Joc de cartes ha trobat quatre propietàries amb ganes de guerra. L’objectiu d’aquesta setmana era intentar seleccionar la millor restauradora d’Osona, però no ha estat fàcil. Els ganivets feia temps que no volaven d’aquesta manera, amb una confrontació final incendiària i acusacions molt greus entre elles. El concurs culinari de Marc Ribas les ha motivat a voler jugar i, al final, una d’elles s’ha acabat passant de rosca amb la seva estratègia perquè les altres l’han delatat. El que sí que cal destacar és que ha agradat aquesta reivindicació feminista del programa, així com que hagin seleccionat tot de cançons interpretades per dones i amb lletres potents.
El castell de Besora, un restaurant per als comensals més clàssics
Tota aquesta tensió entre elles ha començat ben aviat, quan l’equip del programa s’ha traslladat a El castell de Besora de l’Íngrid Casado. Ella és qui més ha rebut a través de les xarxes socials, ja que no ha agradat gens que parlés castellà malgrat ser nascuda a Barcelona. Això ja havia passat en anteriors programes, però en aquesta ocasió ho han trobat més greu perquè una de les rivals era uruguaiana i sí que parlava un català molt bo. Les comparacions són odioses, que diuen. Si analitzem el seu local, en general ha agradat prou perquè és d’aquests restaurants de pedra i obra vista de tota la vida.

A la cuina s’ha viscut un dels primers debats entre les concursants, quan la Carme ha criticat que les olles estiguessin brutes i la Joana l’ha acusat d’estar exagerant: “Crec que s’ha passat una mica, jo no ho he vist brut”. L’altra, però, insistia en deixar malament a l’Íngrid: “Aquestes olles de netes no tenen res“. En el servei han trobat errors en coses molt bàsiques, com per exemple que servissin l’oliera sense el vinagre. Tampoc no han perdonat que la cambrera s’oblidés de preguntar el punt de carn que volia una de les comensals.
Els canelons han aixecat polseguera perquè han acusat la xef de no haver-los cuinat ella: “No tinc clar que siguin casolans”. El pastís de formatge també ha rebut un mal feedback. L’Íngrid, en sentir-ho des de la cuina, ha esclatat: “No m’ha agradat que digués això dels canelons perquè nosaltres ens ho currem molt. I això del cheesecake? No n’ha tastat un en tota la seva vida i, encara menys, un de tan bo com el meu”. La nota mitjana ha estat d’un 6,1 i ha rebut algun suficient, unes valoracions que més endavant sabríem que no li havien semblat gens bé.


L’Hotel Rosa de la Joana, una opció boníssima amb plats molt ben presentats
Tot just després ha arribat el torn de la Joana Perpinyà, que acabaria convertint-se en la guanyadora de la nit gràcies a la seva oferta a Taradell. Amb capacitat per a moltíssimes persones, la gran cuina també les ha meravellat per les seves dimensions. Això sí, l’han vist bruta i molt descuidada. La Carme ha tornat a obrir els calaixos tot buscant merda, mentre que la Maca ha defensat que no hi havia tanta brutícia com deia l’altra.
Aquesta restauradora ofereix receptes molt més originals i amb una presentació increïble. Ho han trobat tot “boníssim”, encara que els ha faltat una mica de beixamel al caneló. El Marc ha deixat anar un “Caram“, un “Oh” i un “Quina bona pinta” que demostren que ha gaudit de valent. Una ha criticat que l’entrecot estigués cru i la cap l’ha portat al cuiner, que s’hi ha enfrontat en considerar que sí que estava ben fet: “Aquí t’estàs equivocant molt fort”, ha etzibat cap a ella.


L’Íngrid, encara molesta per les crítiques als seus canelons i al pastís de formatge, s’ha venjat tot parlant malament dels plats. No li ha agradat res i hi ha hagut elaboracions que no ha volgut tastar. Fins i tot el presentador l’ha esbroncat: “Dius que tot ho fas millor tu”. Després, també a la cuina hi ha hagut una escena lamentable: “Fills de p…, la penya que és cabrona” s’ha sentit dir al xef quan ha sabut que deixaven caure que les postres podrien ser comprades. La nota final de les companyes ha estat superior, un 6,7. El menjar i el servei han obtingut un notable, un 7.
El Restaurant Way, el típic bar de carretera on es menja molt bé
La Carme Aguilera i el seu marit són propietaris del Restaurant Way, a Sant Quirze de Besora, situat al costat d’una carretera i amb un munt de pernils penjats dels del sostre. No ha convençut, ja que tenien un cap de cérvol per allà també. La cuina ha agradat perquè és molt gran i l’han trobat tota neta. Això sí, a dins d’un tupper s’ha trobat un pot de tomàquet florit.

Aquí ha arribat un dels punts més polèmics de la nit. Les cassoles les han vist exageradament netes i això ha fet sospitar: “Crec que han comprat olles i cassoles noves per a la gravació del programa. La Carme ha comprat elements nous perquè ve a guanyar”, l’han acusat. Massa neta o amb utensilis nous que han comprat a propòsit abans que hi anessin? El Marc Ribas ha entrat a la cuina a investigar-ho i els propietaris han assegurat que tot té 12 anys. Les rivals no s’ho han cregut, així com tampoc han fet cas al comentari del xef: “Aquí no entra cap dona a netejar, ho fem el meu ajudant i jo”.


L’elaboració dels plats han agradat molt en general, unes valoracions positives. L’únic plat que no ha tingut bon feedback ha estat el xai perquè creuen que no estava ben fet. En canvi, les postres han dit que eren molt dolentes: “Són de les pitjors que he tastat mai”, s’ha sentit a taula. Totes han coincidit que no eren casolans, encara que ho posés a la carta. La nota mitjana ha estat d’un 5,9, ja que l’han perjudicat molt els enganys que hauria comès: “La Carme està jugant brut i ha fet trampes, unes quantes. És una rival forta, però gens justa“, li han dit. En la categoria de menjar, per exemple, ha suspès amb un 4,3 perquè diuen que no els han convençut els plats.
El Gurrí Xic, un restaurant familiar amb un menú barat i amb molta quantitat
La Maca Barrera està al capdavant d’El Gurrí Xic, també situat a Taradell. Aquest és el qui té un entorn natural més privilegiat, encara que a l’interior les taules siguin massa antigues i la cuina estigués descuidada. Ella s’havia queixat molt de les trampes de la rival, però totes han coincidit en què el seu restaurant feia olor de pintura i vernís, així que l’haurien repintat abans de la gravació i això tampoc no és gaire just. Això sí, els plats han agradat moltíssim.


Ben presentats i amb moltíssima quantitat, han rebut crítiques boníssimes: “És impossible que una persona sola es mengi tot això”, ha dit el Marc Ribas sorprès per tot el menjar que hi havia en el plat per ser d’un menú. Tot molt ben fet, ha triomfat: “Cocció perfecta i tot molt elaborat, m’he sorprès cap a bé”. Han gaudit molt de les postres, també. El cheesecake ha continuat sense convèncer l’Íngrid, que prefereix el seu. La nota mitjana ha estat d’un 5,9. En el menjar han obtingut bona nota, un 7, però en la categoria de cuina han suspès amb un 3,7 perquè l’han vist petita i realment bruta.
Molts ganivets en una confrontació final tensa
I ha arribat el moment més esperat, la confrontació final. Després de tot el programa llançant-se acusacions i retrets, la ràbia s’ha manifestat i s’han dit de tot entre elles. La més enfadada ha estat la Joana, de l’Hotel Rosa, que considera que no l’han puntuat bé. La principal culpable? La Carme, és clar. A ella li ha criticat que posés mala nota al servei perquè creia que haurien de parar taula amb el plat: “Amb tot el respecte, tinc formació en restauració i sé parar taula. Amb una mica més de coneixement, ho hauries valorat diferent”.
Aquesta ha estat només la primera clatellada, però, ja que ha lamentat que tampoc no hagi puntuat bé la cuina perquè ella considera que no treballaria bé allà: “Això no va de dir si ens agrada o no. Que em posis un 5 a la categoria de la cuina em fa tanta ràbia… i, a sobre, tampoc no em saps explicar per què. M’ho he treballat molt i que tingui els collons de posar-me aquesta nota em rebenta“.
En el torn de l’Íngrid també s’han sentit queixes cap a la manera de puntuar de la Carme: “Mare meva, crec que dius unes coses fora de lloc… Si la meva estava bruta, la teva no estava ni treballada. Tothom qui em coneix sap que la meva cuina no està bruta“, ha dit. La resta de rivals han coincidit que la Carme havia anat a fer mal, ja que elles no havien trobat brutícia. “Si tens una mica de criteri, no tens collons a posar aquesta nota perquè no s’aguanta per enlloc”, li ha dit més endavant.

La més criticada de la nit ha vist que les companyes havien suspès el menjar del seu restaurant i això li ha fet mal. Quan les altres li han dit que ara es penedeixen d’haver-li posat bones notes en altres categories per la seva actitud, ha abaixat el cap: “T’havia posat un 9 en el servei perquè he estat justa, però ara crec que no te’l mereixes“. Ella ha estat l’única que ha patit un canvi de nota al final del programa, quan qui li havia posat un 6 en el menjar, li han baixat a un 5 perquè no ha estat justa amb elles.
La guanyadora ha estat la Joana d’Hotel Rosa després que el Marc li posés molt bones notes, entre elles un 10 en el servei. El plat estrella ha estat per al Gurrí Xic, però, ja que la tripa de vedella ha entusiasmat el presentador.