El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Greus aldarulls a Londres durant les protestes per l’assassinat d’una dona a mans d’un agent

Al sud de Londres s’han viscut moments de tensió i aldarulls entre la policia i els manifestants, arran de l’intent dels agents de desconvocar una manifestació en memòria de Sarah Everard, una jove assassinada a principis de mes per un policia. De fet, polítics de tot l’espectre britànic han criticat la intervenció de les forces de seguretat a la manifestació, en la qual finalment s’han produït greus disturbis.

La vigília per Everard va ser desconvocada per l’entitat que l’organitzava després que la policia advertís que suposaria una infracció de les restriccions imposades per a evitar contagis de coronavirus. Tot i això, centenars de persones es van reunir al parc de Clapham Common, al sud de Londres. Fins i tot va ser present Catalina de Cambridge, esposa del príncep hereu britànic, Guillermo. Els aldarulls van començar quan va escalar la tensió entre els manifestants i els agents i la policia va optar per dissoldre la marxa.

El líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, ha qualificat de “profundament pertorbadores” les imatges difoses de policies emportant-se per la força a dones participants. “Les dones volien retre homenatge a Sarah Everard. Haurien d’haver pogut fer-ho pacíficament. Comparteixo la seva ira i malestar per la gestió que s’ha fet”, ha argumentat.

En el mateix sentit, el líder del Partit Liberal Demòcrata, Ed Davey, ha criticat la “terrible” intervenció policial que “va causar danys i ferides”. “Hi ha milions de dones enfadades i amb pena per l’horrible assassinat de Sarah Everard. Els milions d’actes d’agressió que sofreixen les dones diàriament és el motiu d’aquesta vigília”, ha indicat. El diputat conservador Steve Baker ha titllat l’escena d'”atroç” i ha demanat canviar la llei de confinament.

Everard va desaparèixer quan tornava a la seva casa, cap a les 21.00 del dimecres 3 de març, després de visitar a unes amigues al barri de Clapham, al sud de Londres. El seu cos va ser localitzat una setmana després en una zona boscosa del comtat de Kent, al sud-oest del país on va ser detingut l’agent sospitós, Wayne Couzens. Les restes mortals van ser identificades el divendres.

La policia defensa la seva actuació

La policia britànica ha defensat la seva actuació en reprimir amb violència la concentració de centenars de dones a Londres per a protestar contra la violència masclista després de la mort de Sarah Everard. “Es van prendre mesures quan va ser necessari”, ha defensat la comissionada adjunta de policia, Helen Ball. “Centenars de persones estaven molt juntes i hi havia veritable risc de transmissió de coronavirus”, ha argumentat.

“La policia ha d’actuar pel bé del públic, perquè la pandèmia no ha acabat, i els agents van parlar amb les manifestants durant molt de temps per a explicar la situació”. Ball ha lamentat que “un petit grup va començar a cantar contra els agents, a empènyer-los i a llançar-los objectes”. Les concentrades, segons l’agent, van cridar “Vergonya” quan la Policia va començar a reprimir a algunes de les assistents, i el grup “Reclameu els carrers”, un dels banderers de les manifestacions, ha repudiat les imatges que exhibeixen “com els agents acaben reduint a les dones durant una vigília contra la violència masclista“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa