El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tintín bat el rècord amb 3,1 milions d’euros per una il·lustració
  • CA

Tintín mira amb espant des de l’interior d’un gran gerro xinès. Al seu costat, Milú desconfia. En segon pla, però amenaçant-los directament, un gran drac vermell inquieta el lector. És la primera versió de la portada d’El Lotus Blau‘, un guaix sobre paper que Hergé va enviar al seu editor francès, Louis Casterman, el 1935. La il·lustració és en color per facilitar-ne la impressió en quatricomia, una tècnica que aleshores tot just començava a difondre’s i que encara era molt cara. És per aquesta raó que la portada final va ser redibuixada d’una forma més senzilla, amb menys detalls i menys costosa de reproduir.

Segons la família Casterman, aquella primera il·lustració descartada per l’editorial va ser regalada pel propi Hergé al fill de l’editor, Jean Paul, aleshores un nen de 7 anys. Una versió que és considerada falsa per tots els especialistes, que creuen que encobreix el simple fet que l’editorial mai no va retornar aquella peça inèdita al seu creador. És per això que la Fundació Hergé ha intentat posar en dubte la propietat de la il·lustració, sense èxit. ‘El Lotus Blau’ és considerat per molts estudiosos com la primera gran obra del còmic europeu, un àlbum que fixa el futur de la sèrie d’Hergé com a autor detallista i coherent, amb una gran atenció als escenaris on envia el seu personatge.

En part, aquesta preocupació per la versemblança prové de l’amistat d’Hergé amb un jove estudiant xinès, Zhang Chongren, que li obre les portes de la cultura del seu país i l’ajuda a descriure escenes creïbles, amb cartells en correcte xinès i, fins i tot, una crítica severa al colonialisme occidental que contrasta vivament amb el paternalisme blanc de ‘Tintín al Congo’ publicat cinc anys abans.

La il·lustració d”El Lotus Blau’ s’ha subhastat a París a càrrec de la prestigiosa Artcurial, el mateix context en què es va batre el rècord que s’ha trencat avui, també d’una obra original d’Hergé. Ara la peça s’ha adjudicat per 3.175.000 euros (impostos inclosos). En aquella ocasió es va tractar de l’original a tinta de les dues pàgines de guarda dels àlbums de Tintín entre 1937 i 1958, adjudicades a un comprador anònim per un preu de 2,654.400 euros. Hergé se situa, amb aquestes xifres, al vèrtex del mercat del còmic internacional, un sector que incrementa constantment el valor al llarg de les últimes dues dècades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa