El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Biden envia els primers 3.000 soldats a l’est d’Europa
  • CA

La tensió entre Rússia i Ucraïna està en un punt crític i el president dels Estats Units, Joe Biden ha enviat les primeres tropes per defensar els països de l’est d’Europa en cas d’atac per part de Rússia a Ucraïna. The New York Times ha explicat la decisió del president dels Estats Units i ha afirmat que l’objectiu principal d’aquests efectius desplaçats és reforçar la seguretat d’alguns dels països membres de l’OTAN a la regió. Aquests soldats aniran destinats -en la gran majoria- a Polònia, Alemanya i Romania.

El Pentàgon ha declarat que aquestes tropes en cap cas “lluitaran a Ucraïna” i ha afegit que “pretenen donar suport” als aliats de l’OTAN. En concret, s’enviaran unes 2.000 tropes a Polònia i Alemanya en els pròxims dies. A més, tal com ha explicat en un comunicat el Pentàgon es mouran a Romania uns 1.000 efectius nord-americans que actualment es troben territori alemany.

Aquesta nova declaració d’intencions per part dels EUA ha arribat despés que el president rus, Vladimir Putin, recriminés a Washington que no estaven escoltant les seves demandes i que simplement no tenien cap inquietut per dialogar. I és que setmanes abans, els Estas Units juntament amb la col·laboració de l’OTAN enviaven un document a Putin que -teòricament- obria la porta al diàleg: “Estem analitzant al detall la resposta escrita que vam rebre dels EUA i de l’OTAN el 26 de gener, però ja està clar, vaig informar el primer ministre al respecte, que s’han ignorat les principals preocupacions de Rússia”, va dir dimarts Putin, que de totes maneres, ha assegurat que vol continuar dialogant.

En l’últim mes, Moscou ha mantingut diverses rondes de negociacions amb Washington i l’OTAN on ha exigit garanties que els ucraïnesos no formaran part de l’aliança militar atlàntica. Tant els Estats Units com l’OTAN han reiterat contínuament que no tancaran la porta a cap país. Seguint aquest context, més de 100.000 soldats russos estan desplegats des de fa mesos a la frontera amb Ucraïna, prop del Donbas, territori parcialment controlat per rebels prorussos. Incapaç d’avançar per la via diplomàtica, l’OTAN està reforçant la seva presència militar a l’Europa de l’est, especialment al Mar Negre i al Mar Bàltic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa