La líder del Partit Laborista de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha guanyat les eleccions al país per àmplia majoria. La fins ara primera ministra podrà governar en solitari després d’obtenir gairebé la majoria absoluta en vots –el 49,1% de vots amb el 99,6% escrutat-. Això farà que pugui governar en solitari, després que el suport a les urnes es tradueixi en 64 escons dels 120 que hi ha. Ardern, molt aplaudida per la seva gestió de la pandèmia, ha agraït la confiança de la ciutadania durant el discurs després de conèixer els resultats i ha remarcat que els laboristes han rebut el suport més alt en gairebé 50 anys.

És el primer cop que un partit pot governar amb majoria absoluta des que es va introduir la reforma electoral el 1996.

Els conservadors del Partit Nacional, liderats per Judith Collins, s’han quedat a prop del 27% dels vots, mentre que l’ACT ha obtingut un 8% dels vots i els verds un 7,6%. El Partit Maori ha aconseguit entrar a la cambra amb un escó.

Referèndums

A banda de les eleccions, a Nova Zelanda s’han celebrat dos referèndums aquest dissabte, un per donar l’opció de mort assistida a persones en situació terminal i un segon per decidir legalitzar el cànnabis per a ús recreatiu. En aquest darrer cas, però, si guanyés el ‘sí’ no s’aplicaria directament sinó que caldria que el govern entrant ho aprovés.

No s’anunciaran resultats preliminars dels referèndums fins el 30 d’octubre i els definitius seran públics el 6 de novembre.

Nou comentari

Comparteix