El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
José Luis Moreno presenta l’aval hipotecari de la fiança de 3 milions d’euros per evitar la presó
  • CA

El productor audiovisual José Luis Moreno ha presentat aquest dijous a l’Audiència Nacional la documentació que acredita l’aval hipotecari obtingut per a cobrir la fiança de 3 milions d’euros que li va imposar el jutge Ismael Moreno per a evitar el seu ingrés a la presó provisional, en el marc de la ‘Operació Titella’, on s’investiga una presumpta estafa de 50 milions d’euros. Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, Moreno ha lliurat la documentació de la fiança hipotecària poc abans que s’esgotés el temps per a fer-ho: les 15.00 hores d’aquest 8 de juliol. Ara, ja sense terminis peremptoris, l’Audiència Nacional designarà perits perquè taxin les propietats presentades com a aval a fi de verificar que cobreixen l’import exigit.

Les mateixes fonts han indicat que la fiança hipotecària implica, conforme estableix l’article 593 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim), que Moreno ha de aportar mitjançant hipoteca el doble de la quantitat que se li havia assenyalat inicialment, de manera que en lloc d’avalar 3 milions hauran de ser 6 milions.

Al principi, el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 2 li va sol·licitar una fiança de 3 milions mitjançant aval bancari o en metàl·lic per a continuar lliure, tot i que el ventríloc va recórrer aquesta decisió. En una resolució que s’ha conegut aquest mateix dijous, el jutge ha estimat parcialment la petició de Moreno, permetent-li la fiança hipotecària.

Volia llibertat provisional o fiança de 300.000 euros

L’empresari reclamava la suspensió d’aquesta mesura cautelar i la seva llibertat o, de manera alternativa, rebaixar la fiança a 300.000 euros per a evitar la presó provisional. El fiscal s’ha adherit parcialment al recurs de Moreno, tot i que defensant que la mesura cautelar “està plenament justificada” per la gravetat del delicte imputat i la pena relacionada, així com pel risc de fugida, que “batega amb tot el seu vigor”.

El Ministeri Fiscal entén que la pena a la qual podria ser condemnat Moreno suposa “un al·licient prou vehement” perquè fugi i que “les capacitats econòmiques” de les que “ha presumit”, i que ell mateix estima en 23 milions d’euros, facilitarien la seva eventual fugida. Per això, creu que els 3 milions de fiança estan justificats. No obstant això, al mateix temps ha donat suport al productor audiovisual en la seva petició al jutge que la fiança pugui dipositar-se mitjançant aval hipotecari, no només amb aval bancari o en metàl·lic.

Lleu modificació

El magistrat ha coincidit amb el fiscal que en aquest moment processal, quan arrenca la investigació judicial, han de ponderar-se al costat de la gravetat del delicte i la pena “altres dades relatives a les característiques personals de l’inculpat“, entre els quals ha esmentat “l’arrelament familiar, professional i social, les connexions en altres països i els mitjans econòmics dels quals disposa”.

Ismael Moreno ha reivindicat que “la quantia es va estimar conforme a les condicions econòmiques i possibilitats de l’investigat, i amb la finalitat que pogués ser efectivament constituïda”, valorant llavors com adequada la limitació que es fes amb aval bancària o en metàl·lic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa