El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El desgel de Cuba no surt dels despatxos
  • CA

Durant 88 anys, ni un sol president dels Estats Units ha trepitjat Cuba. Ara, Barack Obama ho farà els propers 21 i 22 de març, un anunci transcendent en les relacions internacionals de la primera potència mundial que va ser anunciada a través del compte oficial de Twitter del màxim mandatari: “Viatjaré a Cuba per promoure els nostres esforços i avenços per millorar la vida dels cubans”.

Però l’anunciat desgel entre els EUA i Cuba ja és real i perceptible per a la població civil, o es queda en l’àmbit de les relacions diplomàtiques i la macroeconomia? El periodista Joan Antoni Guerrero, especialitzat en Cuba i autor del llibre Cuba-EE.UU: la hora del deshielo (Editorial UOC) alerta que l’efecte provocat per l’anunci d’un nou rumb en les relacions amb els Estats Units “són senyals clars de pèrdua absoluta de confiança en bona part de la població sobre els canvis reals que poden arribar a l’illa, o com a mínim és la interpretació que podem fer de la crisi migratòria greu que viu Cuba de forma silenciosa”.

En aquest sentit, Guerrero assenyala que més de 43.000 cubans van arribar als EUA entre el setembre de 2014 i el setembre de 2015, un 77% més respecte al període anterior. “La sagnia és constant i mostra una desconfiança absoluta de la població respecte a que finalment arribi el paradís que la Revolució cubana ha promès als cubans des del 1959. Per tant, el desgel ha provocat un nou èxode de cubans, que malgrat la mà estesa d’Obama veuen en Cuba una terra cremada després de 60 anys de polítiques i promeses fallides que, evidentment, no son únicament imputables a les sancions nord-americanes“, conclou el periodista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa