Govern espanyol i sindicats pacten apujar les cotitzacions contra la patronal

Fumata blanca en la negociació de les pensions. El govern espanyol ha acordat amb els sindicats la pujada de les cotitzacions socials un 0,6% durant deu anys a partir del 2023 per pagar les pensions de jubilació de la generació més nombrosa, la del baby boom. De fet, ho ha acordat amb CCOO i UGT, els sindicats majoritaris, amb qui ja havia mantingut diverses meses de diàleg social, però sense la patronal. L’executiu i els sindicats han acordat que les empreses assumeixin un 0,43% de l’augment i els treballadors el 0,2% restant, segons han explicat fonts del diàleg social a l’Agència Catalana de Notícies. El principal escull dels sindicats era precisament la demanda que els empresaris es fessin càrrec del 0,5% de l’increment. Finalment, ho han pactat amb el ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá.

Per la seva banda, els empresaris ni tan sols han format part de la reunió d’aquest dilluns en què s’ha tancat l’increment. Així, la patronal no ha participat de l’acord en considerar que és “insuficient, no garanteix l’equilibri del sistema i caldran mesures addicionals en un futur per assegurar la seva sostenibilitat”, segons un comunicat. Consideren que “no és el moment d’augmentar els costos empresarials” i critiquen que la mesura “posa en risc la recuperació” post pandèmia.

Aquest dilluns era la data que sindicats i govern espanyol havien fixat per modificar l’anomenat Mecanisme d’Equitat Intergeneracional, que ha de substituir el factor de sostenibilitat aprovat pel PP i ha de garantir les pensions. Durant anys el fons per a les pensions es va omplir fins a arribar als 70.000 milions d’euros, però ara hi queden poc més de 2.000 milions d’euros. Aquest fons es començaria a fer servir a partir del 2030, quan el sistema ja no podria garantir les pensions als baby boomers, el grup majoritari.

El govern espanyol ha subratllat que aquest nou mecanisme combina diversos elements que “permeten repartir d’un mode equilibrat” entre generacions “l’esforç per reforçar el sistema”, un fet que, segons l’executiu estatal, evita “les retallades en la pensió inicial que suposava el Factor de Sostenibilitat, especialment entre els més joves”.

Comentaris

  Joan Roig Novembre 16, 2021 | 07:25
  Robar als empresaris es MADURO SANCHEZ.155, ESQUERRES PER LA MISERIA, LA POBRESA, JUNQUERISME I RATES
  Jo Novembre 16, 2021 | 09:12
  Això només és el principi, ara apujaran tots els impospos altre cop!
  fat boy Novembre 16, 2021 | 09:42
  D'alguna manera s'havien de pagar els nous 50 avions de combat. No ho pagaria el Fugao, no?.

Nou comentari