Madagascar pateix fam i sequera a causa del canvi climàtic

Els locals de l'illa afrcana sobreviuen menjant fulles, fang o cuir

Madagascar pateix la primera fam en el món provocada directament per l’escalfament global. El sud de Madagascar està experimentant la seva pitjor sequera en quatre dècades, amb més de 1,14 milions de persones que s’alimenten de manera insegura, així ho va explicar un funcionari de L’ONU des de la regió. Squesta sequera extrema està portant l’illa a una situació de misèria extrema. Així ho ha explicat l’ONU en un comunicat.

A falta d’aliments, els malgaixos es veuen obligats a menjar fulles, fang i fins i tot sabates.

Amb la finalitat de transformar l’illa, el president de Madagascar, Andry Rajoelina, ha posat en marxa 140 grans projectes en agricultura, subministrament d’aigua, obres públiques i sanitat. Aquests projectes han de servir per impulsar l’economia interna de l’illa i ajudar a treure de la pobresa a les més d’un milió de persones que es troben en aquesta situació a l’illa de Madagascar.

Lova Hasinirina Ranoromaro, Cap de Gabinet del mandatari, explica que “Rajoelina vol que aquests projectes tinguin un impacte real d’aquí a 18 mesos. Estem parlant, per descomptat, de carreteres, tenint en compte el temps de construcció, però també d’un sistema de transport de gas per canonada, que s’iniciarà al gener”, explica. Un dels principals problemes de Madagascar —i de molts països o regions subdesenvolupades— és la falta d’una xarxa de carreteres i transports que ajudin a impulsar les economies i els mercats locals.

En l’actualitat, Madagascar és un dels països més pobres del món. Segons el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU, la situació que es viu a l’illa és límit, i la fam afecta a més d’un milió de persones. S’estima que 14.000 persones ja es troben en condicions catastròfiques, coneguda com la Fase 5 IPC, que es duplicarà a l’octubre.

“Hi ha hagut sequeres a Madagascar que han empès les comunitats fins a la vora de la fam”, va explicar el responsable de l’ONU a Madagascar. Atenent el sofriment de les famílies i les persones que moren de fam greu, va explicar que “això no és per la guerra o el conflicte, sinó pel canvi climàtic”. Tot i que aquesta zona del món no ha contribuït al canvi climàtic, “estan pagant el preu més alt”, ha afegit.

Nou comentari