Si haguéssim de triar una obra literària per comprendre la naturalesa profunda d’Espanya, no la trobaríem en el Quixot, sinó en una de més contemporània, escrita per un altre Miguel (no de Cervantes, sinó Delibes) i publicada durant la Transició. Efectivament, estaríem parlant de Los Santos Inocentes, aquella història meravellosament portada al cinema el 1984, tres anys després del llançament editorial, i dirigida per Mario Camus.

Per a tothom que hagi llegit el llibre o vist la pel·lícula (una d’aquelles estranyes circumstàncies en què la versió cinematogràfica és capaç de superar l’original) podrà identificar clarament el vestit nou de l’emperador espanyol. A la pràctica, els autors (Delibes i Camus) ens bufetegen amb la veritable naturalesa, primària i fosca d’Espanya: una història de violència, submissió, arbitrarietat, feudalisme, humiliació dels señoritos respecte a un poble dòcil, submís, resignat, que només de tant en tant, és capaç d’esclatar amb violència. La història d’Espanya, com ens recordava Gil de Biedma, és la més trista de les històries perquè acaba malament. Bé, potser el pitjor d’aquesta mala pel·lícula realista que estem vivint, és que encara no s’ha acabat, tot i que per la fúria i la violència amb què està tractant les seves minories nacionals, hom podria pensar que potser ens avancem a la seva extinció.

Perquè, efectivament, la dinàmica històrica d’Espanya, aquest país capaç d’exaltar nostàlgicament el colonialisme a la seva festa nacional, és la d’un autoritarisme extrem que es val d’un sistema polític d’aparença democràtica (el règim del 78) que, tot parafrassejant vo Clausewitz, no deixa de ser la continuació del franquisme per altres mitjans (i bescanviant un general per un Borbó posat a dit per un dictador sanguinari), i que fa servir tots els seus recursos, inclosos la violència i la seva llei, perquè quedi ben clar quins són els señoritos del cortijo i qui és un poble que explotar i humiliar (i prou que es deixa fer, mentre li donin braus, tele, futbol i una rojigualda per fer voleiar). Durant dècades, van fer servir l’exèrcit, la Guàrdia Civil i les armes per enviar directament a les cunetes la dissidència política. Espanya encara ostenta la medalla de plata en el campionat mundial de desaparicions forçades, rere la Cambodja de Pol Pot. I ara, sembla que va segona, rere la Turquia d’Erdogan, en el campionat europeu de perseguits polítics, amb una xifra de 3.000-4.000 dissidents represaliats. I ho fa mitjançant un recurs de les dictadures postmodernes: l’estament judicial.

Efectivament, els cops d’estat militars ja no semblen de moda. Els uniformes deixen pas a les togues en aquesta desfilada de novetats, que bé podria afirmar la Patrycia Centeno. Morts i desapareguts no queden gaire bé, d’acord amb les normatives de drets humans, i les conseqüències que estem veient al Tribunal Penal Internacional (malgrat que es queda curt, al meu parer). Tanmateix, com ja hem vist al Brasil, en països de desigualtats còsmiques (i Espanya, en aquest sentit juga a la champions) fa servir un col·lectiu, la casta judicial, majoritàriament reclutada entre les elits, per aplicar el seu programa habitual de carregar-se tota dissidència política i sembrar el terror entre els discrepants d’aquest franquisme postmodern anomenat borbonisme (o monarquia constitucional). Ho hem vist amb el procés independentista, ho vam viure amb la repressió sistèmica al País Basc, ho estem veient amb resolucions contra els ciutadans que s’entesten a parlar qualsevol altra cosa que no sigui castellà, i ara, també ho veiem amb els dissidents d’esquerres amb rastes, o amb ministres que envien inspectors de treball a les plantacions colonials semiesclavistes de Múrcia o Almería.

En qualsevol cas, la lògica profunda, continua essent la del señorito Iván, la de la marquesa, o del poder judicial que bé podria representar l’administrador de la finca Don Pedro, capaç de preservar aquest ordre establert el 1939 a còpia del que l’historiador Paul Preston va qualificar, sense exageració, com l’Holocaust espanyol. Ho estem veient ara en les moltes i directes pressions al govern per impedir derogar la reforma laboral que va fer recular en drets el conjunt dels treballadors espanyols. Ho estem veient en les ingerències del consell de poder judicial amenaçant la presidenta del Congrés (unes amenaces, per cert, prou creïbles si ens atenem a l’ignominiós tracte a Carme Forcadell), unes intervencions que no fan l’esforç de dissimular aquest caciquisme primitiu en un estat espanyol que costa entendre com pot sobreviure a Europa.

La democràcia espanyola no existeix: són els jutges. Si algú no entenia per què la majoria de catalans, entre els quals, aquells que no tenen ni un sol avi nascut a Catalunya, i molts dels que havien tingut avis que havien fugit dels cortijos extremenys, han decidit que l’única possibilitat de resoldre el problema és amb la independència unilateral, amb una ordre d’allunyament d’aquests policies, magistrats, alts funcionaris i altra fauna al més pur estil Los Santos Inocentes que s’han instal·lat a la Península Ibèrica, des de la seu central de Madrid, a fer veure que són la resta d’un gran imperi, on no es ponia mai el sol, i que avui és un forat negre de la democràcia i els drets humans.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Octubre 29, 2021 | 21:41
  Alguien tiene que manteneros a los fascistas independentistas a raya , y en eso los jueces son maravillosos.
  LlunyDeCat Octubre 29, 2021 | 22:14
  No és pas una Entitat abastracta anomenada Espanya. Utilitzar "Espanya" és desvincular la responsabilitat dels Espanyols. Cal dir-ho: Parlem dels Espanyols i en tenim milions a CAT i a la resta del SUD-PPCC. I tots voten massivament els partits dels Espanyols, no pas els partits "sucursalistes, unionistes, franquistes, etc", sinó els partits Espanyols, amb Espanyols i per als Espanyols que defensen llur llengua i llurs conquestes de territoris. Això no és pas una "Dictadura Judicial". Això és una guerra entre Nacions: els Espanyols contra els Colonitzats i Ocupats a qui se'ls imposa la llengua d'Ocupants i Colons, les lleis dels Espanyols i l'Autoritat dels Espanyols. Fins que les elits catalanes no canviïn el llenguatge no hi haurà Independència perquè volen amagar Qui és l'Enemic. I l'Enemic no és pas els jutges Espanyols, la GC espanyola, la PN espanyola, VOX, PP, TS, TC, AN, TVE, LA RASSON, etc. L'Enemic dels Catalans del Sud són els Espanyols i punt. I els tenim fins i tot comentant els articles a la web.
  Gonzalo Octubre 30, 2021 | 00:53
  Sois como aquella ranchera que decía...llorar y llorar...llorar y llorar....
  Veterà antifranquista. Octubre 30, 2021 | 06:14
  Doncs, quan jo ho deia, aixó, poc després d'aprovar-se- sense el meu vot- aprovar-se la malaurada constitució del 78, em deien que estava boig, que era un franquista que no volia la llibertat, etc.etc. Ja ho estem veient tots plegats; llàstima que molts d'aquells que em blasmaven ja no hi son i no poden patir els efectes de la seva totxesa.
   Doctor Strangelove Octubre 30, 2021 | 12:36
   Aquí l'únic totxo que hi ha ets tu, tros d'analfabet. Que a la teva edat encara no sàpigues escriure en català, diu la classe d'ésser que deus ser: un pobre mort de gana, que passara per aquest món sense pena ni glòria. Un autèntic fracassat vital, sort que ja et deu quedar poc! Doc.
    Ricard Octubre 30, 2021 | 15:14
    El seu comentari, criticant personalment un comentarista com Vostè, és miserable. Vagi al mirall i no li agradarà el que veurà.
     Aigualit Octubre 31, 2021 | 20:15
     Ricard, ja t'has mirat tu al mirall?
   fat boy Octubre 30, 2021 | 23:57
   Amen.
  Veterà antifranquista. Octubre 30, 2021 | 06:14
  Doncs, quan jo ho deia, aixó, poc després d'aprovar-se- sense el meu vot- aprovar-se la malaurada constitució del 78, em deien que estava boig, que era un franquista que no volia la llibertat, etc.etc. Ja ho estem veient tots plegats; llàstima que molts d'aquells que em blasmaven ja no hi son i no poden patir els efectes de la seva totxesa.
  Jac Jou Octubre 30, 2021 | 08:57
  Aplaudeixo.
  Narcís Octubre 30, 2021 | 09:08
  Si un jutge es desvia de son deure .. manca a sa obligació .. tot plegat, fum una prevaricació fora mida .. i no li passa res, a l' inrevés, tot l'hi són " flors i violes " .. doncs a usurpar funció/ responsabilitat dels legisladors i .. tururut viola ! PD : i si hi afegim aquest actuar l' enfila cap a munt en sa ' carrera ' .. bona nit i tapa't !
  Ricard Octubre 30, 2021 | 11:33
  Els jutges que manen són castellanistes. Hi ha una dictadura judicial. Aleshores la dictadura és castellanista.
  Traca Octubre 30, 2021 | 12:14
  Milana bonita xavier
  Miren Octubre 30, 2021 | 17:26
  De vegades em detura fer un comentari aquesta allau de dos o tres -diguem-ne persones- que quan es parla de Catalunya s'esveren com si els tiréssim sofre, i sense cap argument insulten d'una manera tan repetitiva que només caldria allò de "cortar y pegar" perquè sempre, sempre, és el mateix. Em fa la impressió que estan sobiranament avorrits i que l'odi per a ells és com l'aire per respirar. És clar que aquests no ens poden aturar, així que passem d'ells i com que sabem que diuen no cal llegir-los. Molt bon article Xavier, un bon retrat de quin pa s'hi dona a l'Espanya dels "señoritos" jutges, fiscals... han esdevingut un poder per damunt del legislatiu. És a dir del que votem.
  El que estàs dient, Xavier Diez, és que Catalunya és Espanya Octubre 30, 2021 | 18:43
  Los Santos Innocentes té una mena de corol·lari català: la pel·lícula de 2010 "Pa negre" d'Agustí Villaronga; pel·lícula que va rebre un munt de premis, entre ells 9 Goyas. És que no hi ha tema, noi, Catalunya sempre ha estat i és Espanya.
   fat boy Octubre 30, 2021 | 23:59
   Mira Perpinya, per exemple.
    Perpinya, per exemple, és una ciutat francesa Octubre 31, 2021 | 13:22
    En un altre temps va ser espanyola de la província de Catalunya. Dir que Perpinyà és catalana és pur folklore i reclam turístic.
     fat boy Octubre 31, 2021 | 14:14
     Perpignan la Catalane?. Pero es possible que una cosa que fou espanyola pugui deixar de ser-ho?. Si la resposta es si es que estem en el bon cami. Si la resposta es no es que no se que t'empatolles que es francesa.
   Narcís Octubre 31, 2021 | 19:58
   Una cosa n' és l' explotació laboral contra la que hom lluità ( les 8 hores àdhuc el mot esquirol neixeren a Catalunya ), i d' altra molt diferent, sortir amb la cua entre cames . . PD : ça com lla, a saber la influencia de ser part d' aquest estat .. no debades, teníem fa segles ' Constitució/ Constitucions àdhuc més avançada/ avançades que no pas ha tingut país veí botxí mai !
  MHP Octubre 30, 2021 | 20:26
  Noi, per cortijo la actual Generalitat
  No et falta raó @Miren Octubre 30, 2021 | 21:39
  Però un dels més pesats amb diferència és el nacionalista català que fa servir el nick "LlunyDeCat", present en aquesta pàgina. Aquest pallisses sempre diu absolutament el mateix i gairebé amb les mateixes paraules, el brases. Queixa't també d'ell @Miren; no siguis modest ni et tallis.
   Narcís Octubre 31, 2021 | 09:47
   LlunyDeCat avui, ahir i abans d'ahir i més enrere " diu la veritat, només la veritat i res més que la veritat " i amb munt d' exemples, models i casos ( si no fos prou la política diària i de sempre que sofreix Catalunya/ PPCC ! ) ! PD : i mai insulta que sí descriu i .. algú ho ha de dir !
   No diguis xorrades @Narcís Octubre 31, 2021 | 11:04
   @LlunyDeCat y i moltsd'altres només repeteixen com a lloros el que ja va expressar el llibret en forma de catecisme de 1894 "Compendi de la doctrina catalanista" de Prat de la Riba i de Pere Muntanyola. No hi ha veritat darrere de tot això. Només adoctrinament des del segle XIX, tu inclòs.
    Narcís Octubre 31, 2021 | 12:20
    Quina gràcia .. provoqueu constantment i dia rere dia, si més no, del 78 ençà, l' allunyament de res català de vostra espanya, i, a sobre, us estranya volem-hi sortir disparats d' aquest mal pirata i etnicida ! PD : de debò no te n' adones del complex d' inferioritat, de l' enveja, de la gelosia i del mal que sempre ens hi han buscat ( verament són un llast, llast que ens empenta a ser primitius con ells i, allò pitjor, malvats .. i nosaltres no som del seu món ! ) !
     No te n'adones @Narcís ... Octubre 31, 2021 | 14:15
     ... que tots els mals i amargors que us passen vénen del propi nacionalisme català i no de la resta d'Espanya?. Perquè Catalunya és Espanya.
     Doctor Strangelove Octubre 31, 2021 | 15:02
     Tu Narcís, tros de tarat, només ets un classista racista! Fots fàstic, i un subèsser com tu, com coi s'atreveix a dir primitius als altres? Però no veus que només ets un sonat? Doc.
      Narcís Octubre 31, 2021 | 19:16
      Si no tinguéssiu complex d' inferioritat .. si no us sentiu poca cosa amb vostra ètnia cultural .. si no penseu ser agressius/ violents .. si no vegeu ser ningú defora . . . no m' haguessis fet aquesta resposta ! PD : com n' era allò .. excusatio non petita, acusatio manifesta !
  Narcís Octubre 31, 2021 | 19:21
  " Viejo catalanote, vuélvete a tu nación " .. fins encara avui, ara i ací ! PD : però, vosaltres, no pas, oi ?
  Narcís Octubre 31, 2021 | 19:44
  Sento les faltes ortogràfiques fetes .. però no estic d' ànims per respondre anticatalans, catalanòfobs, damunt, violadors de ca nostra ! PD : tan sols dir-vos quelcom que coneixeu sobrerament : ' cadascú a ca seva i Déu a la de tothom ' .. com bons germans !

Nou comentari