El Món
Terratrèmol a Irlanda: cop al bipartidisme, emergeix l’esquerra, govern a l’aire

La República d’Irlanda va viure divendres de la setmana passada un autèntic terratrèmol polític, que s’ha anat confirmant al llarg d’aquesta setmana a mida que se n’han anat coneixent els resultats. El país va acudir a les urnes per escollir els 158 diputats de la 32a. Dáil Éireann (parlament irlandès), i per primera vegada a la història, els dos partits majoritaris -el conservador Fine Gael (FG) i el liberal-demòcrata Fianna Fáil (FF)- van sumar menys del 50% dels vots en primera preferència. La coalició de govern entre el Fine Gael i els laboristes n’ha sortit completament derrotada, i diversos analistes especulen amb la possibilitat que els dos partits que s’han alternat al poder irlandès arribaran ara a un pacte per garantir la pròpia supervivència. Paral·lelament, la suma del Sinn Féin, els independents, l’Aliança Anti-Austeritat, els Social Democrats i els Verds ha aconseguit un suport social inèdit.

El Taoiseach (primer ministre) Enda Kerry, del conservador Fine Gael, ha perdut 16 escons, passant de 66 a 50. Tradicionalment, quan el Fine Gael era colpejat a les urnes, el Fianna Fáil recollia el testimoni i es produïa l’alternança. Aquest cop, però, el FF ha sumat 23 Teachtaí Dála (diputats), passant de 21 a 44, i per tant continua per sota del FG. A la seva esquerra, el Sinn Féin -l’únic partit amb presència a banda i banda de la frontera- ha sumat nou representants més, passant de 14 a 23, i consolidant-se com el tercer partit de la cambra. “Ens trobem en una nova era, en què una cosa és certa: aquest canvi continuarà. Tan sols és qüestió de temps que un govern progressista sigui escollit“, va assegurar l’històric Gerry Adams en ser reescollit diputat. “Aquesta ha estat la campanya més exitosa del Sinn Féin en tota la meva vida, en què hem incrementat el vot en un 50%”, ha reblat.

El Labour, que fa formar govern de coalició amb Kerry el 2011, ha estat el gran perjudicat dels comicis, passant de 33 a uns testimonials 7 diputats. El propi Kerry ja va reconèixer l’endemà dels comicis que la coalició va ser la gran derrotada, tot i que paral·lelament va deixar clar que continuava sent candidat a Taoiseach. “Treballarem per conformar un nou govern, però no a qualsevol preu”, han deixat clar des del partit conservador. El seu oponent més directe, el líder del FF Micheal Martin, va dir que estava “molt content”, però també va alertar que es necessitaria molt de temps abans que el nou govern prengués forma.

I és que el Sinn Féin, que podria tenir la clau d’un hipotètic pacte alternatiu, ja ha sentenciat que només hi ha dos escenaris possibles: o pacte entre els dos grans, o noves eleccions. Entre d’altres motius, perquè el poti-poti conformat pel Sinn Féin, l’Aliança Anti-Austeritat, Independents 4 Change, els Social Democrats i els Verds conforma un panorama inèdit en la política irlandesa, amb 38 Teachtaí Dála. Per bé que la suma FG-FF dóna majoria absoluta a la Dáil, establerta en 79 diputats, la força aconseguida per tots aquests partits els situa en una posició amb expectatives més que notables de cara al nou cicle polític.

Nou comentari

Comparteix