El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Macron i Le Pen passen a la segona volta de les eleccions franceses
  • CA

 

Emmanuel Macron i Marine Le Pen han estat els dos grans vencedors de la primera volta de les eleccions presidencials franceses i s’enfrontaran cara a cara en la segona volta que tindrà lloc d’aquí a dos diumenges, el pròxim 7 de maig. El líder del moviment ‘En marxa!’ ha estat finalment el vencedor, tot i que per una diferència mínima amb la seva contrincant. Macron ha obtingut el 23,50% dels vots (amb un 90% de vots escrutats), mentre que Le Pen ha rebut el suport d’un 22,07%. El partit dels Republicans, liderat per François Fillon, ha estat el tercer amb el 19,74%, mentre que Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, ha acabat quart, obtenint el 19,47% dels sufragis.

 

Així hem seguit la jornada electoral

 

No hi ha hagut sorpreses i finalment els dos candidats que partien com a favorits en els sondejos han acabat imposant-se en unes eleccions presidencials històriques. Històriques perquè cap dels dos partits tradicionals, la dreta republicana i els socialistes, han accedit a la segona volta. Des de fa 40 anys, els dos partits clàssics de dreta i esquerra havien alternat presidències. A partir del 7 de maig això canviarà. Qui té tots els números per ser el pròxim president és Emmanuel Macron, que segons els sondejos serà el candidat més votat amb més d’un 60% dels vots. Fillon i Hamon ja han demanat el vot per la candidatura de l’exministre socialista.

 

 
Marine Le Pen dóna les gràcies als seus seguidors | @FN_officiel

 

Macron vs Le Pen

 

Macron, que ha estat el darrer a parlar durant la nit electoral, ha demanat als seus compatriotes unitat perquè “França sigui una nació més forta” dintre d’una Unió Europea que, ha puntualitzat, “ha de protegir” i que “França ha de refundar”. El líder del moviment ‘En marxa!’, que si finalment es converteix en president, haurà de construir un partit amb totes les lletres per guanyar també les eleccions parlamentàries del juny, ha insistit amb què cal formar majories: “En un any hem canviat la política francesa. Ara la meva tasca és reconciliar França perquè així pugui presidir aquest país”, ha reconegut.

 

Marine Le Pen, per la seva banda, s’ha presentat com la “candidata del poble” i ha apel·lat al sentiment nacional per demanar el vot en la segona volta: “Faig una crida a tots els patriotes, sigui quin sigui el seu origen, que em votin ara, sense ressentiment. Faig una crida a la unitat nacional, a acollir-los fraternalment”. Le Pen, que no s’ha estès gaire, sí que ha remarcat la importància de la votació del 7 de maig: “És essencial el que està en joc: la supervivència de França”. És la segona vegada en la història que el Front Nacional arriba a la segona volta d’unes eleccions presidencials. El 2002, el seu pare, Jean-Marie Le Pen, va ser la segona força més votada en la primera volta, però va ser derrotat amb claredat en la segona per Jacques Chirac.

 

Estimacions d’Ipsos-Sopra per a la segona volta | Ipsos-Sopra
Nit també de cares llargues

 

Malgrat que després de guanyar les primàries era el principal candidat a la presidència, François Fillon ha estat incapaç de superar el trasbals que va suposar per a la seva campanya l’escàndol dels sous ficticis de la seva dona. Així ho ha reconegut en el seu discurs: “Aquesta desfeta és la meva”, ha assegurat, abans de pronunciar unes paraules que han sonat a comiat: “Mai oblidaré els meus partidaris”. Amb tot, ha demanat que la dreta es mobilitzi en les eleccions legislatives del juny i ha demanat el vot a Macron: “L’abstenció no la porto en els meus gens, sobretot quan el FN s’acosta al poder. Us asseguro que l’extremisme només pot portar desgràcia a França”.

 

Fillon després de votar aquest diumenge | Reuters/EP

 

Jean-Luc Mélenchon, per la seva part, no ha pogut culminar l’espectacular remuntada que ha protagonitzat en les darreres setmanes de campanya. El candidat de l’esquerra radical, malgrat rebre l’escalfor de milers de persones en els seus multitudinaris mítings, també s’ha quedat a les portes de passar a la segona volta: “Podem sentir-nos orgullosos del que hem fet i el que hem organitzat. Us demano que continueu units. Tots vosaltres, les persones i la gent, sou un matí nou que comença a aixecar-se, fidels al lema de la república, llibertat, igualtat i fraternitat”. Mélenchon ha evitat demanar el vot per cap dels dos candidats, motiu pel qual ha rebut una allau de crítiques.

 

Més agra encara ha estat la jornada electoral per al socialisme francès i pel seu candidat, Benoît Hamon, que ha obtingut un paupèrrim 6,20% del total de vots. Hamon ha trigat poquíssim a reconèixer la seva derrota, però ha alertat que no defallirà i que no pensa dimitir: “El combat continua en la segona volta i en les legislatives. No abandonaré mai, és el deure de l’esquerra i el combat de la meva vida”. Com Fillon, també ha demanat el vot per Macron: “Le Pen és un enemic de la república”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa