La cripta de Gaudí que es troba a la colònia Güell és un centre d’oració. Un cop a la setmana, una sola hora del dia s’hi pot participar de la Santa missa. La resta del temps, per poder-hi entrar, s’han de pagar 9’50 € per persona. Crec que qui està empadronat a Santa Coloma de Cervelló pot gaudir d’un descompte, el mateix que succeeix amb molts altres monuments de tota la geografia espanyola amb un més que dubtós biaix discriminatori. Però això no treu el que em sembla una errada en la promoció de l’art català.

Quanta gent està disposada a arribar fins la bonica colònia, anar al punt d’informació i comprar les entrades a aquest preu? Potser les famílies nombroses, persones amb algun grau de discapacitat, o habitants del municipi no trobin dissuasori el preu. La resta, si no són creients, ho tenen complicat per col·locar aquesta visita en el seu ordre de prioritats. No sé fins a quin punt fóra possible rebaixar-ho, però sí que sé que li passa a aquests costos per a les activitats culturals el mateix que als impostos: apujar el preu redueix la recaptació. Quan els impostos són baixos, es perjudica menys la classe mitja (que és la que els paga) que, ofegada per una gran quantitat de tipus impositius, acaba sent incapaç de continuar pagant, la qual cosa afecta el volum total d’ingressos fiscals. De la mateixa manera, és factible que per a molta gent pagar quasi 10 € per persona per donar una volta per la cripta resulti massa, i així, en no pagar casi ningú, acaba havent-hi menys caixa que si les visites fossin més a un preu més baix. La fórmula és sempre la mateixa i ja la va descriure Laffer fa molt temps: s’ha d’evitar arribar al punt en què l’oportunitat o el benefici d’un esforç sigui inferior a la carrega. No és tan difícil entendre que és així com el liberalisme ha construït Europa, per més necessàries i justes que siguin, a partir d’aquesta riquesa, fer polítiques socials que no deixin ningú enrere. Justament com explicita la justícia social de l’església i fan realitat cada dia les seves múltiples obres d’ajuda als més necessitats. Intentem evitar-hi la dissuasió.

Comentaris

    Luisnomeacuerdo Desembre 20, 2021 | 10:13
    Camisa pardoamarilla Eres malo malo malo, más malo no puedes ser! El bigote de una gamba por el ojete.
    Gonzalo Desembre 20, 2021 | 11:24
    Bien tocayo. Muñeco de Puigdemont, tenemos como españoles el derecho de arrearos xenófobo bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cangrena moral cojones derecho e izquierdo. Camisa pardoamarilla . Aunque eso no es un derecho primitivo ni un izquierdo. El bigote de una gamba por el ojete. Es un chute español, la estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad. El bigote de una gamba por el ojete.

Nou comentari