El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Caixabank avisa que cal garantir la sostenibilitat del deute públic després de la pandèmia
  • CA

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, ha afirmat que és important garantir la sostenibilitat del deute públic després de la pandèmia, ja que haurà crescut en uns 300.000 milions d’euros respecte del 2019. En aquest sentit, considera que els fons europeus són “una gran oportunitat” i ha demanat que s’inverteixin “de manera responsable”, es facin reformes i s’acceleri el creixement per poder començar a retallar aquest deute “sense tenir altres problemes de sostenibilitat”. De fet, ha assegurat que és el “repte més important un cop superada la fase més immediata de recuperació sanitària i econòmica”. També, ha celebrat el retorn als dividends i ha dit que se’n podrà beneficiar l’obra social, l’Estat a través del FROB i els accionistes.

Per a Gortázar, l’Estat “va reaccionar com havia de fer-ho” davant la crisi econòmica derivada de la sanitària. “Ens hauria agradat que no pugés [el deute públic] però calia treure d’aquest tràngol famílies i empreses”, ha afegit el conseller delegat de l’entitat en la roda de premsa de presentació dels resultats de Caixabank des de València.

El conseller delegat ha assenyalat que era “compatible” que l’Estat oferís un escut social als afectats per la crisi econòmica i alhora assegurar que després es podrà consolidar un creixement econòmic per garantir que es podrà anar resolent l’elevat deute públic, que al maig ja era d’1,4 bilions, i no haver de dependre d’agents externs, com les compres del BCE.

En la línia expressada ahir pel seu homòleg al Banc Sabadell, César González-Bueno, Gortázar ha comentat que els fons europeus són un “gran oportunitat” i que espera que puguin servir per augmentar l’activitat creditícia de l’entitat. En aquest sentit, creu que, tot i que és difícil mesurar-ho, podria aportar entre 1% i un 2% addicional. “Pot ser sens dubte una alegria en l’atonia creditícia actual”, ha reflexionat.

D’altra banda, Gortázar també s’ha referit a la intenció de tornar als dividends, d’un 50% calculats sobre el benefici ajustat, ha afirmat és una “bona notícia” després de les recomanacions del BCE, no només per als 680.000 accionistes, tant petits com institucionals, sinó també per l’Obra Social de la Fundació La Caixa i per l’Estat, que és el segon accionista de Caixabank a través del FROB, amb qui ha dit que la convivència és “harmònica” i que no té el “més mínim retret” cap a la representació pública.

“És un orgull que permeti mantenir i incrementar l’obra social, és una gran satisfacció”, ha dit Gortázar, que calcula que l’any que ve, un cop completada del tot la fusió amb Bankia, l’entitat pugui avançar la seva política de dividends per als pròxims anys.

Pel que fa la ràtio de morositat, que es manté en el 3,6%, el conseller delegat de Caixabank ha apuntat a un “previsible augment” d’aquest índex creixerà però que es podrà afrontar després de les provisions excepcionals fetes en l’exercici anterior. En els resultats d’aquest primer semestre, Caixabank ha obtingut un benefici ajustat de 1.278 MEUR davant els 205 milions d’euros del mateix període de l’any passat, marcat per les provisions de l’entitat amb motiu de la pandèmia.

El resultat un cop incorporant Bankia a partir del segon trimestre es va situar en els 4.181 milions un cop comptabilitzats els impactes extraordinaris de la fusió, l’aportació positiva neta a efectes comptables de 4.300 milions pel fons negatiu de comerç i la negativa de 1.397 milions del procés de reestructuració de personal i altres despeses associades a la integració.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a juliol 30, 2021 | 17:30
    X2 juliol 30, 2021 | 17:30
    Si ?
  2. Icona del comentari de: Deute bsncari a juliol 30, 2021 | 23:48
    Deute bsncari juliol 30, 2021 | 23:48
    Aquet deute públic hi deu entrar els 100000 milions que vàreu furtar de les Arqués públiques?
  3. Icona del comentari de: Un paio amb la cara molt dura a juliol 31, 2021 | 08:17
    Un paio amb la cara molt dura juliol 31, 2021 | 08:17
    També caldria mantenir el llocs de treball, i tractar els clients com si fossin persones.
  4. Icona del comentari de: Que es quedin a Valencia, aqui no fan cap falta a juliol 31, 2021 | 09:38
    Que es quedin a Valencia, aqui no fan cap falta juliol 31, 2021 | 09:38
    Cap persona amb un mínim d'escrupuls i conciencia, hauria de tenir diners a aquests Banc Valencia que ha renegat del Catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa