El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Mas Miró de Mont-roig del Camp obre les portes
  • CA

El Mas Miró de Mont-roig del Camp (Tarragona) obrirà aquest divendres les portes al públic, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Joan Miró, en un treball de recuperació del “paisatge emocional” de l’artista, ha explicat aquest dijous el seu net Joan Punyet Miró. Es tracta de l’acte més important que s’organitza per celebrar aquesta efemèride, que suposarà “el tancament del triangle” que uneix l’univers mironià: Barcelona, Palma i Mont-roig del Camp, on Miró estiuejava i va descobrir la seva vocació.

 

Segons han ressaltat els impulsors del projecte, amb Elena Juncosa al capdavant, el mateix Miró va explicar: “Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”, que acull l’espai íntim i de treball amb paisatges essencials de la vida de Miró, que podran ser visitats per primera vegada, i que esperen rebre 20.000 visitants l’any. De la mateixa manera que Joan Miró afirmava necessitar “un punt de partida, encara que sigui una partícula de pols o un raig que llum”, la Fundació Mas Miró planteja aquesta inauguració en una data especial, com és el naixement de Miró.

 

El net de l’artista, que aquest divendres presidirà la inauguració oficial de la masia, ha ressaltat que es tracta d’un “moment històric”, tenint en compte que no existeix un taller de Pablo Picasso, i de Salvador Dalí n’hi ha un.

 

El Mas Miró està format per una sèrie d’edificis de diferents èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX, i el conjunt es va convertir en font d’inspiració del cèlebre quadre ‘La Masia’, que l’escriptor Ernest Hemingway va comprar.

 

L’edifici principal era conegut originalment com Mas d’en Ferratges i va ser construït pels marquesos de Mont-roig, i des del punt de vista arquitectònic s’emmarca en la tipologia de casa d’indians, perquè el marquès va ser un polític liberal destacat de la seva època.

Al costat de l’edifici principal, se situa la casa dels masovers, que s’erigeix com un model de l’obra més emblemàtica de l’etapa figurativa de Miró, que es representa a ‘La Masia’, que actualment s’exposa a la National Gallery of Art de Washington. La recuperació de la masia també ha comportat una altra de l’entorn, en què es conserva part de la vegetació, sobretot d’eucaliptus i una rotonda singular, a l’ombra de la qual Miró va aprofitar per pintar amb tranquil·litat.

 

Contigua a l’entrada dels carruatges hi ha la capella, un edifici d’estil neogòtic construït el 1916 a petició del pare de Joan Miró, i, malgrat que es tractava d’un oratori privat, els Miró van fer construir-hi una porta cap a l’exterior perquè els pagesos del voltant poguessin fer-la servir.

 

Abans de l’inici de les obres de rehabilitació, pràcticament tot es conservava tal com ho va deixar el pintor el 1976, l’últim any que va ser al Mas Miró: la masia, el taller, la capella, la bassa on es banyaven i encara es conserva l’aigüera per rentar la roba, l’antic pou, el galliner i el corral.

L’espai conserva diversos elements que formen part de l’activitat de Miró: eines de pintura, esbossos, materials i objectes diversos, i a les parets hi destaquen uns grafits inèdits que Miró va pintar utilitzant la paret com a suport per representar les seves idees. En col·laboració amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i de la Successió de Miró, la Fundació Mas Miró ha creat la nova ruta ‘El paisatge emocional de Miró’, que vincula la masia amb els paisatges que van inspirar l’artista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa