El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els límits de la desobediència
  • CA

El cas de Pau Juvillà torna a posar sobre la taula un debat que la dissidència en general i l’independentisme molt especialment hauria d’afrontar: fins on s’ha de portar la desobediència? L’acord del de desembre d’una majoria molt àmplia –incloïa fins i tot el PSC, passant pels comuns, Junts, ERC i la CUP– es basava en el fet que la sentència no és ferma. El dictamen aprovat establia que Juvillà havia de conservar l’acta de diputat mentre la sentència no fos ferma. Aquest argument és gairebé un tecnicisme per guanyar temps, però no resol la qüestió. Què passarà quan la sentència sigui ferma? Tots aquestes formacions, inclosa la mateixa CUP, l’acceptaran i l’acataran?

En una democràcia madura, on el contracte social sigui majoritàriament acceptat i no hi hagi un gruix important de la població mancada de drets fonamentals i que pateix repressió i fins i tot violència policial, acatar les sentències judicials sembla raonable. Però no és aquesta la situació de Catalunya, no és aquesta la relació entre el 52% de la població i les estructures de poder de l’Estat. És per això que hi ha desobediència civil en casos com el de Juvillà, perquè és inacceptable que s’obligui un electe a retirar un símbol vinculat a la llibertat d’un balcó –sigui el balcó que sigui. La resistència, per tant la desobediència, és l’única resposta possible. Però aleshores s’activa el Codi Penal i les conseqüències són greus.

S’ha de decidir, per tant, si aquesta via de desobediència ha de tenir un límit, quin límit ha de ser i si té sentit una desobediència limitada. Ja es va passar per aquest camí amb el cas de Quim Torra, primer desproveït de l’escó de diputat –amb una gran crisi interna, una de moltes de l’independentisme– i després amb renúncia al càrrec de president per decisió seva, un cop la sentència va ser ferma. Repetir el mateix circuit cada vegada només porta a convertir en un ritual estèril la desobediència, tot i el convenciment que l’ordre desobeïda és injusta i inacceptable.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Georgiana a gener 21, 2022 | 00:12
    Georgiana gener 21, 2022 | 00:12
    Es que no ho veieu que ja ho esteu de limitats? Que jugueu amb les seves joguines i accepteu les seves regles de joc, la seva autoritat, els seus governants, virreina, jutges i lleis, la seva llengua i picaresca. Perquè posar límits? Perquè limitar-nos? Ja ens limitant prou ells, fent servir totes les peces d'escacs des del rei fins a l'útim peó, creant falsificacions, denuncies, distraccions, incompliments constantment i contra tanta gent tan diversa. Quan hi ha tanta corrupció i prejudici la desobediència esdevé una obligació sense límits.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 21, 2022 | 03:53
    Pere Llimonera i Citronell gener 21, 2022 | 03:53
    Si la realidad no me gusta me invento otra y yastáaa... Es lo que tiene el virus del Covid-Separata... El 'Procés'ismo NuNca ha sido mayoritario en Catalunya; ni siquiera el Nacional Catalanismo de Patrias-Inventadas.... Y tampoco lo es ahora. Comenzó en una minoría de 4 gatos que se lo inventaron hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos de parte de la elite Burguesa Estractora (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; esto son hechos y pruebas)... los separatas radicales y enloquecidos, que no son tantos (recordemos que son una minoría de abducidos aumentada tras la Crisis económica del 2008 y venida a mas usando el adoctrinamiento en la educación y "Medios subvencionados", las falacias históricas, el supremacismo, etc.)... Tanto "Fent País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque no estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía ni existe... ... Una burbuja de falacias y sofismas... un 51% (no 52%), por 1 sola vez en la vida, tras adoctrinamiento intensivo durante décadas,y con una participación flojísima porque a la mayoría de la gente poco le importan las chorradas autonómicas y menos las separatas (debería importarles para evitar todo el 'Mangoneig', el 3%, sueldazos, 500 grandes puestos con + de 120.000 € , Chiringuitos sin Fin de la "Industria del Catalanismo" y el pésimo Gobierno y derroches de los partidos nacionalistas separatas); y con 1 millón y medio menos de votos que en las anteriores elecciones ... ¿A Quién queréis engañar ? !?!?!? ... ademas de un sistema de Votación que gracias al sistema d'Hont favorece a los partidos separatas suprematas siempre y en cada votación... Aunque fuera un 70% no se puede permitir que unos cuantos se roben, o lo pretendan, lo que es de todos; de 7,5 millones en Catalunya, de los cuales 6 no os han votado y de 40 millones mas en el resto del País... Casi na... ... Los IndePendencieros Suprematas están acabados y lo saben... su terca lucha es injusta e inútil... El "Procés" está amortizado... está finiquitado... ... Claro que seguirán, a fondo unas cuantas decenas de miles de L0c0s abducidos, pero la inmensa mayoría (6 o 7 millones de 7,5 millones) del pueblo catalán ya pasa cada vez mas de estos adoctrinados de mentes febriles... y se ve, cada día mas, en la calle, en la TV, en los medios... Los impenitentes seguirán y la gente sana irá a lo positivo: al entendimiento, el progreso económico, el respeto y la Democracia... El que se considere guiri, occitano o gabacho tiene vía libre... "Bon vent i baca nova..."
  3. Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2022 | 09:38
    Ricard gener 21, 2022 | 09:38
    Els castellanistes només entenen la confrontació. Si no t'hi enfrontes et xafen. No podran tancar mig catalunya. Cal enfrontar-s'hi.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 21, 2022 | 11:21
    Gonzalo gener 21, 2022 | 11:21
    Señora, ningún parlamento, ninguno, está por encima de las leyes. Y menos un parlamento regional.
  5. Icona del comentari de: Narcís a gener 21, 2022 | 13:30
    Narcís gener 21, 2022 | 13:30
    Tot plegat és força més senzill : Si mateix ' gobierno ' té por a l' excés, abús i prevaricació contra seu per les relacions democràtiques que pugui tenir amb partits catalans . . què cal dir que no sapiguem ! PD : és obvi que així hom no pot continuar .. només cal veure mateixa ' fiscal general del estado ' !
  6. Icona del comentari de: Traca a gener 21, 2022 | 14:33
    Traca gener 21, 2022 | 14:33
    El protocolo es el siguiente: 1.- incumplimiento 2.- sanción por sentencia o resolución ante el incumplimiento 3.- lloriqueo y pataleo 4.- carnaza para los periodistas afines que llaman al levantamiento popular (apoyo por escrito de tuiteros prometiendo dar su vida por un la causa) 5.- cumplimiento de la sanción o resolución (o huida en maletero) 6.- refunfuñar bajito por la represión Y así sucesivamente.
  7. Icona del comentari de: David a gener 21, 2022 | 15:15
    David gener 21, 2022 | 15:15
    Mentre els totalitaristes diuen llibertat a prohibir i democràcia a que el poder judicial interfereixi en el legislatiu, nosaltres diem desobediència, quedant-nos amb el concepte negatiu "desobeir". Hem de fer com ells i fer servir el llenguatge "pro" i no "contra". No hem de dir que fem "desobediència" sinó "foment de la llibertat". Si sempre fem servir llenguatge "contra" (estil CUP) sempre ens veuran com els dissidents. Al Parlament Europeu, C's té un cert èxit perquè sempre parla amb la idea de "nosaltres llibertat i democràcia, ells els subversius", i per tant, per estar a favor nostra, els parlamentaris han de fer un esforç per entendre'ns i aleshores sí, ho entenen i ens recolzen però no pas a priori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa