Pressió empresarial per exigir el certificat Covid també als treballadors

L’entrada en vigor aquest divendres de l’ampliació del certificat covid UE per a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran –encara que s’hagi ajornat pel col·laptse tecnològic de la web La meva salut per obtenir-lo– ha deixat al descobert una paradoxa que els empresaris estan denunciant. Des de la patronal de la Petita i la Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), que reclama des de fa temps poder exigir el certificat als treballadors, s’ha traslladat al Govern la voluntat d’estendre el passaport a l’entorn laboral. Al·leguen que demanar el passaport als clients i no als treballadors, obligant-los a compartir el mateix espai, és una incoherència que, a més, va en contra de l’objectiu que persegueix la mesura: la creació d’espais segurs i de baix risc. Des d’un punt de vista sindical, però, les coses es veuen de forma diferent. La Intersindical, per exemple, defensa el dret del treballador a decidir si es vacuna i reclama als empresaris que compleixin amb les mesures anti Covid que les autoritats sanitàries estableixen. Des del camp del dret laboral, els experts opinen que és competència de l’Estat habilitar les empreses per demanar el certificat als treballadors.

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, explict a EL MÓN que l’organització ha traslladat al Departament de Salut, a través del consell de relacions laborals en una reunió de dimecres, la seva proposta perquè s’ampliï el certificat Covid de la UE a les persones treballadores en els centres de treball. El Govern creu, però, que la mesura s’allunya de les competències de la Generalitat i que hauria de debatre’s en el marc del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud com a mesura de salut pública estatal. De moment aquest òrgan no ha debatut aquesta qüestió. Els petits i mitjans empresaris han expressat que no poder demanar el certificat Covid als treballadors però sí als clients en un espai tancat “és una mesura incoherent”. Ginesta creu que la mesura “sembla poc lògica perquè aleshores el risc de transmissió no es redueix” en realitat.

Ginesta considera que hi ha “un error conceptual” en la discussió sobre aquesta mesura quan es considera que “demanar el certificat Covid és alterar els drets fonamentals”. El secretari general de Pimec ressalta: “Si hem de demanar-lo al client, també s’hauria de poder demanar al treballador“. “El que proposem és no entrar en la controvèrsia de si puc demanar el certificat a qui sigui, perquè el que creiem és que les mesures contra la Covid han anat en la lògica d’aconseguir espais de molt baix risc de transmissió”, apunta Ginesta. En aquest sentit, la Pimec creu que aquesta característica s’ha de perseguir en qualsevol espai, sigui una discoteca o una oficina petita d’una empresa. “Hi ha centres de treball a Catalunya on el risc de transmissió pot ser més alt que un restaurant”, remarca Ginesta.

Una persona mostra el certificat covid UE a l’entrada d’una discoteca a Barcelona / EP

En aquest context, el secretari general de la Pimec creu que el passaport Covid és “una mesura preventiva, que pondera l’interès col·lectiu i l’individual” i que “també s’ha d’aplicar al món del treball”. Ginesta recorda, a més, que les empreses tenen responsabilitats civils i penals si es produeix una situació de contagi en un centre de treball, de manera que si hi ha una mesura com el certificat que permet aconseguir un espai segur, “ponderant tots els interessos”, s’ha de poder aplicar. Des de la Pimec es critica l’argument dels sindicats, que consideren el certificat una intromissió de l’empresa en la privacitat dels treballadors. “És un argument que demostra no tenir coneixement de com funciona el mecanisme del passaport”, critica.

Rebuig sindical

El punt de vista de Ginesta no és compartit per alguns representants sindicals. Jesús Palomar, responsable de comunicació de la Intersindical, assegura en declaracions a EL MÓN que “la vacunació és una decisió personal i individual” i per tant des d’aquest sindicat no es considera que l’empresa “hi hagi d’entrar”. Palomar creu que les empreses “s’han de dedicar a altres coses”. Des d’aquest sindicat es destaca que hi ha persones que no es poden vacunar per qüestions de salut i a més que “tampoc hi ha cap normativa laboral o sanitària que obligui a vacunar-se”. La Intersindical insisteix que la vacunació és un “element de dada personal” que l’empresa “no hauria de conèixer”, de la mateixa manera que quan es fan reconeixements mèdics les companyies en desconeixen els resultats.

