El passat dimarts dia 26 escoltava i llegia el periodista Antoni Bassas, que feia el següent raonament: “Espanya sempre ensopega amb la seua pròpia identitat. Com que no acaba d’acceptar-se tal com és, plurinacional, i com que no resol aquest problema de fons (perquè en el fons, als governs del PSOE i del PP tant se’ls en dona) després es troba que té problemes”. Crec, però, que en aquesta ocasió l’Antoni Bassas no l’encerta en la seua fonamentació. Espanya no és que no s’accepte com a plurinacional, és que ni és ni ha estat mai un estat plurinacional.

Fa uns dies el catedràtic de filosofia José Luis Villacañas, natural d’Úbeda (Jaén, Andalusia) i crec que gens sospitós de vel·leïtats independentistes o antiespanyoles, deia, en relació amb l’últim míting del PP a València: “Que cada día sea repetido, sin saberlo, por nuestros políticos y que la batalla por España esté hoy en los mismos términos de 1598…”. Al contrari del que opinen molts tertulians, politòlogues, periodistes, partits polítics i institucions autonòmiques, Espanya ni ha estat, ni és, ni té voluntat de ser un estat plurinacional. Ni tan sols plurilingüístic. Espanya, la veritable Espanya, els sectors oligàrquics que objectivament l’han constituïda (sense el poble i contra els pobles), que són els que manen, han manat i faran tot, absolutament tot el que estiga al seu abast per a continuar manant, és un estat (no una nació) amb voluntat uninacional, que això sí, tot i molt disminuïts, gaudeix encara d’uns dominis territorials, fruits d’unes conquestes imperials que responen històricament, socialment i culturalment a altres realitats nacionals. És des d’aquestes altres realitats d’on habitualment parteixen les reclamacions plurinacionals, amb diversos matisos depenent de les propostes polítiques de les quals participen: reclamació del plurilingüisme, més o menys autonomia, sobirania o independència. Però fins i tot des de les posicions independentistes, molt sovint es parteix conceptualment d’una realitat plurinacional que l’estat espanyol mai ha fet seua. Mai!

Com va dir en el 2014 Vicent Soler, actual conseller d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, en la seua qualitat de catedràtic d’Economia Aplicada, “L’estat espanyol està concebut per afavorir les 400 famílies que el governen”. Unes 400 famílies hereves de segles de guerres i conquestes de rapinya, que han anat conformant un bloc de poder al voltant de monarquies imperialistes constituïdes com a font de sobirania i que anaven atorgant poders territorials i econòmics en forma de títols, obsequis i prebendes que arriben fins als nostres dies (senyorius, ducats, marquesats, comtats, grandeses d’Espanya, governacions i diputacions, empreses públiques o privades amb capital públic, consells d’administració, alta judicatura de l’estat, i dels aparells militars, policials i mediàtics i un llarg etc.). Sempre, sempre, sempre, al servei dels interessos d’eixes 400 famílies i del degoteig que desprenen, que és utilitzat per a mantenir una massa crítica popular afí i fidel, suficient per a reproduir culturalment l’escala de valors que justifica aquesta forma de poder.

La transformació en la forma que apliquen per a la reproducció ampliada del capital, que s’ha anat produint al llarg de l’evolució del poder d’aquest grup oligàrquic, ha anat passant des de l’edat mitjana en la seua forma feudal, imperialista, colonial, neocolonial i latifundista, al capitalisme agrari, agroindustrial, de serveis, fins a la seua actual fase neoliberal, on aquestes elits practiquen un capitalisme de caràcter extractiu que, de manera simplificada, suposa un doble transvasament de rendes dels territoris dominats a les elits dominants i del conjunt de les classes treballadores i populars a eixes mateixes elits. Aquest transvasament de rendes ha anat canviant de forma en el temps, de la simple rapinya com a objecte de conquesta a la mediació fiscal dels aparells estatals en l’actualitat. Un parell d’exemples poden ajudar a explicar aquest extrem. El primer, el repartiment classista i centralista de les inversions dels successius pressupostos generals de l’Estat i ara l’aposta concertada de totes les instàncies governamentals per a garantir que els fons europeus per a la reconstrucció postpandèmica arriben a les grans empreses que dominen l’economia des de l’IBEX 35, la llotja del Bernabeu o el Consell de Ministres. Les quantitats que podran gestionar les autonomies estaran sempre condicionades a què responguen a eixos mateixos interessos. Cal recordar ací que aquest mannà europeu haurem de pagar-lo solidàriament des dels pobles en forma de pèrdua de drets socials i econòmics. El segon exemple: mentre el cost de la vida puja sense parar, la massa salarial global no només baixa percentualment sinó que a més, es limita, controlant la pujada del SMI, mantenint les reformes laborals prèvies del PP i del PSOE (acordades amb la patronal) i reduint les prestacions socials, sanitàries i econòmiques.

Comptat i debatut, no ens trobem davant d’una nació constituïda com a font de sobirania que es constitueix en estat modern i des d’eixa sobirania determina la seua voluntat nacional: uninacional com a Noruega, Suècia o Portugal. Plurinacional com a Bèlgica o Suïssa o de supremacia política i cultural des de la nació dominant a les nacions dominades d’eixe mateix estat com pot ser França. L’estat espanyol, des de la seua constitució a partir de les Corts de Cadis, després de 4 “guerres civils”, més de 50 pronunciaments i colps militars, diverses dictadures militars, dues restauracions monàrquiques, repressió continuada, genocidi i etnocidis culturals, no ha acabat mai de traspassar la font de sobirania de les monarquies (d’altra banda totes estrangeres) al poble, ni tan sols al poble castellà com a tal, ja que només és utilitzat com a reservori d’on extraure les eines del poder, que no de la sobirania. Un estat així, amb voluntat d’unificar culturalment els seus dominis, per a fer més fàcil les polítiques extractives i acumulatives, no és, no pot ser i no serà sense una prèvia implosió, cap estat plurinacional. Ni tan sols un estat modern on la font de sobirania residisca (amb totes les mediacions que es vulguen) en el poble. Simplement és ontològicament impossible.

Comentaris

  Gonzalo Octubre 28, 2021 | 19:47
  Pesaditos sois...id a la ONU con ese cuento....solicitad formalmente que declaren Cataluña como colonia sometida a España ....y ya veréis las risas que se van a echar..... Banda de mendrugos...Y PUNTO!
   fat boy Octubre 28, 2021 | 20:17
   Com Gibraltar?. Perque vist el que us aprofita...
    Gonzalo Octubre 28, 2021 | 21:34
    Te esperan en la roca. Bon venta i barca nova, chico gordo!
     fat boy Octubre 29, 2021 | 16:03
     La Roca?. Al costat de Granollers?. I a tu t'esperen a Saragossa, o vols el bitllet de tren gratis que et pagarem?, la darrera cosa que et pagarem, per cert.
    Gonzalo Octubre 28, 2021 | 21:35
    Por cierto, chico gordo, la ONu ya lleva unas cuantas resoluciones donde insta a UK a descolonizar ese territorio.
     fat boy Octubre 29, 2021 | 16:07
     Si, deu l'unica colonia del mon on el 99% dels colonitzats estan encantats de ser-ho. I mira que nomes van votar els de Gibraltar i no tots els britanics que, com l'imbecilitat que dieu, tambe haurien de tenir alguna cosa a dir. A veure quan feu el mateix amb Ceuta i Melilla.
    Felip Berbegal Octubre 29, 2021 | 06:40
    Tens pressa?
   Felip Berbegal Octubre 29, 2021 | 06:39
   Gonzalo, el que més m'agrada del teu comentari són els insults i el "y PUNTO" final. Les dos coses te defineixen
    Gonzalo Octubre 29, 2021 | 13:27
    He acabado de la misma manera que el articulista. También le define a el, verdad? Y no son insultos. Eran adjetivos.
  Jordi Comasobirana Octubre 28, 2021 | 21:09
  Benvolgut Antoni Infante, crec que l'encertes de ple. Malauradament, tenim uns quants il·lusos per aquí que encara es pensen que això d'espanya és reformable. Cada vegada fan més pena els que pensen així. Nosaltres els catalans, el més intel·ligent que podem fer és independitzar-nos per treure'ns de sobre la dominació castellana de 3 segles i tot el tinglado que tenen muntat les dites elits extractives mitjançant els oligopolis de l'IBEX-35. En fi, això que anomenen espanya només és un consorci de lladres mafiosos. La nació espayola no existeix, espanya segueix sent la Castella imperialista-feixista de sempre, ja que no han sabut evolucionar ni canviar de xip.
  Guillem Ben-Aviat Octubre 28, 2021 | 22:01
  No tinc gens de ganes de llegir articles sobre la desferra que és Espanya. Prefereixo dedicar el temps a pensar com ho hem de fer per alliberar-nos-en
  Narcís Octubre 28, 2021 | 23:29
  1. Aquests diuen espanya, espanya, espanya . . . quan d'espanyols no n' hi tenen res que sí castellans broixos ( només cal veure sa catalanofòbia , i això que són ells els únics botxins ! ) ! i 2. I si l' hi afegim com fan servir aquesta etnofòbia per a aixecar la camisa a llurs espanyols o espanyolets mil del carrer per a seguir vivint a la dolce far niente .. tot n' és dit ! PD : i així ha estat sempre ..com n' era allò de fa segles llançaren al Catòlic : " viejo catalanote, vuelve a tu nación " !
  federalista Octubre 29, 2021 | 09:00
  be res infante em sembla que a la comunitat valenciana tens un 1, 5 per cent de apoio a les teues tesis, mes o menys com el consell de la republica i els seus 100000 afiliats segons la senyora madaula un 1.32 per cent, hahaha de 1 per cent a 1 per cent va la cosa minoria molt minoritaria i sorollosa, nanus ja ho teniu a tocar hahahahahahahhahahahahahahahha apa a cascar-la tots amb el pal de l'estelada i deixeu al 99 per cent restant en pau, que treballem i paguemles factures pesats, estelados hahahahahahahahahahhaa.
  federalista Octubre 29, 2021 | 09:02
  be res infante em sembla que a la comunitat valenciana tens un 1, 5 per cent de apoio a les teues tesis, mes o menys com el consell de la republica i els seus 100000 afiliats segons la senyora madaula un 1.32 per cent, hahaha de 1 per cent a 1 per cent va la cosa minoria molt minoritaria i sorollosa, nanus ja ho teniu a tocar hahahahahahahhahahahahahahahha apa a cascar-la tots amb el pal de l'estelada i deixeu al 99 per cent restant en pau, que treballem i paguem les factures pesats, estelados hahahahahahahahahahhaa.
  MHP Octubre 29, 2021 | 09:51
  Antonio Infante, tindries que llegir una mica d'història abans de vomitar totes les xorrades que has plasmat a aquest escrit. De bon rotllo, pel teu be.
   Felip Berbegal Octubre 29, 2021 | 13:15
   MHP, ilustra-mos tu, per favor. Com dir algo sense vomitar ni dir xorrades
  astorat Octubre 29, 2021 | 10:57
  hi ha molt paleto per aquí fent comentaris...
   Felip Berbegal Octubre 29, 2021 | 13:11
   Astorat, tu, com no eres paleto, ni fas els comentaris, veritat? Insultes i ja
  Boy Garantín Octubre 29, 2021 | 13:21
  Brillant, pels que ens havíem cregut i els que encara es creuen això de la plurinacionalitat de l,estat. Ni existeix ni se l,espera. Espanya feta a mida de les oligarquies extractives que la governen des del medievo i aplaudida per tots els mesells que ho permeten. Els comuns entre ells, obviament.
  Donec Perficiam Octubre 29, 2021 | 13:32
  Molt bon article Sr. Infante. Cal dir les veritats de la púrria que tenim com a estat. El Desgobierno de Caspaña és una mafia de la pitjor. La grande y libre és un país de mentides i catetos que no han evolucionat i funcionen /intenten gobernar com al segle XIX. Fuetades per al que es porta malament i la Santa Inquisició cremant bruixes i bruixots amb judicis i prejudicis orquestats. Expol-liació econòmica del poblatxo i la trinxamenta que faci falta per mantenir el poder absolut sense que ningú pugui fer sombra. Qui no vegi que hem de marxar corrents d'aquesta infàmia de país, és perque es masoquista, o perque les neurones se li han fregit.
   Doctor Strangelove Octubre 29, 2021 | 14:28
   A veure tros de soca, aquest tal Infante és un comunista sense estudis. A partir d'aquesta apreciació, qui vols que li faci cas, ah sí, analfabets com tu! Doc
    JordiP Octubre 29, 2021 | 15:48
    Conec analfabets que són doctors en vida i humanitat, molt més útils a la societat que molts doctorats en muchas artes, burros en todas partes, incrèdul classista.
  Moi Octubre 29, 2021 | 14:40
  Si la solució la sabem tots, espana es Md i Md es espana, dons destruir Md. L'espana vuidada ho agreirá i les nacions ibériques podrán florir sense la purria castellana-Mdna.
   Doctor Strangelove Octubre 30, 2021 | 12:33
   Es diu España, imbècil!
  Moi i??? Octubre 29, 2021 | 14:46
  Bueno apaña es una merda i els apanyols idem, viuen de robarli al populatxo, caterva de funcionaris i endollats. S'ha de destruir Md, no deixar ni la pols.
  LlunyDeCat Octubre 30, 2021 | 14:30
  Curiosament (?!) hi ha comentaris dels Catalans (en bon català) censurats i hom publica massivament els comentaris dels Espanyols i en Espanyol. I així voleu assolir la Independència ?

Nou comentari