El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La mala comunicació com a eina política
  • CA

Des de fa un anys, quan l’administració l’espifia sempre s’acaba atribuint a un “error de comunicació”. “No s’ha explicat bé” és tota l’autocrítica possible. Aquest argument s’ha tornat a utilitzar aquesta setmana per part del Govern per respondre a la convulsió que ha desencadenat un estrany pla per blindar la immersió lingüística en català amb una reforma legal que la retalla, o que si més no posa un límit explicit on fins ara hi havia un sobreentès que donava més marge a aquesta tècnica pedagògica. El pla és un desastre: d’una banda, difícilment convencerà els tribunals espanyols –els únics que actuen a Catalunya– i, de l’altra, ha provocat la indignació d’amplis sectors del catalanisme i l’independentisme.

Aquesta crisi corre paral·lela i amb interseccions al daltabaix general que hi ha al sector de l’educació, on el problema de com aplicar l’abstracta proposta del Govern i del Parlament per afrontar la sentència del 25% de castellà –es diposita tota la responsabilitat en els centres– es barreja amb el xoc per moltes altres raons dels mestres amb la conselleria. O potser de la conselleria amb els mestres. Perquè feia anys que es covava, però va esclatar en el moment en què el conseller, Josep González-Cambray, va decidir fer l’anunci sorpresa del nou calendari escolar. Cambray volia que fos una operació ràpida i contundent per portar la iniciativa. I ha acabat ficat en un vesper d’on, probablement, no sortiran vius ni ell mateix ni els sindicats del sector, que s’han cremat amb sis dies de vaga en un mes i ara han de decidir si són capaços de doblar l’aposta. L’enrocament que en queda perjudica tothom. Així serà impossible preparar i començar a temps i en condicions el curs que ve.

Enmig d’aquest desori, la batalla pel relat s’acarnissa. La comunicació, que té la culpa de tot, també deu poder ser la solució per a tot. Opacitat, comunicats a altes hores de la nit que provoquen una rèplica encara més a deshora i convocatòries de premsa redundants per contraprogramar el rival i per donar informacions que ja s’han filtrat i que a més a més queden absurdament embargades. I tot això fet des del Govern. Soroll i més soroll, respostes que no responen a les preguntes, ambigüitat. Gens de transparència. Si no s’entén què diuen, no se sabrà –de moment– si està bé o malament. La mala comunicació com a tàctica i com a eina política.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LlunyDeCat a abril 01, 2022 | 00:04
    LlunyDeCat abril 01, 2022 | 00:04
    En Xavier Roig descriu molt bé els personatges que omplen el Parlament, el Govern i els Partits a Catalunya amb els mateixos vicis, incompetències i mediocritats que els Espanyols (https://www.parlemclar.cat/dacord-pero-aquest-tal-rufian-fa-lleis/#more-225). I rebla el clau amb tota la claca dels mitjans que menteixen per cobrir aquests miserables. La immersió lingüística que mai va existir a la Realitat perquè MAI varen control.lar res ni aplicar la llei que ells mateixos varen fer al Parlament n'és un exemple. Els Catalans no es mereixen pas aquests miserables mediocres, ignorants i corruptes. I com diu en Roig, cap al centre i nord d'Europa no hi ha aquesta porqueria.
  2. Icona del comentari de: Si a abril 01, 2022 | 01:40
    Si abril 01, 2022 | 01:40
    Al que usualment anomenem/ s'utoanomenen "polítics", realment no son polítics, estimada Sílvia. Si pensem en termes medievals, curiosament tots tenen el seu equivalent. Per exemple: a allò que anomenem Partits, realment son Patents de Cors. A allò que anomenem Justícia, son Inquisidors. Als nostres traïdors, botiflers, venuts o menjallenties.
  3. Icona del comentari de: Hipocresia republicana a abril 01, 2022 | 04:51
    Hipocresia republicana abril 01, 2022 | 04:51
    Si no hi han primaries i llistes obertes, com que els partits no obeeixen ni el programa electoral ni els seus votants, a les següents eleccions proposo deixar de votar els partits i votar jutges.
    • Icona del comentari de: Gironí. a abril 01, 2022 | 07:42
      Gironí. abril 01, 2022 | 07:42
      Doncs jo ni aixó. A les properes eleccions em quedaré a casa. I quedi clar que a les darreres - municipals i al Parlament- vaig votar en blanc.
  4. Icona del comentari de: Narcís a abril 01, 2022 | 09:13
    Narcís abril 01, 2022 | 09:13
    Sabent la mortificació que ens hi fa aquest estat . . . ser contra nostres representants no n' és de rebut ( alhora nostre botxí picant de mans ! ) ! PD : estem envoltats d' anticatalans que ben s'han enfilat a ca nostra .. aquests són els vertaders criminals que ningú esmenta, de ben segur, pel fàstic que fumen !
    • Icona del comentari de: No a abril 01, 2022 | 18:18
      No abril 01, 2022 | 18:18
      No son els nostres representants.
  5. Icona del comentari de: Junqueras, traga, traga, ferrovials i ferrovials, i diu quees Honrat il cappo espaÑol a abril 01, 2022 | 09:30
    Junqueras, traga, traga, ferrovials i ferrovials, i diu quees Honrat il cappo espaÑol abril 01, 2022 | 09:30
    La portaveu junquerista del GOBIRNO DEL RITO ARAGONES, es una mula farsant i mentidera a les ordres directes de San Sergio Sol, un Arias Navarro o Goebbels rufianesco de la mafia JUNQUERAS.FERROVIAL, y a robar. ERCporquerianazional.socialista ESPAÑÑÑÑÑÑÑÑOLA
  6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 01, 2022 | 11:51
    Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2022 | 11:51
    El problema principal dels partits i feligresos de la secta del credo del Nacional Catalanisme separata supremata N0 és la Mala Comunicació, que també, sinó el pitjor que és la "Mala llet", i la frustració en veure que les seves idees supremacistes xoquen una i altra vegada contra un mur... el Mur dela Democràcia...
    • Icona del comentari de: Citrocec a abril 01, 2022 | 18:19
      Citrocec abril 01, 2022 | 18:19
      Quina democràcia? On la veus?
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 02, 2022 | 11:52
        Pere Llimonera i Citronell abril 02, 2022 | 11:52
        La Democràcia?, "Citrocec"... dins el Nacional Catalanisme separata supremata de pàtries inventades, No... és clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa