poc de temps jajajaajaja en fi res a dir , una pedra estelada es clar i a cascar-la amb els segadors hahahahahahahahahahahah.

Nou comentari