Von der Leyen confirma “contactes” amb els talibans però els nega el reconeixement

Assegura que no hi haurà fons europeus per a l'Afganistan si els talibà no respecten els *DDHH

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha indicat que existeixen ara “contactes operatius” amb els talibans per a facilitar les evacuacions de la capital de l’Afganistan, Kabul, ara mateix sota control insurgent, però s’ha negat a reconèixer-los i els ha avisat que qualsevol fons de la UE estarà supeditat a la seva respecte als Drets Humans. Von der Leyen ha comparegut davant els mitjans a la base de Torrejón de Ardoz acompanyada del president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i del president del Consell Europeu, Charles Michel, on ha visitat les instal·lacions temporals d’acolliment de refugiats afganesos procedents de Kabul, ara mateix en un moment d’extrema tensió després de la reconquesta talibana del país.

La presidenta de la Comissió Europea ha volgut deixar molt clar que “cal diferenciar” entre el “contacte operatiu” que existeix ara amb els insurgents i la resta de consideracions polítiques. “Tenim contactes operatius amb els talibans en moments de crisis perquè parlem sobre com facilitar la sortida de la gent de Kabul. En aquests casos, per descomptat que fa falta un contacte i és important parlar per a salvar vides, però no hi ha converses polítiques ni reconeixement dels talibans”, ha assegurat.

Per això, Von der Leyen ha avisat que la Unió Europea suspendrà tots els fons d’ajuda a l’Afganistan tret que els talibà facin un exercici de respecte als drets dels civils i, en particular, els de les minories ètniques, dones i altres poblacions especialment vulnerables. “Els talibans han parlat d’un govern inclusiu i de respecte a les dones en el marc de l’Islam, sigui el que sigui que signifiqui això, però vull deixar clar que els 1.000 milions d’euros destinats per als pròxims set anys estan vinculats al respecte als Drets Humans, i el tractament de les minories i de les dones”, ha declarat Von der Leyen des de la base de Torrejón de Ardoz.

A continuació, ha garantit que “ni un sol euro de desenvolupament anirà a un règim que nega aquests drets“, després de recordar que la Unió Europea ja està rebent informacions sobre persecucions talibà als dissidents i col·laboradors internacionals malgrat les promeses realitzades pel grup. “Escoltem les paraules dels talibans però els mesurem pels seus actes”, ha indicat Von der Leyen, qui ha indicat que l’operació militar a l’Afganistan i els anys que la comunitat internacional ha passat aquí “no han estat en va”. “Generacions han pogut estudiar a l’Afganistan i hem de protegir-les”, ha declarat.

Així mateix, la presidenta de la Comissió Europea ha afegit que la UE segueix fermament compromesa amb les ONG, atès que les necessitats humanitàries s’han multiplicat en un país amb 3,7 milions de desplaçats interns, 80 per cent dones i nens. “Hem d’assegurar-nos que arriben assegurances a les seves llars o tenen perspectives per a sortir”, ha indicat.

Donat l’augment de les necessitats humanitàries, Von der Leyen ha indicat que la Comissió té previst incrementar la partida d’ajuda actual per al país centreasiàtic i “aviat” presentarà una nova proposta. Von der Leyen ha aprofitat per a “agrair els estats membres que acullen refugiats en les seves família”, en particular Espanya, l’acolliment de la qual d’aquestes persones és “un exemple de l’ànima europea” en temps de necessitat davant la situació actual, que va descriure de totes maneres com “una tragèdia i un sever cop per a la comunitat internacional”.

Comentaris

  UE TERRORISME TALIBÀ 21/08/2021 4:39 pm
  UE TANCAMENT JA, forradors de talibans. Paguem impostos per forrar els talihans
  Doctor Strangelove 21/08/2021 5:58 pm
  Aquesta senyora ha dit que Espanya és un exemple de solidaritat i democràcia per a tot el món! Això se us ha oblidat, oi? Doc.
  Vendetta 21/08/2021 10:12 pm
  Diners? Per les ratas racistes y misogenes?. Ke covars semblan botiflers jo proposo bombas atomikes
  UE TERRORISME TALIBÀ 22/08/2021 5:52 am
  UE ja nomes res mes que un femer de feixistes, vividors i parasits. Merkel ha destrossar EUROPA

Nou comentari