El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El preu de la llum dispara l’IPC en un 6,7% interanual
  • CA

L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha augmentat aquest mes de desembre un 1,3% respecte el mes passat, de manera que la taxa interanual es dispara fins el 6,7%, més de dos punts que la taxa que s’havia registrat en el mes de novembre (5,5%). Es tracta, també, del nivell més alt que s’ha assolit mai en 29 anys, i es deu principalment a l’increment constant que ha patit el preu de la llum en els darrers mesos. ELs aliments també han augmentat de preu, però aquest augment de l’IPC es deu sobretot al preu de l’electricitat.

Segons informa l’Institut Nacional d’Estadística, amb aquesta dada de desembre, que es tracta de la més elevada des del mes de març del 1992, l’IPC encadena la seva dotzena taxa positiva consecutiva. Aquest organisme també destaca que en el comportament interanual de l’IPC destaca sobretot l’augment dels preus de l’electricitat. Ara bé, també cal assenyalar que els preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals han baixat de preu en el mes de desembre d’enguany, cosa que contrasta amb l’augment de preu que han patit en d’altres anys, com en el cas del 2020.

En aquest avançament de dades de l’Índex de Preus al Consum, l’Institut Nacional d’Estadística també incorpora una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) que va augmentar el mes de desembre quatre dècimes, fins el 2,1%, amb la qual cosa se situa quasi cinc punts per sota de la taxa de l’IPC general. Es tracta de la taxa més elevada de la subjacent des del març de l’any 2013.

Cal tenir en compte que aquest augment d’un 1,3% en aquest mes de desembre -un punt per sobre de l’ascens registrat en el mes de novembre- es tracta de la major pujada mensual de la inflació en un mes de desembre des de l’any 1983.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fi a gener 02, 2022 | 13:46
    fi gener 02, 2022 | 13:46
    Què fa la Generalitat per produir energia ecològica? Res

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa