El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Cercle d’Economia s’oposa a la moratòria de les renovables del pacte ERC-CUP
  • CA

El Cercle d’Economia és partidari que el nou Govern tingui una conselleria de Transició Ecològica amb rang de vicepresidència. Així ho ha dit aquest divendres el president del cercle, Javier Faus, i ho recull també una nota d’opinió que remarca que Catalunya és la darrera comunitat autònoma espanyola en producció d’energies renovables. Faus ho ha dit en un acte amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, i la ministra per la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera. El president del Cercle ha rebutjat noves moratòries en la implementació d’energies verdes, un missatge en el qual ha coincidit Calvet i que va a la línia de flotació del pacte ERC-CUP per a la investidura de Pere Aragonès i que suposadament s’ha de fer encaixar amb l’acord en el qual treballa Junts amb els republicans. El conseller, de JxCat, ha reiterat que no pot haver-hi moratòries ni derogacions.”Hem d’avançar inequívocament cap a una transició ecològica, també des del Govern”, ha dit sense posicionar-se sobre la recomanació de crear una conselleria específica.

Calvet ha assegurat que “legítimament” pot haver-hi territoris que “qüestionin” la transició amb la implementació d’energies renovables però s’ha preguntat quina és l’alternativa. “Se’ns diu ‘així no’, però com?”. Segons ell, s’ha de poder combinar projectes de quilòmetre zero amb posar plaques en infraestructures. “Necessitem nous parcs eòlics i fotovoltaics al país”, ha dit. D’altra banda, Calvet també ha avisat que si no s’avança ara “no hi haurà paisatge ni biodiversitat a preservar”.

Des del Cercle d’Economia reivindiquen que la transformació econòmica necessita que les indústries disposin d’energia verda “a la menor distància possible” per tal que la seva producció sigui sostenible. Per això, recomanen la creació d’una conselleria específica de transició ecològica des d’on s’impulsi “una política de transformació integral” en aquesta direcció.

Per la seva banda, la ministra Teresa Ribera ha indicat que “sorprèn” que a Catalunya el pes de les renovables estigui “molt per sota” en relació a l’Estat i ha afirmat que no es correspon amb el pes de la població ni amb l’estructura econòmica ni el seu lideratge. També ha assenyalat que és “important” generar “consensos socials” per avançar. “Si esperem que tot estigui resolt, potser no hi ha res a resoldre”, ha advertit.

Àngel Simon reclama col·laboració público-privada

El Cercle d’Economia ha publicat aquest divendres l’informe Reptes i oportunitats en la transició cap a un model socioeconòmic sostenible, elaborat per la Comissió Green Deal. El document inclou un catàleg de recomanacions i fa una crida aconseguir un canvi “real” davant d’una oportunitat “única”.

El document proposa afrontar els reptes de la transformació a un model sostenible al voltant de quatre eixos principals, dos vectors de canvi i tres indicadors transversals. Els eixos són l’acció climàtica; l’automoció i la mobilitat sostenible; l’economia circular; i la ciutat i l’edificació sostenible. Els dos vectors són la transició justa i el futur de l’ocupació, d’una banda, i les finances sostenibles de l’altra. Els indicadors són l’aposta per la innovació, la transformació digital i el desenvolupament normatiu i l’autoregulació de les empreses.

El president de la comissió, Àngel Simon, president d’Agbar, ha destacat que la col·laboració público-privada serà “bàsica”, així com la intersectorial. També ha dit que ha de ser una transició justa que miri la reconversió de llocs de treball i impliqui els sectors més vulnerables. Pel que fa a l’administració, aquesta ha de ser “facilitadora” de la transformació, ha conclòs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Empreses del IBEX ecologic? jajajajajajaja......... a abril 16, 2021 | 17:18
    Empreses del IBEX ecologic? jajajajajajaja......... abril 16, 2021 | 17:18
    Si el el "Circulo de economia" s’oposa, vol dir que es bo per nosaltres, el que realment volen, es que empreses del IBEX com endesa, acaparin fons europeus per forrar·se amb la excusa de les energies renovables, omplint camps i muntanyes de plaques i aerogeneradors, quant tenim milers de m2 de taulades industrials i particulars aptes per posar panells solars, però esclar, aqui no suquen,
  2. Icona del comentari de: Cal planificació a abril 16, 2021 | 17:57
    Cal planificació abril 16, 2021 | 17:57
    El cercle d'economia no són experts en energia, ni tenen la més remota idea de com s'ha d'implementar a Catalunya l'energia eòlica. Cal una planificació acurada per tal d'evitar desastres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa