El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una empresa catalana crea una anàlisi de suor que substitueix la de sang
  • CA

La tecnologia ha fet avançar més que mai el sector salut. L’empresa Onalabs és l’exemple català de com amb la innovació podem canviar les regles del joc en el món sanitari. La companyia ha aconseguit crear unes anàlisis de suor que substitueixen les anàlisis de sang. Són proves completament indolors i amb la capacitat de recollir la mateixa informació que la sang. “És la primera tecnologia d’aquesta classe al país i nosaltres la tenim patentada”, explica Elisabet del Valle, directora general de la companyia. Ella i el seu soci, Xavi Muñoz, fa cinc anys que treballen per assolir allò que semblava gairebé impossible: desfer-se de les punxades d’una agulla a l’hora d’analitzar la nostra salut.

Aparentment, el producte que ha creat Onalabs sembla d’allò més senzill. Tal com explica la seva fundadora i directora general, “amb una polsera es pot analitzar tot allò que es necessita“. En aquest sentit, el monitoratge del pacient canvia completament, especialment els que necessiten anàlisis freqüents, ja que no calen desplaçaments a l’hospital o centre de salut, sinó que la polsera té la capacitat de gravar, analitzar i processar en temps real tot allò que passa dins del cos de la persona: “Els pacients poden anar a casa amb la tranquil·litat que estaran monitorats en tot moment”, afirma de Valle.

Aquesta tecnologia ja està patentada per la companyia catalana i les primeres proves s’han fet en un hospital de Badalona, on ja es troben en la última fase de la validació. De moment, s’ha provat amb èxit en un assaig amb pacients sans i, segons Del Valle, “ara és el moment de començar el testatge en pacients malalts”. Gràcies a la seva tecnologia no només s’avança en les teràpies no invasives, sinó que es redueixen els costos per als hospitals, ja que l’hospitalització i les tècniques i anàlisis són un cost addicional per als centres mèdics: “Segons les nostres dades, l’estalvi seria d’un 70% dels costos per als hospitals”, diu la fundadora i directora general.

L’ús que es pot fer d’aquesta tecnologia pot passar pels pacients esporàdics, però sobretot se centra en la gent que pateix malalties cròniques o la gent gran. Seguint aquest context, Onalabs crea aquesta polsera perquè el pacient pugui està controlat pel metge en tot moment. S’eliminen així les visites a l’hospital, les esperes per les anàlisis i sobretot el dolor constant de les pràctiques invasives tal com les coneixem: “No té cap classe de repercussió per al pacient”, explica la fundadora de l’empresa.

A més, el braçalet és completament opac, és a dir, el pacient no veu cap mena d’alteració i no provoca cap malestar en la persona que la porta. Simplement, si algun paràmetre canvia la tecnologia avisa al moment al metge que porta el cas perquè pugui actuar. Tanmateix, amb les persones grans, el mateix braçalet pot enviar un avís als familiars perquè puguin tenir controlats a distància els més grans de la família.

Tecnologia transversal: monitoratge esportiu i diabètic

Onalabs no ha volgut només centrar-se en un àmbit, sinó que el seu invent és aplicable a altres disciplines, com per exemple el seguiment esportiu. D’aquesta manera la companyia també ha patentat un cinturó per al pit que mesura el lactat –sal de l’àcid làctic–, el principal marcador del rendiment muscular: “L’àmbit de l’esport també el veiem com un mercat poc explorat i un bon candidat per la nostra tecnologia“, explica Del Valle. És per això, que han començat les proves amb el CAR de Sant Cugat per comercialitzar el seu producte en el sector esportiu.

També han començat les investigacions per al monitoratge de les persones amb diabetis, ja que actualment només hi ha una tècnica amb petites puncions per mesurar la quantitat de sucre en sang. Onalabs podria aconseguir obtenir la mateixa informació amb la qual ja sembla la seva filosofia: les teràpies no invasives. “Creiem que podem marcar un abans i un després en aquesta classe de tractaments”, descriu la fundadora i directora general de la companyia catalana.

Una visió internacional començant per Andorra

Tot i que Onalabs és una companyia 100% catalana i ha creat la seva tecnologia al país, la seva visió és completament internacional. En aquest sentit, volen compartir el seu coneixement per convertir-se en un referent del monitoratge no invasiu a tot el món. La seva prova pilot més gran, però, no serà a Catalunya sinó a Andorra i per una raó molt senzilla: poden provar amb tota la població. “Tenim un acord amb Andorra que ens permet fer un testatge massiu del nostre producte en tota la població del país“, afirma de Valle.

Onalabs es converteix així en la primera companyia catalana capaç de canviar les normes i intentar millorar les teràpies dels pacients crònics, però també de la gent gran i pròximament els esportistes i els diabètics. Amb tot, la companyia té la fórmula per acabar convertint-se en una empresa coneguda mundialment, però amb arrels catalanes. Tal com descriu la seva fundadora: “L’objectiu principal del projecte és cobrir les necessitats més bàsiques de la sanitat utilitzant la tecnologia“.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: English Spoken a febrer 14, 2022 | 20:19
    English Spoken febrer 14, 2022 | 20:19
    ¿"Monitorar" vol dir el mateix que controlar o valorar (nosaltres mateixos o els metges, respectiovament ?
  2. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 15, 2022 | 08:33
    ciutadà febrer 15, 2022 | 08:33
    Aviat ho aconseguirant analitzant saliva en dejú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa