“ETA no hauria d’haver existit mai”, afirma el lehendakari Urkullu. Naturalment, la violència sempre és ofensiva. Però ETA no va néixer, l’any 1959, enmig del no-res, sinó com a resposta a una dictadura violentíssima, basada en la repressió de les classes populars i en un nacionalisme espanyol d’aniquilació. És legítima una resposta armada contra la tirania? Es pot debatre, òbviament, però el que segur que no té justificació és l’opressió assassina d’una dictadura com la del general Franco. El debat essencial, per tant, és si la dictadura franquista va ser legítima -i continua sent-ho- o no.

El punt de vista majoritari del nacionalisme espanyol, des del centre-dreta del PSOE fins als ultres de Vox, és que la Transició, via pacte i llei d’amnistia, fa immune el règim de Falange. Per això al policia torturador Melitón Manzanas, assassinat per ETA el 1968, li van atorgar l’any 2002 la Gran Creu de l’Orde de Reconeixement Civil a les Víctimes del Terrorisme. I per això mateix tots els recursos contra aquesta distinció han estat rebutjats pel Tribunal Suprem -fins a tres vegades- amb l’argument que Manzanas hauria participat del nou règim amb la mateixa alegria que la resta de franquistes: “Personalitats amb notable rellevància política del règim anterior han prestat importants serveis a la democràcia”, van sentenciar els magistrats, assegurant-se les medalles per a si mateixos.

Va ser legítim oposar-se al règim franquista? Doncs, des del punt de vista de l’Estat espanyol, no. D’aquí que el president Companys continuï afusellat i ben afusellat i desenes de milers de persones portin dècades sota el revolt d’un camí o la tàpia d’un cementiri. Aquesta és la qüestió central, la resta se’n deriven.

Comentaris

  Ricard Octubre 19, 2021 | 21:15
  Urkullu deixa en evidència la divinitat basca amb Castella per continuar tenint i, fins i tot, ampliant privilegis que en definitiva només acabem pagant els catalans. Vet-ho aquí.
  Victor Octubre 19, 2021 | 21:34
  Ben vist. Això és el que s'hauria de repetir dia sí , dia també a tot arreu fins que ja no ho puguin amagar. I, siguem sincers, la gent de la meva edat no va sentir cap pena quan Carrero va volar. Sóc testimoni, que almenys al meu entorn, tothom estava content.
  Micoloti Octubre 19, 2021 | 21:46
  Una dictadura no puede ser legítima, es tan obvio y tan reconocido por una inmensa mayoría que no hay debate... ETA se puede entender hasta el 1975, luego no, ninguna justificación de matar inocentes... miserable artículo
   Carles Octubre 20, 2021 | 18:59
   L'estat ho tenia ben fàcil convocant un referèndum d'autodeterminació a Euskadi. Això hauria desactivat ETA amb qualsevol resultat obtingut. Però l'estat ha estat i està molt còmode amb el papu d'ETA que impedeix parlar seriosament d'autodeterminació
  Francesc Octubre 19, 2021 | 22:31
  En Franco no va venir sol. Sense nazis i faixistes no haguès pogut vence la República Espanyola
  fat boy Octubre 19, 2021 | 22:34
  Si ETA no li hagues donat mulé al Carrero, a bones hores estaria el pnb donant lliçons de modos.
  Amb tot el respecte per les víctimes. TOTES les víctimes. Octubre 19, 2021 | 22:59
  El nazisme i el feixisme varen ser combatuts no amb diàlegs ni rams de flors sinó amb una II guerra mundial que va provocar milions de morts. Ningú s'atrevirà mai a dir que no fou just combatre'ls amb totes les armes possibles, bomba atómica inclosa. El franquisme també va provocar milers i milers i milers de morts, i no només en guerra sinó durant molts anys, en dictadura i degraciadament també una part en "democràcia". Tot els països, per interessos, van callar i acceptar l'assassí i els seus hereus. Si no ho haguessin fet, si la II guerra haguès continuat també contra el franquisme, ¿com l'haurien combatut?
  Luisnomeacuerdo Octubre 19, 2021 | 23:02
  El companys se estará pudriendo en el infierno como el asesino que era, menudos ejemplos os buscáis los fascistas independentistas, así os va.
   Jo Octubre 20, 2021 | 10:29
   Uui el nazionalcatolic quina por que be el coco.
  Donec Pelcul Octubre 19, 2021 | 23:04
  ETA i Franco son la mateixa merda amb diferent pudor ,qui va ser primer cagat es poc rellevant senyor cot
  Jacme I comte de Barcelona Octubre 20, 2021 | 08:43
  Resulta al·lucinant fer comparació de les valoracions de una serie documental sobre Franco de la TV Alemanya i alguns dels comentaris d'aquesta pagina i els dels espanyols afins, ¿ a veure com es pot justificar un assassí?, ¿es que tots som com xais al escorxador?, comparar la violencia de una banda terrorista ara inexistent amb un dictador com aquest, que encara te poder després de mort no em cuadra, ¿que hi ha dels miles de milers de morts directes e indirectes entre 1939 a 1977?, ¿aquestes morts per ser fetes per l'estat de la dictadura no son condenables? ¿com societat, encara tenim por residual al cos?, no m'estranya, potser tindríem que fer-nos mirar, espero que les següents generacions, lliures del contacte amb el regim fascista, actuïn millor que nosaltres.
  Veterà antifranquista. Octubre 20, 2021 | 08:58
  Fat Boy: A Carrero no el va matar ETA. Va ser la CIA. Recorda que el 19 de desembre Kissingerr va entrevistarse amb ell, diguen-li que "Calia rentar la car al régim". Carrero li digué que de cap manera. Va durar exactament 27 hores més.
   fat boy Octubre 20, 2021 | 09:06
   Es clar que si. I al xa de Persia tambe el va fer fora el Kissinger.
  jg Octubre 20, 2021 | 10:24
  franco empezó en el 36 y terminó en el 75 eta en el 68 y terminó en el 2011 haced las cuentas
   I les víctimes? Fes números! Octubre 20, 2021 | 12:32
   Infeliç!
  Jo Octubre 20, 2021 | 10:32
  Comparar un lladre assessi genocida amb uns nanos que defensen la seva patria, ja os val. Així aneu els catalanets, esclaus i per molts anys.
  S'ha deixat un detall, Sr. Cot Octubre 20, 2021 | 11:39
  ETA sempre va estar recolzada per amplíssims sectors del nacionalisme basc, fins i tot organitzat en partits polítics (com Herri Batasuna que després va anar canviant de nom). Recordi que també a Catalunya va sorgir la nacionalista "Terra Lliure" (5 morts, 4 d'ells de l'organització), només que aquest grup estava format per huevones i maldestres als quals els esclataven els explosius als nassos i van haver de deixar-ho. Un tercer grup terrorista de l'època, el comunista GRAPO, també va causar víctimes (menys de 100) i segrestos sonats. Franco i la seva interpretació del nacionalisme espanyol eren toltamente prescindibles però els nacionalismes basc i català també.
  Barbàrie institucionalitzada Octubre 20, 2021 | 13:11
  Aquests "magistrats" que protegeixen la tortura, seria interessant de fer-los presenciar la barbàrie dels executors de la tortura. I potser millor, que els ho fessin a ells. Segurament canviarien d'opinió.
  Donec Perficiam Octubre 20, 2021 | 13:18
  Contra el feixisme tant brutal i tant llarg que va haber-hi a Caspaña, i més encara al País Vasc (del que no coneixem ni la meitat de tortures) no hi ha altre resposta que la violenta. Aixó és i ha sigut a Caspaña, a Chile, i a molts altres països feixistes del món. Amb el feixime no es dialoga ni negocia, el feixisme s'erradica i punt. O parles el mateix dialeg d'ells o et maten. És així.

Nou comentari