Palomar diu que, com a sindicat, no entren en si cal o no vacunar-se per respecte a una decisió individual, però defensen que el centre de treball “no pot exercir mesures de pressió o coercitives centrades en aquest dret a vacunar-se o no vacunar-se”. Aquest portaveu de la Intersindical també apunta que la Generalitat no té competència per decidir sobre aquest aspecte en un entorn laboral. En canvi, considera que les empreses tenen camp per córrer si compleixen les normatives que fixen les autoritats sanitàries, com ara facilitar distàncies i mascaretes al personal, separacions amb la ciutadania quan és un espai públic, renovació artificial de l’aire en espais interiors i fomentant el teletreball. “Hi ha mesures que són competència de les empreses que no s’han anat complint sistemàticament i ens sorprèn que una solució sigui demanar el certificat Covid”, afegeix Palomar, que també rebutja mesures de “segregació” com les del menjador de Seat, on es proposa separar vacunats i no vacunats. “Es poden crear estigmes i prejudicis entre companys de feina”, avisa. 

Col·lisió de drets

Pere Vidal, advocat laboralista, vocal del Grup de l’Advocacia Jove de l’ICAB i professor de la UOC, reconeix que la situació que s’està produint amb l’ampliació de l’ús del passaport és paradoxal pel que fa al “nivell de protecció que tenen els treballadors”, però explica que actualment no hi ha cap norma ni estatal ni autonòmica que permeti a les empreses exigir ni una vacunació obligatòria ni la presentació del certificat. “Han d’exigir el requisit als clients per poder accedir, però no el poden exercir sobre les treballadors”, constata. Per a Vidal, aquí hi ha un col·lisió de drets: xoquen el dret del treballador a la intimitat i al lliure desenvolupament de la personalitat amb el dret a rebutjar un tractament. “El màxim que poden fer les empreses és recomanar vacunar-se explicant les bondats de la vacunació en sectors determinats on els treballadors estan exposats al risc biològic, com podria ser un laboratori”.

“No es dicten normes que permetin als empresaris prendre mesures respecte als treballadors equivalents a les que han de prendre amb la clientela”, avisa Vidal, una situació que com han dit alguns experts ve donada pel fet que no es pot impedir a una persona que pugui treballar per guanyar-se la vida.

Comentaris

  jaux Novembre 28, 2021 | 00:48
  Quina pena que fot tot plegat, amb passaport o sense, estant matant el respecte i la llibertat en nom de la incompetència governativa, el control, la falsa governança, interessos de tot tipus i el culte al farmac. Saben perfectament que una pandemia es pot frenar d'altres maneres.
  Prou desinformar Novembre 28, 2021 | 01:01
  El risc de transmissió no disminueix ni amb certificat ni sense. Tothom contagia, amb vacuna o sense. Cap vacunat està més en perill pel fet d'entrar en contacte amb un no vacunat. Quants cops us ho han d'explicar?
  ciutadà Novembre 28, 2021 | 08:09
  Si aquesta fos l'única incoherencia, rai.......
  ciutadà Novembre 28, 2021 | 08:09
  Si aquesta fos l'única incoherencia, rai.......
  Albert Novembre 28, 2021 | 10:29
  Molt bé, que ho facin. Anem de pet a l'advocat.
  Jordi Vall d'Hebron Novembre 28, 2021 | 10:36
  Aquest Palomares, és el de la web estafa d' aprenambnosaltres.cat que factura la seva companya assessora immobiliària a la InterCSC i té el twitter capat per incomplir les normes bàsiques de twitter?
  Raül Novembre 28, 2021 | 11:01
  Anar de restaurant NO és un dret fonamental, el treball sí.
  Denúncia al canto Novembre 28, 2021 | 11:04
  Jo no he agafat el virus, que sàpiga, i treballo de cara al públic. Al final em vacunaré per que ens esteu obligant, però si després m'encomanen el virus, llavors denunciaré l'administració.

Nou comentari