El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va portar dimecres a Barcelona, a la carpeta de la taula de diàleg, versions de dos arguments suats sobre el que passa a Catalunya. La primera va ser la remasterització de la frase que José Luis Rodríguez Zapatero va fer servir per al País Basc: “Si vivim junts, hem de decidir junts”. A la qual Juan José Ibarretxe va respondre: “El que hem de poder decidir és si vivim junts”. Pedro Sánchez ha estirat l’eslògan de Zapatero i hi ha afegit: “El que és d’Espanya ho han de decidir tots els espanyols”. Produeix calfreds aquest joc de paraules en què semblava que parlés d’Espanya com si fos una finca amb propietaris. Però encara és més revelador que digués que no és acceptable la demanda de referèndum i amnistia perquè “esquinçaria” la societat catalana.

A banda de tunejar la cançoneta dels dinars de Nadal amb famílies dividides i separades per culpa de l’independentisme, aquest avís té un fons especialment fosc. Que pensi que fer un referèndum divideix una societat és xocant en ple segle XXI, quan els conflictes polítics s’han de resoldre amb processos democràtics i no amb violència com s’ha fet històricament. Però encara és més preocupant que inclogui una amnistia en el que “esquinçaria” la societat.

El que esquinça una societat és tenir gent a la presó i a l’exili per la seva activitat política, no tenir la garantia de poder parlar en la teva llengua quan et fan anar com a testimoni a un judici, arriscar-te a una denúncia si pretens fer servir aquesta mateixa llengua amb els policies que controlen l’aeroport, no poder decidir si vols regular el preu dels lloguers, no poder donar permís de treball –i per tant, integrar-los realment– als joves nouvinguts que has tutelat fins als 18 anys…

Totes aquestes coses, i moltes altres, són les que esquincen una societat, i no una amnistia per treure de l’espiral judicial polítics i activistes i permetre que tornin els exiliats. És clar que precisament aquest retorn esquinçaria el plans de Pedro Sánchez.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Georgiana a setembre 16, 2021 | 23:53
  Georgiana setembre 16, 2021 | 23:53
  I en canvi les eleccions també divideixen i més si són imposades per una minoría espanyola caduca que ningú a votat i no per això es deixen de fer. Amb aquest raonament d'en Sánchez si l'aeroport del Prat és d'Espanya i ens consideran a nosaltres d'Espanya, com és que no vam pogué decidir el nom de l'aeroport? i no per això ho van deixar de fer.
 2. Icona del comentari de: LlunyDeCat a setembre 17, 2021 | 03:35
  LlunyDeCat setembre 17, 2021 | 03:35
  Cal llegir l'entrevista a dos patriotes perseguits (https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-alexis-codina-germinal-tomas-23s/) pels Espanyols per copsar que som davant d'una Nació dominada per Nazis i que Guàrdia Civil, Policia, etc són com els SS i la Gestapo. El més sorprenent és el comportament del Tripartit independentista i també dels Catalans. Però no m'hauria de sorprendre. Quan veia les imatges dels Espanyols apallissant dones i vells Catalans als Col.legis aquell 1er d'Ocubre 2017 vaig dir-me: "finalment els Espanyols han comès l'error fatal. Els Catalans es revoltaran massivament veient com atonyinen dones i vells". Però ningú no es va pas revoltar. I gran part dels líders varen presentar-se a la Justícia dels Nazis Espanyols. I varen declarar al judici en Espanyol ! Líders miserables i Poble mesell... amb excepcions. No heu pas entès que com feren en Churchill i en Roosveldt amb els Alemanys, amb el Mal només hi ha la Resistència i Destruïr-los, Anorrear-los. Només així us deixaran en pau. Quan siguin esclafats.
 3. Icona del comentari de: LlunyDeCat a setembre 17, 2021 | 03:49
  LlunyDeCat setembre 17, 2021 | 03:49
  La primera cosa que els Catalans haurien de fer (i llurs elits també) és reconèixer sense amagar-se que llurs Enemics Mortals són els Espanyols. Res de les collonades: "els nostres germans ibèrics (típic dels anarco-sindicalistes), ens estimem Espanya, etc). Jo no tinc pas cap germà ibèric. He conegut alguns Espanyols en alguns dels països on he viscut que no els agradava Espanya i que no hi volien tornar. Però és com hi hagué soldats Alemanys que eren membres de la Resistència Francesa ! Els Espanyols són l'Enemic i els Catalans no ho volen pas acceptar. Llur llengua imposada és l'Enemic, llurs Guàrdia Civils, Policies, jutges, periodistes, escriptors, polítics, empresaris, etc. Tots formen part del Conglomerat "A por Ellos" i no ho voleu pas reconèixer. Perquè si ho accepteu haureu de reaccionar i FER-LOS fora de la nostra Pàtria. Com feren els Aliats amb els Alemanys. Com feren els Algerians amb els Francesos.
  • Icona del comentari de: Ricard a setembre 17, 2021 | 10:00
   Ricard setembre 17, 2021 | 10:00
   Ho sento, però em temo que no hi ha espanyols, només castellans, quefa 4 dies inventen mots per justificar el seu imperi colonial ibèric fent fer passar bou per bèstia grossa. Nosaltres no som castellans i ells no són catalans. "Espanya" la van inventar com a paraula, però mai ha estat un fet nacional articulat. És la Castella imperial això que ells en diuen "Espanya". Només els catalans, ingenus, i hem cregut de manera sincera. I així ens ha anat...
  • Icona del comentari de: Donec Perficiam a setembre 17, 2021 | 11:30
   Donec Perficiam setembre 17, 2021 | 11:30
   Absolutament d'acord Lluny de Cat. Si en fa de temps que hauriem d'haber marxat cames ajudeu-me, per exemple quan va morir el dictador el 1975. Però el dictador prou s'en va encaregar de deixar les coses ben lligades, una Caspaña amb els mateixos falangistes que quan ell va gobernar, i una Catalunya, españolitzada, castellanitzada i aborregada. Després el Pujolet també s'en va encarregar durant 23 anys de gobern, que els catalanets no piulessim gaire (o gens) i ell pogués treballar amb els seus negocis. Mai podré entendre que els catalans, després de tanta trinxamenta durant 300 anys (es diu aviat...) no haguem tirat pel dret inclós matat per la nostra llibertat...però ja sabem que els que maten, sempre són els marits maltractadors i no hi han dones maltractades asesines oi?...(encara....)
 4. Icona del comentari de: adolf a setembre 17, 2021 | 07:41
  adolf setembre 17, 2021 | 07:41
  En relació a aquests " nouvinguts " , no utilitzi eufemismes, son persones que vingut il.legalment, ningú els ha anat a buscar ni els han dit que vinguin i que tindrien que estar amb les seves famílies i complits els 18 anys repatriats.
 5. Icona del comentari de: Narcís a setembre 17, 2021 | 08:49
  Narcís setembre 17, 2021 | 08:49
  Com a directora lo agrairia " comentari que vaig fer com a resposta a comentarista ' un català ' en la informació " conflicte intern al CAC " me'l posessin ( altres vegades no són publicats ..ino els hi dic pas res .. però aquest cop m'ha sabut més greu si cal per qui anava adreçat ) ! PD : pel que fa a allò dit pel Sánchez ' sense comentaris ' , co és, s'ha de ser força curt de gambals o made in spain per dir aquest infantilisme .. home bol sortir disparat del seu botxí i diu atendre opinió d'aquest ?
 6. Icona del comentari de: Narcís a setembre 17, 2021 | 09:34
  Narcís setembre 17, 2021 | 09:34
  Què es pot tractar amb qui sent el botxí diu també de votar .. quan allò que ens cal ( i urgentment ) és desempallegà'ns-e d' aquest ? I si hi afegim ser nació diferent en sa totalitat així origen, llengua/ idioma/ llenguatge, història, cultura , usos i costums i, perquè no dir-ho, economia . . . què nassos hi ha d' afí perquè ells hagin també de votar ? PD: aquest Sánchez digui clarament tenir por a son propi país ( això si no n' és un d' ells ! ) .. començant per malifetes que li pugui fer el seu propi poder judicial !
 7. Icona del comentari de: Ricard a setembre 17, 2021 | 09:55
  Ricard setembre 17, 2021 | 09:55
  L'única cosa que esquinça una societat es no deixar decidir els ciutadans les qüestions públiques, perquè sinó només queden les armes. Quan els castellans xenòfobs empren l'argument de l'"esquinçament social" per impedir que poguem decidir si volem el divorci, l'avortament, els impostos progressius o la indepedència politica nacional ens estan prenent, un cop més, per idiotes. Precisament votar és l'única manera d'evitar l'esmentat esquinçament! I és que la xenofòbia d'alguns els dur a dir barbaritats per justificar allò injustificable.
 8. Icona del comentari de: Junts ens roba el Patrimoni i als morts. Puigdemont robar es independentisme funerari. Junts lladres 3% o 15% a setembre 17, 2021 | 16:09
  Junts ens roba el Patrimoni i als morts. Puigdemont robar es independentisme funerari. Junts lladres 3% o 15% setembre 17, 2021 | 16:09
  GIRÓ, COMUNISTA de junts per robar, ha endegat una campanya per robarnos el patrimoni, com sempre ha fet Caixa.lladres. Aquest talós lladre Giro, ens roba amb patrimoni i successions miserables, aprofitant el genocidi de vells plan homrani.junqueras, 20.000 vells assassinats. Robar amb patrimoni, es de rucs. Vas a Madrid, i s'ha acabat de donar pinso al Giro. I a mes, ni iva, ni irpf, ni societats pagare per donar pinso al Comunista Giro i junts per robar. Total Ayuso no roba, Junts nomes sap robar, robar, i robar. Puigdemont ets comunista com el Maduro?
  • Icona del comentari de: Gerard Montserrat a setembre 17, 2021 | 18:48
   Gerard Montserrat setembre 17, 2021 | 18:48
   Sr. Giró, robar als catalans amb patrimoni i successions es just? La constitució diu que els espanyols tots som iguals, i es veu que els seus impostos RACISTES ALS CATALANS, CLARAMENT ANTICONSTITUCIONALS son un inventet de vosté per forrar a qui? CONSTITUCION O EL GOLPISTA RACISTA GIRÓ DE JUNTS.LLADRES DE WATERLOO. INDEPENDENCIA PER ROBAR? GOVERN DE LLADRES ANTICONSTITUCIONALS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa