El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Joaquim Arenas, premi especial Martí Gasull i Roig
  • CA

El mestre i pedagog Joaquim Arenas rebrà el Premi Especial del Jurat de la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, organitzats per la Plataforma per la Llengua, que tindrà lloc el pròxim 28 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona. Els tres finalistes del premi són Ràdio Arrels, Diari de Balears i La Fageda i el guanyador es pot triar per votació fins el 20 de febrer a la web del guardons.

El jurat ha decidit concedir el guardó honorífic, que s’atorga per sisena vegada, a un dels artífexs de la immersió lingüística per reconèixer la seva defensa del català i reivindicar la vigència del model d’escola catalana en un moment en el qual el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència que obliga a impartir un mínim del 25% de les classes en castellà.

“Els membres del jurat consideren imprescindible fer memòria i posar en valor la tasca de personalitats com ell, que van idear un model d’èxit com és el de l’escola catalana”, el mateix model que reivindica Plataforma per la Llengua.

Llarga trajectòria

Arenas (Mataró, 1936) va ser un dels impulsors de la immersió lingüística a les escoles i se’l considera un dels pares del model d’escola catalana tant en llengua com en continguts. És autor de diversos llibres sobre educació i llengua, durant dues dècades va ser cap del Servei d’Ensenyament del Català i ha assessorat els govern de Bolívia i Guatemala en la incorporació de les llengües indígenes al seu sistema escolar.

També és membre de la Societat Catalana de Pedagogia i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i ha rebut nombrosos guardons com la Creu de Sant Jordi, la medalla de l’Académie de Montpellier o el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Ara afegeix el Premi Especial del Jurat, que fins ara han rebut els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l’escriptor Josep Vallverdú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa