Si un fet destaca en els diferents discursos del nou cap dels Mossos d’Esquadra, el comissari Josep Maria Estela, és que es nota que ve del territori. És el mínim comú denominador del seu relat de fons. De fet, és un punt fonamental, perquè si un avantatge competitiu tenen els Mossos és la territorialitat. Moltes policies maldarien per tenir més de cinquanta comissaries per tot el territori amb l’antena posada. I aquest país rebregat, si una cosa necessita, és tenir l’orella parada a tots els racons. A més, més segurs estaríem tots si es fes més cas a les policies locals, uns veritables agents d’informació desaprofitats –tant per culpa dels ajuntaments, com dels mateixos cossos, com de l’administració.

Ara bé, Estela encara ha de prendre les mides d’Egara. S’han de saber els entortolligaments del headquarters de la policia catalana. Qui esmorza amb qui a la cafeteria. Un sudoku que cal desxifrar per constatar i descobrir fidelitats, manies i tendències en un cos molt jerarquitzat. Egara s’ha de conèixer i s’hi han de prendre bé les mides. Passar d’una regió policial a tot un cos no és fàcil, i el mapa s’ha de llegir bé. En tot cas, té un apuntador, el comissari Eduard Sallent, que ja coneix el pa que s’hi dona a la Casa.

Però la nova Prefectura d’Estela, amb Sallent, la intendenta Rosa Bosch i la inspectora Montserrat Escudé, necessita alguna cosa més. Aquí entra la cúpula d’Interior i l’estratègia del conseller Joan Ignasi Elena, un veterà entrenat a l’alcaldia i en el planter dels grans supervivents de la política catalana, el PSC. La nova Prefectura necessita ja un nou decret d’estructura i una nova llei de la Policia de Catalunya. És bàsic. El decret actual demana a crits que el canviïn.

La societat catalana i la seva seguretat pública necessiten noves dimensions. Dels anys noranta fins ara han canviat moltes coses. Cal redefinir què és una comissaria, una unitat, una divisió. S’ha de redimensionar, i sobretot, aplicar i invertir en tecnologia, informació i intel·ligència. Cal un nou marc normatiu que redefineixi l’estructura de la policia. És una eina bàsica, fonamental i precisa per projectar un sistema que passi de la seguretat pública a la seguretat humana. Es poden crear unitats que esgarrapen competències, millorar i invertir en noves àrees, d’acord. Cal redefinir l’ordre públic seguint els criteris de la comissió parlamentària i el treball de la comissaria general d’informació, repensar el paper dels Mossos en els desnonaments. D’acord. Però això corre el risc de ser un pedaç davant els reptes gegantins que té la societat catalana, hiperexigent amb qui exerceix el monopoli de la força.

D’aquí la necessitat de refer el marc normatiu, d’ampliar marges, de creure’s de debò que la policia de Catalunya també són els agents rurals, les policies locals, les guàrdies urbanes i els vigilants municipals. Entendre que la protecció del ciberespai és vital i que cal anar a buscar noves competències. Un exemple és que Elena hauria de negociar com a prioritat la gestió d’estrangeria per part dels Mossos, encara que, de moment, sigui amb la col·laboració del Cos Nacional de Policia. És absolutament prioritari, per a una policia, dominar la frontera i els seus trànsits. Els Mossos no poden estar al marge de qüestions tant importants i delicades com el tràfic d’éssers humans, el crim organitzat o les grans xarxes que juguen amb la immigració com un negoci.

Elena i Estela, a més, tenen un altre punt a favor. Un veritable red-bull, i és la conjunció astral que tenen a Madrid. És difícil trobar un ministre de l’Interior com Fernando Grande-Marlaska, o com el seu secretari d’Estat de Seguretat, un nou president com el que hi ha a l’Audiència Nacional o el seu fiscal en cap. Hi ha una escletxa, dificilíssima, però és una escletxa per poder arrambar competències per una policia del segle XXI. No es queixin, consellers i comissaris, que tenen per feina per fer.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tano a gener 30, 2022 | 18:59
    Tano gener 30, 2022 | 18:59
    Quico, Ègara va amb accent obert.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa