El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
En Comú Podem, aquell obscur objecte de desig d’Homs i Rufián
  • CA

Democràcia i Llibertat (DL) i ERC s’esforcen a l’hora d’intentar atreure tot allò que representa En Comú Podem (ECP) cap al camp independentista. I és que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) detecta que més d’un 20% dels electors de Pablo Iglesias a Catalunya són independentistes, i aquesta bossa de vots se’ls presenta d’allò més llaminera de cara a aquest 20-D. Aquest dimecres al matí, en el marc d’un debat a set organitzat per El Periódico, tant Francesc Homs com Gabriel Rufián han tirat la canya a Xavier Domènech, amb més o menys gràcia. Però amb la mateixa sort. El cap de llista d’ECP ha sentenciat: “No podem forçar els cicles. La solució, i ho sabem tots i totes en aquest país, passa per un referèndum.”

Domènech s’havia enganxat amb Homs a mig debat quan li havia retret per què CiU havia votat la llei d’estabilitat pressupostària del PP. “Que per què la vam votar? Per la disposició transitòria primera, que ens hauria permès disposar de 3.000 milions més!”, li ha respost. Domènech, amb to foteta, li ha retret que es cregués les promeses populars, i és quan el convergent li ha respost: “Home, vam pensar que si una cosa quedava reflectida en una llei… Ens en vam fiar del PP, sí. Com vostès s’han fiat dels socialistes…” Davant la condescendència de Domènech, Homs li ha engaltat: “Eh que hem arribat a la conclusió que no ens en podem refiar? Facin com nosaltres i ERC, apostin per la independència!”

Rufián també ha tingut el seu teva-meva particular amb Domènech. Aquest havia denunciat els “61.000 milions d’euros donats directament als bancs”, i el republicà li ha recollit el guant. “La banca ha de tornar aquestes ajudes, estic d’acord amb el Xavier. Però nosaltres no volem abolir l’article 135 de la Constitució espanyola. Volem una Constitució pròpia. I et convido a què a partir 20-D ho fem junts.”

El candidat de Pablo Iglesias a Catalunya, però, ha fet cas omís d’aquests cants de sirena. I, conscient de la centralitat que li atorgaven, ha sentenciat: “Les solucions sempre passen per més democràcia, hi ha un 80% de catalans que estan a favor del referèndum, fins i tot els de C’s. I som els únics que portem el referèndum al programa. Per primer cop, els catalans podran votar el dret a decidir, perquè hem construït les aliances que ho fan possible.” I, tenint la pilota ben centrada, ha rematat a porteria: “Si el 20-D es vol una solució, En Comú Podem.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa