El Govern reclama a l’Estat l’expedició “urgent” de visats per a afganesos que necessiten protecció

La consellera recorda en una carta al ministre Albares la disposició de Catalunya a acollir refugiats

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reclamat al govern espanyol l’expedició “urgent” de visats humanitaris per als afganesos que necessiten protecció internacional arran de l’ascens dels talibans. En una carta al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, Alsina demana que es prenguin “les mesures necessàries per minimitzar el patiment de la població i garantir el respecte als drets humans” a l’Afganistan. En aquest sentit, i per “afavorir la celeritat i l’eficàcia” de la repatriació de ciutadans que haurien de sortir urgentment del país asiàtic, el Govern facilita al ministeri una llista de les persones que li consten que requereixen un visat humanitari.

A la missiva, a la que ha tingut accés l’ACN, Alsina també remarca que és “obligació” del ministeri d’Exteriors “activar immediatament la repatriació de qualsevol català o catalana” que la necessiti, així com dels familiars de residents a Catalunya que hagin de sortir urgentment al país. De fet, és el govern espanyol el que té la competència i el deure de saber localitzar aquestes persones, apunten des de la Generalitat. 

Alsina diu al ministre Albares que per garantir la sortida immediata de l’Afganistan de col·lectius vulnerables i que estan en risc de mort cal que l’Estat adopti “totes les mesures al seu abast“. En concret, recorda especialment “la situació de les dones i les nenes afganeses, de les persones LGBTI+, i d’aquelles persones -i les seves famílies- que han col·laborat amb països, institucions o ONG i les vides dels quals ara corren especial perill”. 

La consellera expressa la preocupació del Govern per la situació generada a l’Afganistan i demana “treballar perquè la comunitat internacional actuï de forma immediata, i fent ús de totes les organitzacions i agències internacionals rellevants per garantir la seguretat del poble afganès en totes les seves dimensions i evitar un retrocés irreversible dels seus drets i llibertats, especialment en el cas de les nenes i les dones”. Alsina aposta per una “resposta política multilateral, especialment des de la Unió Europea, l’ONU i l’OTAN” i celebra la declaració conjunta d’una setantena de països reclamant que es permeti la sortida segura de l’Afganistan a totes les persones que ho vulguin. 

La consellera recorda la disposició de Catalunya a acollir persones procedents de l’Afganistan, i remarca que, de fet, és una “obligació humanitària de solidaritat internacional”. Alsina també informa el ministre que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament està treballant per impulsar “l’esforç col·lectiu d’ajuda i cooperació a l’Afganistan” i s’obre a cooperar activament en futures iniciatives que puguin sorgir a nivell internacional.

Comentaris

  fat boy 17/08/2021 12:10 pm
  Els catalans som els que necessitem proteccio. Proteccio dels talibans espanyols.
  Miren 17/08/2021 2:44 pm
  Una conselleria d'exteriors crec que hauria de tenir una visió més global de les situacions en què ens trobem. Sinó sona una mica a fantasmada. A més de visats per als afganesos, crec que també hauria de demanar que acullin els nens que van retornar al Marroc i per descomptat regularitzar els que ja tenim aquí.
  ERC.JUNTS per robar als catalans 17/08/2021 5:34 pm
  Robar als catalans amb mes impostos es l'unic que sap fer EL GOVERN FERROVIALMdel bufonet ARAGONES, elmcarpanta del quinqui JUNQUERAS DE homrani
  Rocacorba 17/08/2021 9:37 pm
  No ho entenc. Ara, a casa hi ha tantes necesitats, de gent de casa, com poden tenir els inmigrants. No ho entenc. Gent gran amb una pesiò molt petita, perque o be no han travallat a fora, o be si han traballat, els han cotitzat molt poc. Manquen diners, per sanitaris, escoles, medicament, assistent per a gent gran, pagar subbencions per l'instal-laciò d'ascensors, el termini mig per cobrar, es de dos anys. hi tantes i tantes prestacions, que tindriem els CATALANS, sino paguesima tanta i tante gent, que cobre d'oficines publiques, politics, alcaldes, regidors, molts per no fotre res. La feina la fan el personal, que com a molt cobre 1.000 € / mes. Fora xiringuitos, a traballar tothom i cobrar el sou just.

Nou comentari