El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sergi Belbel guanya el Premi Sant Jordi amb la novel·la ‘Morir-ne disset’
  • CA

Sergi Belbel s’ha alçat amb el 62è Premi Sant Jordi amb la novel·la Morir-ne disset aquest dimarts en la 71a Nit de Santa Llúcia d’Òmnium Cultural, que s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya. Per primera vegada en els darrers quatre anys la gala ha estat presidida pel president de l’entitat, Jordi Cuixart. L’escriptor Sergi Belbel (Terrassa, 1963) s’ha proclamat vencedor del premi dotat amb 60.000 euros i la publicació de la novel·la per l’editorial Proa el febrer de l’any vinent. Belbel, conegut com a autor i director teatral, ha estat premiat en la seva primera novel·la, que va escriure durant la pandèmia. A més, ha rebut el guardó al TNC, teatre que va dirigir entre 2006 i 2013. Enguany Belbel hi ha tornat per recollir el premi principal d’Òmnium, el de novel·la, amb una obra d’autoficció.

Durant la gala també s’han donat el 24è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions a Ricard Sunyol Estadella per ‘Declaració d’invencions’; el 63è Premi Carles Riba de Poesia a Antoni Vidal Ferrando per ‘Si entra boira no tendré on anar’; i el 59è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies a Carles Sala i Vila per ‘Capità Lluc’. El 48è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha quedat desert.

Enguany la Nit de Santa Llúcia ha reivindicat el poder de la llengua i la literatura en la vida d’una persona. A la gala també s’ha entregat el 35è premi Internacional Joan B. Cendrós a l’artista xinès Ai Weiwei i el premi Muriel Casals de Comunicació a la plataforma Filmin. Aquests dos guardons ja es van donar a conèixer durant la setmana passada.

Enguany la Nit de Santa Llúcia ha comptat amb la presència del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, després de l’absència en les últimes quatre edicions a causa del seu empresonament. Així mateix, les reivindicacions per la llengua han estat constants durant la gala celebrada al TNC.

Cuixart demana blindar el model d’escola catalana

Cuixart, que ha rebut una ovació del públic en anunciar el Premi Sant Jordi, ha assegurat que la cultura “és una font de resistència”, i ha subratllat el compromís amb la literatura catalana.

El president d’Òmnium també ha demanat als partits catalans de tradició catalanista que blindin el model d’escola catalana davant el “greu atac” contra un model de convivència alhora que ha exigit ambició per a constituir una indústria audiovisual catalana potent. Cuixart ha aprofitat el seu discurs per reivindicar la llengua catalana: “Per la llengua que ens fa ser un sol poble unit en la diversitat. Perquè Catalunya no és una raça, sinó una cultura i no exclou a ningú en el seu camí cap a la llibertat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa