El poeta Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020

El guardó, que atorga Òmnium Cultural i que es lliurarà el 8 de juny, reconeix la contribució de l'autor a la vida cultural dels Països Catalans

El poeta Enric Casasses (Barcelona, 1951) ha estat guardonat aquest dijous amb el 52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que atorga Òmnium Cultural. L’entitat ha donat a conèixer avui la concessió del premi, que es lliurarà en un acte al Palau de la Música Catalana el proper 8 de juny. El Premi d’Honor a les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium el 1969 i s’atorga cada any a “una persona que, per la seva obra literària o científica en la llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

El premi està dotat amb 20.000 euros i el guardo, que és una obra d’Ernest Altés. El vicepresident d’Òmnium ha destacat la importància del premi que Òmnium  considera “un dels més importants de l’entitat” i un dels “màxim reconeixements” que pot rebre un intel·lectual català. Mauri, que ha fet referència a la relació que Casasses té amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, amb qui s’intercanvia cartes, ha volgut destacar la rellevància de la cultura com a “arma” contra aquells que “ens voldrien silenciar”.

El jurat ha decidit atorgar-li el premi per “l’originalitat del llenguatge poètic i la qualitat de la seva obra, no sols en poesia, sinó també la traducció, l’assaig i l’edició”. El veredicte del jurat destaca el seu “estil prop a l’hora de fer i dir poesia” i sempre “ha mostrat disposició en col·laborar en projectes innovadors”.

Irritat amb els polítics

Casasses ha aprofitat l’anunci que ha fet Òmnium per expressar la seva “irritació” per la situació política al país i l’empresonament de Jordi Cuixart, a qui ha explicat que li va fer arribar un poema dibuix seu que diu “la llibertat existeix, l’he vista, és a la presó”. “Què fan tots aquests polítics aquí fora, que no estan a la presó i continuen jugant la partida d’escacs: pleguem tots d’una vegada”, ha exclamat el poeta.

Pel que fa al premi, Casasses ha dit que li fa “molt de respecte” perquè el seu pare en va ser jurat als anys 1980. El poeta ha dit que sembla que el jurat li ve a dir que és “un cas únic en la poesia actual”, però ell ha preferit dir que se sent “part d’una plèiade de casos únics i de poesia i creació literària en català de molts estils i hi ha molta gent creant”.

Casasses, part del món cultural underground, ha rebut premis com el de la Crítica el 1993; el Carles Riba del 1996; elJoan Alcover de 1998; el Serra d’Or 2011; el Premi Nacional de Literatura del 2012, i el  de la Crítica Catalana de poesia i el Premi Lletra d’Or el 2019.

Nou comentari