El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’art i l’artista (per exemple, Plácido Domingo)
  • CA

Haig de reconèixer que poques vegades m’emociona una obra pictòrica abstracta. Un quelcom de figuratiu hi deu contenir perquè pugui comprendre-la. És altament probable que sigui una mancança meva. A les classes d’estètica José María Valverde ens deia que “cal veure moltes pintures negres de Goya per arribar a entendre i estimar-les”. Potser no les entenc del tot, però les pintures negres de Goya sempre m’han semblat meravelloses.

No hi ha dubte sobre la grandesa de l’art de Goya. Però què sé jo sobre qui era Goya com persona? Jo no sé de quina manera es comportava amb els amics, si maltractava la dona o castigava els seus fills amb una indiferència que aleshores era més norma que excepció. I si algú coneix o fins i tot ha relatat maldats de Goya, amaguen a El Prado l’últim quadre seu, que va ser comprat a preu d’escàndol?

Quan Jordi pujol va confessar aquell fatídic juliol de 2014 que la seva conducta no era moralment tant impol·luta com la seva prèdica als demés, va creure, segons expliquen els seus biògrafs, que la gent se n’oblidaria el cap de poc temps. No va ser així, perquè entre altres coses aquella confessió es va enllaçar amb el concepte 3% sense misericòrdia, i tot i que a TV3 intenten de tant en tant la seva rehabilitació, encara les seves aparicions provoquen escàndol. Què es recordarà de Pujol d’aquí a cent anys? Sembla, doncs, que perquè no es barregi l’obra i la persona cal que es mori aquesta abans no es descobreixi l’escàndol. Perquè no hem deixat de valorar Rousseau pel fet d’haver-se sabut que abandonava els fills als hospicis després d’entabanar noies innocents…

Innocents o no, les dones amb qui va coincidir Plàcido Domingo han fet possible que l’art del tenor hagi d’emmudir. És aquesta una bona notícia? Per suposat és la lliure decisió de les empreses que el volien i ja no el volen contractar, però no fora millor pensar que, si ha de pagar pel que sigui, compleixi la seva sanció (multes, treballs comunitaris o fins i tot presó) i pugui continuar treballant en allò que sap fer com poca gent al món? O és que el càstig per les seves faltes confessades, ha de recaure sobre la gent que s’estima l’art i que a partir d’ara haurà de pensar que Domingo és mort?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa