Raül Romeva, entrevistat per Risto Mejide a Lledoners

Risto Mejide comença la setmana amb una autèntica bomba a ‘Todo es mentira‘. El presentador s’ha traslladat fins a la presó de Lledoners, des d’on anunciava que havia entrevistat un pres polític. Després de deixar amb la intriga durant tot el cap de setmana, ‘Nius‘ ha tret a la llum la identitat: Raül Romeva.

Aquest dilluns el programa de Cuatro emetrà les seves declaracions, respostes a unes preguntes que buscaven saber com es troba, com és la seva rutina a presó o què pensa de la situació actual a Catalunya. Amb aquesta jugada, Risto pretén fer un rècord d’audiència molt necessari. Caldrà veure com reaccionen els teleespectadors, que ja li han dedicat unes crítiques ferotges fins i tot abans de l’emissió. 

Ja s’ha publicat la transcripció completa de l’entrevista a Romeva, el que ens permet saber què serà el més destacat. Sobre la seva rutina a presó, ha volgut deixar clar que és com la de qualsevol pres: “Em llevo a les 06:15h, faig els meus exercicis físics i de meditació, netejo i ordeno la cel·la. Baixem a esmorzar i comencem les activitats que tenim assignades, ja sigui de neteja dins i fora del mòdul o de dinamitzar activitats esportives. Després de dinar, torno a la cel·la per un nou recompte i a la tarda més o menys el mateix, fins a l’hora de sopar. A les 20 h tornem a la cel·la, fins a l’endemà. El temps que passo a la cel·la el dedico a llegir i escriure, fonamentalment”. 

Considera que la presó l’ha fet més fort i més convençut que davant d’un conflicte polític, “el que toca és fer política”: “La meva convicció es basa en aplicar el principi democràtic. A aquest principi no puc ni vull renunciar. Fer un referèndum no és cap delicte, no està contemplat en el codi penal”. 

“És clar que sóc un pres polític, la prova és que aquells companys que van fer el mateix que nosaltres però que en un moment van optar per abandonar la política, van quedar en llibertat. Només els que van seguir en polític van continuar o van tornar a entrar a presó, com el meu cas”, explica. També ha tingut paraules per Pedro Sánchez: “Fins i tot des de presó li demano que sigui valent i capaç de generar per Espanya un projecte alternatiu a aquest estat, que s’ha negat a escoltar, parlar i arribar a acords”.

“Mai no vaig prometre camins de roses ni fórmules màgiques. Quan tens davant un mur cec i sord, a vegades has de buscar camins que tenen conseqüències negatives”, afirma. Li ha valgut la pena acabar a presó? “Sí si és per defensar alguna cosa en el que creus firmament, que en el meu cas és el principi democràtic. Tot i el mal que ens infligeix aquesta situació a nosaltres i a les nostres famílies, comptem amb un suport popular enorme i que els nostres fills estiguin orgullosos de nosaltres”. 

Risto Mejide

Cuatro

“Ja fa gairebé dos anys d’una presó preventiva injustificable sota qualsevol punt de vista, moral, ètic, polític o fins i tot judicial. Una sentència justa només pot ser l’absolució”. 

Nou comentari