El govern posarà en marxa un projecte que permetrà que aquells usuaris que creïn la seva energia la puguin compartir a través de blockchain “de manera segura” i “sense intermediaris”. Això és el que ha anunciat aquest dijous la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una comissió parlamentària en la qual ha explicat les línies d’actuació del departament. Chacón ha assegurat que, a través del projecte IoCAT, aquells que generin la seva energia la podran emmagatzemar en bateries i compartir-la a canvi d’una recompensa en forma de criptomoneda, que es crearà pròximament amb l’objectiu d’impulsar l’autoconsum fotovoltaic. El projecte està en fase de “disseny” i s’implantarà amb la col·laboració dels ajuntaments. Durant la compareixença, la consellera d’Empresa també ha afirmat que l’aprovació del Pacte Nacional per a la Universitat i la Recerca és una de les prioritats del departament i ha reiterat la seva aposta per reduir les taxes universitàries.

 

Chacón ha reiterat el compromís del Govern amb l’objectiu establert per la Unió Europea que el 32% del consum energètic el 2030 provingui d’energies renovables. La consellera d’Empresa ha reconegut que actualment Catalunya està “lluny d’aquest objectiu” i que cal fer “un gran esforç” per augmentar el pes de l’energia solar i eòlica. Per tal de fer-ho, Chacón ha assegurat que el departament impulsarà mesures per facilitar la instal·lació de projectes d’energia eòlica i solar fotovoltaica d’entre 1 i 10 megawatts de potència. 

 

Pel que fa a les universitats i a l’àmbit de la recerca, Chacón ha dit el Pacte Nacional per a les Universitats i la Recerca pretén establir els fonaments d’un nou sistema de finançament de les universitats. La consellera d’Empresa ha afirmat que el sistema ha de garantir l'”equitat” i que el finançament públic ha de mantenir-ne la “qualitat”. A més, ha reclamat a l’Estat que compleixi amb la sentència que diu que la gestió de les beques correspon a la Generalitat.

Aposta pel Pacte Nacional per a la Indústria 

 

Chacón ha reiterat la seva aposta per “seguir” el Pacte Nacional per a la Indústria i ha dit que el seu departament “defensa un model de creixement sostenible, integrador i innovador”. A més, ha manifestat la voluntat del departament d’augmentar el número de treballadores en la indústria, que segons ha assegurat el 2016 es trobava en el 28,5%. 

 

En aquest sentit, ha dit que el Govern vol “impulsar la indústria 4.0 a les empreses”. Chacón ha fet un especial esment a les pimes i ha remarcat que han de conèixer “la revolució digital”. Ha proposat que el departament faci un “acompanyament” a les empreses pel que fa a la transformació digital i ha anunciat la creació del Catalonia Hub Tech, un programa que té l’objectiu d’agrupar i impulsar l’activitat econòmica en l’àmbit de les noves tecnologies. 

 

Pel que fa al turisme, el Govern impulsarà un nou Pla Estratègic de Turisme, així com un Pla de Màrqueting amb l’objectiu que Catalunya segueixi sent una “potència turística”. Segons Chacón, el Pla Estratègic de Turisme apostarà per la “qualitat” i la “diversificació de l’oferta” i inclourà set eixos estratègics dels quals es desprenen 93 accions diferents que s’aplicaran fins al 2022. 

 

A més, el Govern prepara un Decret de reglament de turisme de Catalunya. Segons ha comentat la consellera d’Empresa, aquest regularà, entre altres qüestions, els habitatges turístics que són l’habitatge principal del titular i que es comparteixen com a servei d’allotjament a terceres persones a canvi d’una contraprestació econòmica.

L’oposició critica la no menció dels trasllats de seu social d’empreses

 

Els grups de l’oposició han retret a la consellera d’Empresa que no hagi mencionat els trasllats de seu social d’algunes empreses durant la seva primera intervenció a la comissió. Des del grup de Ciutadans, la diputada Luz Guilarte han demanat a Chacón que “s’ocupi de la formació professional dual”, han criticat la poca inversió en investigació a Catalunya i han reclamat a la consellera que abordés el “cost econòmic” del trasllat de seus socials d’empreses i dels projectes que finalment no s’han instal·lat a Catalunya, com l’Agència Europea del Medicament. 

 

La diputada del grup socialista Alícia Romero ha demanat que “es posi el coneixement al centre de l’economia” i ha insistit que l’augment de les taxes universitàries “redueix la igualtat”. A més, ha reclamat un “pla” perquè les empreses que han traslladat la seu social a altres territoris “tornin” a Catalunya. 

 

Per la seva banda, el president del grup de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, ha criticat la falta de “model” del Govern i l’ha retret que no hagi mencionat quina és la posició del Govern sobre els models d’economia que proposen empreses com Uber o Cabify. Des del grup de la CUP, el diputat Vidal Aragonès han demanat la creació d’una banca pública, que es fomenti la indústria perquè “és la que més distribueix la riquesa” i han criticat que el departament d’Universitats estigui juntament amb el d’Empresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa