El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
CaixaBank, Bank of Ireland i l’austríac BAWAG els bancs millors preparats
  • CA

En unes setmanes en les quals el sistema financer mundial ha estat en el punt de mira pels problemes de Credit Suisse i la fallida del Silicon Valley Bank, els analistes han posat la lupa en les ràtios dels bancs per a comprovar la seva robustesa financera, sent els nivells de liquiditat un dels indicadors més rellevants en els quals s’ha fixat el mercat. En aquesta línia, un recent informe publicat per Autonomous Research, institució referent a l’hora d’avaluar aquest aspecte, situa a CaixaBank, Bank of Ireland i l’austríac BAWAG com els bancs que lideren els nivells de liquiditat en els seus respectius països i se situen en el top 5 europeu.

CaixaBank és l’entitat europea que major Ràtio de Cobertura de Liquiditat (LCR) aconsegueix, amb el 291%, la qual cosa suposa un alt nivell de reserves en forma de diners líquids i lliures de càrregues per a convertir-se en efectiu. Els altres bancs líders als seus països són Bank of Ireland, amb un LCR del 221%, i l’austríac BAWAG, amb un 206%, que se situen en la tercera i la cinquena posició respectivament, segons Autonomous Research.

Espanya ocupa una posició privilegiada en el rànquing, ja que el segon i quart lloc de la taula l’ocupen Sabadell i Bankinter, amb un 234% i un 218% respectivament.

Aquestes xifres estan molt per sobre dels quals marquen les autoritats bancàries i el mercat, que fixa uns nivells de liquiditat per sobre del 100% i el 150%, respectivament, amb la finalitat de garantir la viabilitat del sistema financer. A la cua d’aquest rànquing se situen alguns dels bancs més grans d’Europa per capitalització borsària, com el francès BNP Paribas (129%), el britànic HSBC (132%) i l’holandès ING (134%).

En la mateixa línia, Goldman Sachs en el seu últim estudi sobre la banca europea confirma la bona salut del sistema, atès que l’LCR mitjà de les entitats que reporta el banc d’inversió a Europa era del 153% a la fi de 2022 i cap dels bancs analitzats incomplia el requisit del 100%. “En general, els bancs europeus tenen un excés de dipòsits”, indica l’entitat.

Davant la crisi del Credit Suisse, que ha estat adquirit finalment per part de l’UBS, el Banc Central Europeu (BCE) per boca de la seva presidenta Cristine Lagarde també ha insistit reiteradament en la resistència i la fortalesa de la banca europea que a diferència de l’anterior crisi financera compta amb “fortes posicions de capital i de liquiditat” per a afrontar possibles turbulències financeres.

Nivell de dipòsits

Altre indicador clau que aborda l’informe de Autonomous Research és el percentatge de dipòsits coberts en les entitats financeres, així, com més alt és l’indicador, més improbable és que hi hagi una fugida massiva de capitals. En aquest sentit, CaixaBank de nou és el primer banc d’Europa amb una major proporció de dipòsits garantits, amb una taxa que aconsegueix el 67%, seguit del BAWAG (66%), el Sabadell (64%), ING (63%), Lloyds (61%) i Intensa (60%), quan la mitjana entre els deu bancs amb la taxa més elevada se situa en el 60%.

En l’altra cara de la moneda, entre les entitats amb la taxa de dipòsits garantits més baixa per la seva tipologia de clients de major volum, es troba Credit Suisse, amb un 15%, així com Crédit Agricole, SEB, HSBC i Standard Chartere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa